Bizons, presidenten en Badlands in South Dakota

Verenigde StatenBizons, presidenten en Badlands in South Dakota

South Dakota behoort tot America’s Midwest. De bekendste attractie in deze staat is zonder twijfel Mount Rushmore. Maar er is meer. Het onherbergzame Badlands National Park bijvoorbeeld. En de jaarlijkse Buffalo Round-up, een spektakel waarbij de bizons die Custer State Park bevolken door cowboys en -girls bijeengedreven worden. Harmke was erbij!

City of Presidents is de bijnaam van de stad waar mijn roadtrip South Dakota begint. Op elke straathoek van Rapid City staat wel een Amerikaanse president in brons. Bij Starbucks ontmoet ik George Washington. Ik bezoek The Journey Museum over de historie van Rapid City en de omliggende Black Hills en ik ga langs bij Sioux Pottery, waar Natives potten bakken van rode klei. Ook pas ik cowboyhoeden bij Brad. Star of the West Hat Company heet zijn atelier. Hij is dé hoedenspecialist van South Dakota. Deelnemers aan de Buffalo Roundup staan voor hem in de rij.

Prima eten in Rapid City

Het historische centrum van Rapid City herbergt een aantal uitstekende eetadressen. Een prima lunchadres is The Firehouse Brewing co. The Firehouse - een voormalige brandweerkazerne inderdaad - brouwt niet alleen bier, maar heeft ook een serieuze wijnkelder. Je treft er vooral hamburgers op het menu en andere vleesgerechten. Firefighter heet mijn lekker dik belegde broodje pulled pork. Voor goede koffie zit je hier overigens verkeerd! Die drink ik bij Harriet and Oak. Mijn dinertip? Ga voor fine dining naar Delmonico Grill: van Cava Scallops tot Aged Ribeye.

Firehouse
  • Het voormalige Firehouse is nu een heerlijk restaurant en brouwerij.
The Firefighter
  • The Firefighter is een lekker dik belegd broodje pulled pork!

Toeristenfuik

Het piepkleine plaatsje Wall ligt op een uur rijden van Rapid City en is wereldberoemd om één ding: de Wall Drug Store. Tourist trap of niet, een fenomeen is het zeker. De billboards langs de weg laten er in elk geval geen twijfel over bestaan, hier moet je zijn. Er zouden 296 billboards zijn, waarvan eentje zelfs in Amsterdam! Het begon in 1931 met een kleine drogisterij. Deze is anno 2020 uitgegroeid tot een hal vol winkels, restaurants en entertainment. De roem begon tijdens de Great Depression met het verstrekken van gratis ijswater. Mond-tot-mond-reclame deed de rest.


Lees ook

Harmke komt vaak in Noord-Amerika. 

Lees hier onder andere haar verhalen over Oregon, Portland en Edmonton

Rons tipRons tip

Een paar tips! 

Lintz Bros Pizza: De beste pizza van South Dakota als het aan deze broers ligt. Geen topping is ze te gek. Denk aan zuurkool, aubergine of cashewnoten...

Sturgis Black Hills Rally: In 2020 vindt de tachtigste editie plaats van dit bekende motorfestival dat zich afspeelt in de Black Hills. 

Ingalls Homestead: De Kleine Huis-boeken van Laura Ingalls Wilder spelen zich in South Dakota af. Bij deze Homestead maak je kennis met het leven uit die tijd.

Onaardse Badlands

Tegen zonsondergang rijd ik naar Badlands National Park. Wat een schitterend onaards landschap is dit! Er komen Bighorn sheep voor en bizons. Eén bizon is zo druk bezig zich aan een paaltje te schuren dat ik hem rustig kan observeren. De rit gaat door de prairies totdat ik uitkom bij een eindeloos plateau van bijna witte rotsen. Samen met andere bezoekers beklim ik de rotsen om naar de betoverend mooie zonsondergang te kijken. Ik slaap in een van de huisjes van Frontier Cabins aan de rand van het park. Er is een bonfire en we roosteren marshmallows boven het vuur. 

Alle bizons verzamelen...

Elk jaar in september is er de Buffalo Roundup, een spektakel waarbij de bizons (dus geen buffels) in Custer State Park bijeen worden gedreven om gekeurd te worden. ‘Gewone’ toeschouwers kijken vanaf de heuvels toe, wij van de pers mogen in een jeep mee in het spoor van de bizons! We rijden het prairiegras in. De buffels zijn nog ver weg, maar dan stuiven er honderden bizons langs. Cowboys en cowgirls te paard zitten ze op de hielen en wij rijden erachteraan. Stofwolken en geschreeuw. De kudde wordt langzaam maar zeker binnen de omheining gedreven. Job done! 

Presidenten in de rotsen

Mijn volgende reisdoel is Mount Rushmore. Tijdens de rit over de Needles Highway, een weg langs spichtige rotsen, duiken ze af en toe al op: vier presidenten uitgehouwen in steen. George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln, gebroederlijk naast elkaar. Hardrockband Deep Purple imiteerde ze in 1970 op hun albumhoes Deep Purple in Rock. Diverse wandelroutes brengen je dichter bij het monument. Zelf loop ik de Presidential Trail. De vier hoofden in de rots komen steeds beter in zicht tijdens de tocht omhoog. Heel indrukwekkend! 

Lees ook

Danielle was met Marloes in San Francisco. Lees hier haar hoogtepunten! 

Kenteken
  • De attractie in de staat is Mount Rushmore.
Mount Rushmore
  • Vier presidenten in de rotsen uitgehouwen...

Crazy Horse

De tegenhanger van Mount Rushmore heet Crazy Horse. Dit monument is opgericht om de Native Americans te eren. Hoewel het nog lang niet af is, trekt het een groot publiek: opperhoofd Crazy Horse te paard uitgehouwen in de rots. Zijn hoofd is al wel klaar, het komende decennium wordt aan de arm gewerkt en dan volgt het paard nog... Crazy Horse is hoe dan ook een bezoek waard vanwege het prachtige Bezoekerscentrum met kunstschatten en dansoptredens. Twee keer per jaar is er de Volksmarch, een wandeling de berg op om Crazy Horse van dichtbij te bekijken. 

Crazy Horse
  • De tegenhanger van Mount Rushmore en om de Indianen te eren, is Crazy Horse...

Naar de bron

Vanaf mijn logeeradres Sylvan Lake Lodge is het een uurtje rijden over stille wegen door mistige herfstbossen. In South Dakota sta je vrijwel nooit in de file, hooguit tijdens de Roundup! Ik bezoek de spa Mocassin Springs in het plaatsje met de toepasselijke naam Hot Springs. Deze nieuwe spa is gebouwd rondom heilzame warmwaterbronnen die al door de Native Americans werden gebruikt om hun lichaam te ontgiften. Vanuit de relaxruimte met haard daal ik het trapje af naar de warme en mineraalrijke buitenbaden. Ook schuif ik gezellig aan tussen andere gasten in de hottub.

Hoe kom ik er?

  • Ik vloog met Delta/KLM naar Minneapolis-St. Paul in Minnesota (ca. 8 uur) en vanaf daar door naar Rapid City in South Dakota. De vlucht naar Rapid City in een klein vliegtuig is ca. anderhalf uur. 

Meer over