De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
48 uur in San Francisco: dit zijn onze hoogtepunten

Verenigde Staten48 uur in San Francisco: dit zijn onze hoogtepunten

Onze roadtrip door West-Amerika startte in San Francisco, Californië. De huurauto lieten we nog even voor wat hij was, want deze stad laat zich prima bewandelen. Sterker nog: onze stappenteller gaf tijdens deze eerste dagen een hoger aantal aan dan tijdens al onze hikes door de national parks. Dat wil wat zeggen.

If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair. If you’re going to San Francisco, you’re gonna meet some gentle people there.

  Onze hoogtepunten in San Francisco

  De recensies liegen er niet om: San Francisco is de leukste stad van de Verenigde Staten (een nek-aan-nek-race met New York City). De stad wordt geroemd om het prettige leefklimaat, dat wat mij betreft helaas meteen wordt tegengesproken door de vele (echt vele!) daklozen op straat. Al blijkt later tijdens onze roadtrip dat die schrijnende situatie zich niet beperkt tot San Francisco. Maar het was het enige minpunt van de stad wat ik heb kunnen ontdekken in de drie dagen dat ik er was. Dit waren mijn hoogtepunten.

  • Ga aan een paal hangen en laat je door de stad rijden.

  Cable car

  San Francisco’s bekendste attractie: een ritje in het trammetje, dat ík vooral ken van de serie Full House uit het begin van de jaren ’90. Via Union Square (dé plek om te shoppen) wandelen we naar het startpunt van de cable car op Powell Street. We snappen niet 1, 2, 3 waar je kaartjes kunt kopen, maar zien dan opeens een tickethuisje waar nog net niet met neonletters ‘Koop hier uw ticket’ op staat aangegeven. Het zal de jetlag zijn. Het startpunt van de cable car is een zogenaamde turnaround; een draaischijf waarop het trammetje letterlijk met mankracht wordt omgedraaid voor de terugweg. We gaan aan een paal hangen en de cable car brengt ons de hele stad door. Het is 31 keer duurder dan een gewoon buskaartje en uitgestapt is uitgestapt (en betekent dus een nieuw kaartje van 7 euro kopen), dus toeristischer krijg je het niet. Maar wat is dit leuk!

  • Lombard Street, San Francisco

  Lombard Street

  Onderaan Lombard Street springen we van de cable car. De bochtigste weg ter wereld gaat stijl omhoog en wordt omgeven door bloemen en struiken. De heuvel doet daardoor heel lieflijk aan, maar laat je niet foppen: het is geen fijne klim. Leuk is het wel om de auto’s zich door de bochten te zien ‘wringen’ en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. En dorst. Leer van onze fout en laat je door de Powell-Hyde cable tram bóvenaan Lombard Street afzetten om naar benéden te wandelen.

  Lees ook

  Liesbeth verkende de omgeving van San Francisco. Lees hier haar belevenissen!

  Fisherman’s Wharf

  We wandelen door naar Fisherman’s Wharf, een erg toeristisch gebeuren aan het water. Maar ja, we zijn er nu toch. We struinen langs de winkeltjes en lopen door naar Pier 39. Erg moeilijk is die niet te vinden; volg gewoon het geblaf van de zeehonden. Heb je zin in een wandeling én trek? Loop dan langs het water door naar het Ferry Building, dat is omgebouwd tot een grote foodhall.

  Buena Vista Café

  Tip bij Fisherman’s Wharf: eet een hapje en/of drink een drankje bij Buena Vista Café. Lang geleden begonnen als pension en sinds 1916 een etablissement. Het café is wereldberoemd, omdat Amerika hier voor het eerst kennismaakte met Irish Coffee. Hier drink je de beste. Van Amerika. Want je maakt mij niet wijs dat deze lekkerder is dan de lekkerste Ierse variant. Ben je geen Irish Coffee-fan? Dan nog is Buena Vista leuk, omdat het er altijd gezellig druk is en de burgers heerlijk zijn. Ook mooi aan Buena Vista Café: het ademt nog dezelfde sfeer als zestig jaar geleden. Denk ik. Want ik was daar niet bij. Het is in ieder geval een leuke historische tent!

  Coit Tower

  In veel andere steden stap je voor een uitzicht over de stad in een razendsnelle lift van een luxe wolkenkrabber. In San Francisco is die luxe wolkenkrabber een historische toren middenin de stad: Coit Tower. Tip: pak een taxi of ga met de auto. Want wij gingen lopend en de toren torent óók zo boven de stad uit omdat het op een heuvel staat… We krijgen binnen een mooie berenstempel op onze polsen en stappen – jawel – in een liftje. Het uitzicht over de stad, Alcatraz en de Golden Gate Bridge is fenomenaal. Maar wel achter ramen, waardoor het lastig is om foto’s te maken zonder weerspiegeling. Mooi is het wel.

  Free Walking Tour
  • Free Walking Tour: op pad met een local.

  Free Walking Tour

  Vind je in je hotel een flyer met ‘Free Walking Tour’ erop? Doen! Om 10 uur staat er iemand met een vlag te wachten bij de turnaround van de cable car, lezen we op onze flyer. En daar staat hij: Fisher. Een local die ons ‘zijn’ San Francisco gaat laten zien. Hij neemt ons mee door de Union Square-buurt, China Town en Financial District en vertelt onderweg leuke verhalen. Over Harvey Milk (van de film Milk met Sean Penn) die opkwam voor homo’s, over een arme vrouw die een standbeeld van zichzelf liet maken en een rijke socialite werd omdat men haar herkende van het beeld op het plein. Over ‘the earthquake and fire’ in het begin van 20e eeuw; hoe één martiniglas het in een hotelbar als enige had overleefd en nu in een vitrine staat met de tekst: shaken ánd stirred. Aan het begin van de middag werden we weer losgelaten. En bepaalden we zelf wat we deze ochtend waard vonden. Op eigen houtje zie, doe en hoor je de dingen niet zoals nu met deze local. Waardevol dus!

  Fietsen in San Francisco

  Wil je fietsen over de Golden Gate Bridge, huur je fiets dan bij Fisherman’s Wharf, want San Francisco is heuvelachtig en vanaf hier kom je er maar weinig tegen. Al kiezen wij wel een (peperdure) elektrische fiets waar we stiekem heel blij mee zijn, omdat we op ons gemakje van de tocht kunnen genieten. Noem me een mietje, maar ik fiets mooi wel fluitend de heuveltjes op. We fietsen langs het water en door een park naar de brug. Onderweg stoppen we steeds om foto’s te maken van de brug, maar die van de eerste paar stops kunnen meteen de prullenbak in, omdat het uitzicht uiteraard steeds beter wordt naarmate je dichterbij komt.

  De Golden Gate Bridge

  Op de brug fiets je op een fietspad dat je deelt met voetgangers van beide kanten. Dus af en toe is het flink zigzaggen. Zet de fiets af en toe even aan de kant om achterom te kunnen kijken, want het uitzicht is áchter je. We fietsen door tot het stadje Sausolito en eten daar een broodje met uitzicht op de skyline van San Francisco. Daarna stappen we met de fiets aan de hand de pont op naar Fisherman’s Wharf. Cadeautje onderweg: de pont vaart pal langs Alcatraz. Wat, als je er niet daadwerkelijk naartoe gaat om de gevangenis te bezichtigen, eigenlijk gewoon een eilandje met een lelijk gebouw erop is. Eenmaal terug besluiten we optimaal van onze fietsen gebruik te maken: we fietsen naar The Painted Ladies, de straat waar de familie Tanner uit de serie Full House woont. Tip: niet doen. Het is veel te ver en de heuvels zijn zó steil dat je zelfs met een elektrische fiets weer achteruit rolt. Kies dus maar beter voor een ander soort vervoer.

  Moby Dick in Castro

  San Francisco wordt ‘The Gay Capital of the United States’ genoemd. Tot nu toe heb ik daar niet bijzonder veel meer van gemerkt dan in bijvoorbeeld Amsterdam (ook gay-vriendelijk!). Maar daar komt verandering in: we gaan naar Castro, de homobuurt van de stad. Onze Free Walking Tour-gids Fisher heeft ons Moby Dick aangeraden. En we treffen het: er is live entertainment. Op het podium staat een man in een groen fantasiedierenpak. Maar als ik onze drankjes heb afgerekend en me weer naar het podium toedraai, heeft hij alleen nog maar een string aan en tijgert hij zwoel het podium af. De optredens die erop volgen zijn bar slecht, maar een ervaring rijker zijn we wel. Bovendien kostte mijn gin-tonic maar 5 dollar en dat is een unicum, weten we na drie dagen San Francisco. Het is allemaal wat veel en een beetje té, maar als je je een avondje wilt vergapen aan bijzondere mensen: Castro it is. En je kunt altijd zeggen dat je naar Moby Dick bent geweest omdat je zo van literatuur houdt!

  Meer over