België Antwerpen Patricia Snel RonReizen.nl

BelgiëOntdek Urban Antwerpen

Van oudsher staat Antwerpen bekend om haar mode, diamanten en als tweede haven van Europa. Maar de stad heeft veel meer in haar mars. Wij van Ron Reizen nemen je graag mee op tour. Pak de trein en ontdek in een ‘hand’omdraai Antwerpen met de fiets.

Van nieuw tot klassiek, we zeiden het al: Antwerpen heeft je veel te bieden. Naast de moderne, hippe ‘urban’ wijken als Nieuw Zuid en Groenkwartier met prachtige moderne architectuur, graffiti en galerieën, droom je als toerist ook weg bij de laat 19e eeuwse wijk Zurenborg. Dit is wat wij ontdekten in de stad. 

België Antwerpen Patricia Snel RonReizen.nl
 • Tijd om Antwerpen te ontdekken!

Antwerpen op de fiets

Na een heerlijke lunch na aankomst in Hart, een vegetarisch restaurant  lopen we naar het Steenplein om per fiets de stad te ontdekken met onze gids Arie van www.antwerpbybike.be. De fietstocht begint langs de Schelde.

België Antwerpen Patricia Snel RonReizen.nl
 • Fietsen langs de Schelde.

Antwerpen zonder H...

De stromende rivier en de brede kade om de stad droog te houden, doen mij terugdenken aan mijn geschiedenisleraar. Hij vertelde dat Antwerpen haar naam dankt aan een Romeinse krijger, Silvius Brabo. Hij bevocht, overwon en doodde de reus Antigonus, hakte diens hand af en wierp deze in de Schelde. Het bevrijde volk noemde de stad Antwerpen, van ‘hand werpen’. De H is dus in de loop van de tijd geassimileerd. Al luisterend naar Arie droom ik verder. Een jogger stopt bij een van de sporttoestellen langs de wandelpromenade. Zijn donkere huid glanst, terwijl hij zijn push-ups doet.

België Antwerpen Patricia Snel RonReizen.nl Schelde
 • Vanaf de kades van de Schelde heb je mooi zicht op de bruisende stad.

Het moderne Nieuw Zuid

Via de nieuwe wandelpromenade van groen en kasseien belanden we in de duurzaam gebouwde wijk Nieuw Zuid. Net als Amsterdam, kent ook Antwerpen woningnood. Nieuw Zuid combineert dure woningen met sociale appartementen, studentenkotten, kantoorgebouwen, scholen en groen. Alles is erop gericht om de wijk zo energiezuinig mogelijk te ontwikkelen. Het is echt de moeite waard om deze wijk, gebouwd op een voormalig spoorwegemplacement, te bezoeken.

België Antwerpen Patricia Snel RonReizen.nl Nieuw Zuid
 • Mooie wandelpromenades in Nieuw Zuid.
België Antwerpen Patricia Snel RonReizen.nl rechtbank
 • Ook de rechtbank heeft zich in Nieuw Zuid gevestigd.

Het Zuid: populaire wijk

We fietsen door Het Zuid, langs statige herenhuizen, wijde boulevards en mooie pleinen. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen dankzij de vele kunstgalerieën en musea als het FOMU en het M HKA, museum of Contemporary Art. Dankzij de vele populaire cafés en restaurants is Het Zuid ook erg populair als uitgaansplek.

België Antwerpen Patricia Snel RonReizen.nl Street Art
 • Street Art in Het Zuid.

Duur Antwerpen

Via Het Zuid ineens staan we op de meest gefotografeerde straat in de wijk Zurenborg; De Cogels-Osyle. Het is de duurste woonstraat van Antwerpen. Je kunt je echt vergapen aan de grandeur van de laat negentiende eeuw.

België Antwerpen Patricia Snel RonReizen.nl Zurenborg
 • De grandeur van Zurenborg is onmiskenbaar.

Mooi Zurenborg 

De verschillende bouwstijlen, o.a. jugendstil, neoclassicisme en eclectische stijl, zijn te wijten aan het feit dat het stadsbestuur aan twaalf architecten een ontwerp-opdracht heeft gegeven. En dat blijkt een goed plan te zijn geweest; fraaie woningen voor de gegoede burgerij in de ‘belle epoque’.

België Antwerpen Patricia Snel RonReizen.nl

  Groenkwartier is een verborgen parel 

  Aangrenzend met de wijk Zurenborg ligt het Groenkwartier. Een verborgen parel tussen wijnbars, start-ups en woonhuizen op het voormalige Militair Hospitaalterrein (tot de jaren 90 in gebruik) Tijd voor koffiepauze dus bij Caffenation. Ondertussen ontdekken we nog een hotspot op het hospitaalterrein: hotel Villa August in het voormalige klooster. Een ideale uitvalsplek om de stad te ontdekken.

  België Antwerpen Patricia Snel RonReizen.nl koffie

   Uit eten in Antwerpen

   Verzadigd van alle indrukken en leuke ontmoetingen frissen we ons op in ons hotel BB. Het is herfst. Bladeren rollen en dansen om elkaar heen. Op hoge hakken wiebel ik over de kinderhoofdjes van de Graanmarkt. Een prachtig plein in het centrum. De avond is gevallen als we in het prachtige restaurant Grandeux aanschuiven voor een copieus en welverdiend maal; foodsharing. 

   België Antwerpen Patricia Snel RonReizen.nl Grandeux

    Bezoek zeker het KMSKA 

    Als je Antwerpen bezoekt, dan kun je het KMSKA niet overslaan. Het koninklijk Museum voor Schone Kunsten is het Rijksmuseum van Antwerpen. Na elf jaar van restauratie heropende het museum haar deuren op 24 september om de kunstschatten te bewonderen. Het KMSKA legt de nadruk op kunst uit de Zuidelijke Nederlanden en België. Toch bezit het ook enkele opmerkelijke buitenlandse topstukken: van schilderijen van Jean Fouquet, Titiaan en Amedeo Modigliani tot beelden van Ossip Zadkine, Auguste Rodin en Rik Wouters. 

    België Antwerpen Patricia Snel RonReizen.nl KMSKA
    • Het Museum voor de Schone Kunsten.

    Overweldigd door de stad

    Duizelig van alle indrukken sluiten we het bezoek aan Antwerpen af in het bijbehorend restaurant Madonna voor een drie-gangen lunch. Het maakt het bezoek aan de stad compleet. In de trein terug naar Amsterdam, brengt mijn verbeelding mij nog even terug naar de stad. Een ervaring rijker, opgeladen en geïnspireerd.

    België Antwerpen Patricia Snel RonReizen.nl

     Info

     Meer over