5 leuke citytrips 'om de hoek'

5 leuke citytrips 'om de hoek'

Vaak kiezen we voor die wereldberoemde hoofdsteden voor die citytrip, maar gelukkig lonken er nog zoveel meer stadsharten naar nieuwsgierige reizigers. Wij zetten er vijf op een rij: Lille (Frankrijk), Zwolle (Nederland), Gdansk (Polen), Regensburg (Duitsland) en Ieper (België) met onze favoriete frituur: ‘t Kattenkwaad.

1. Lille: mix van Frankrijk en Vlaanderen

Het Parijs van het Noorden, jubelen Lille-promoters. Of ‘de meeste Vlaamse stad van Frankrijk’, juichen marketeers over Rijssel, zoals Lille in Vlaanderen en Nederland ook wel wordt genoemd. Hoe dan ook: Lilleis een mix van Frankrijk en Vlaanderen.

Lille als tussenstop naar Parijs

Lille is een ideale halte naar Parijs, maar ook een prima tussenstop op de terugweg naar Nederland. Tussenstop klinkt kleinerend, want het grootstedelijke Lille is veel meer dan een pauzeplaats en kent een rijke historie. Hotel Hermitage Gantois, van origine een monumentaal hospice en getransformeerd tot trendy hotel, is een fijne tip. Met twee restaurants - The Flemish Brasserie en Restaurant Le H -  wellness, tentoonstellingsruimte en hippe bar onder een glazen koepel een prima plek om te vertoeven. maar wil je erop uit, dan is het centrum van Lille slechts zeven minuten lopen.

Lille, Frankrijk
  • Lille is veel meer dan een pauzeplaats en kent een rijke historie.

Het centrum van Lille

Waar moet je zijn? Op het plein! Het terras lonkt. Place de l' Opera, in het hart van Lille, met pal daarachter het grote stadsplein: de Grande Place, ook bekend als Place du Générale De Gaulle. Veel terrassen en ‘s avonds mooi verlicht. Eerder struinden we door steegjes met kroegen, winkeltjes en restaurants naar Barbue d’Anvers. Zoals de naam van de brasserie al doet vermoeden knipoogt de kaart naar culinair Antwerpen. Naast kaaskroketjes of oesters, zijn vooral de garnalenkroketjes (uit Knokke), stoofvlees in Belgisch bier en Waterzooi traditionele Vlaamse gerechten in de kop van Frankrijk. De begane grond oogt al als wijnkelder, dus wij nestelden ons op de eerste verdieping waar de tafels wel compact op elkaar staan, maar dan is het voordeel weer dat vrijwel iedereen hier Frans spreekt…

2. Zwolle: shoppen, dollen en dineren op niveau

Voor klassieke Hanzesteden hoef je niet helemaal naar Duitsland of Polen, want Zwolle - zonder dollen - is dat ook! In de hoofdstad van Overijssel wemelt het van prachtige parken, maar hier focussen we ons op twee speciale redenen om naar Zwolle af te reizen.

Zwolle, Nederland
  • De unieke Hanzestad Zwolle is een citytrip waard!

Lekker eten in Zwolle

Wie houdt van lekker eten en echt iemand, zakelijk of privé, wil verwennen is toprestaurant De Librije natuurlijk de absolute aanrader. Als je niet oppast, eet je bij deze delicieuze spijzen je eigen vingers op. En wie na al die voortreffelijke wijnen wil blijven slapen biedt Zwolle genoeg mogelijkheden. De Librije heeft zelf ook een hotel, waar de speciale sfeer van de oude vrouwengevangenis een bijzonder tintje geeft. Portemonnee mee.

Shoppen en relaxen in Zwolle

Wie shoppen en cultuur wil mixen, moet eens binnenlopen bij Waanders in de Broeren. Deze oude kerk is schitterend verbouwd en herbergt nu een boekhandel met lunchroom; een heerlijke plek om uren in boeken te koekeloeren en daarna een lekker drankje te nemen. Of andersom. Of allebei.


Lees ook:

Best of Delft

3. Regensburg: het Manhattan van de middeleeuwen

Het Manhattan van de middeleeuwen. Zo werd Regensburg, dankzij die pieken van Italiaanse woontorens, ook wel genoemd. Hoe dan ook, Regensburg is de meest Noord-Italiaanse stad van Beieren en staat met de hele historische binnenstad op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.


Lees ook: 

Op stap in eeuwenoud Regensburg

Regensburg, Duitsland
  • De historische binnenstad van Regensburg is UNESCO Werelderfgoed.

De binnenstad van Regensburg

Over die eeuwenoude keitjes van de binnenstad loop je naar Steinerne Brücke, de magnifieke brug (uit 1146!) over de Donau. Terwijl de rivier onder je door klotst, kijk je gebiologeerd naar de twee enorme gotische torens van de St. Petersdom. Draai je weer om en wandel een paar stappen richting Stadstamthof om heerlijk neer te strijken in de Spital Biergarten met een halve liter Spital. Het uitzicht op Donau, Dom, brug en pastelkleurige huizen van de oude stad is grandioos.

4. Gdansk: monumenten en musea

Voor velen blijft Gdanskonlosmakelijk verbonden aan Lech Wałęsa, de elektricien die het boegbeeld werd van vakbond Solidarność en de Poolse stakingen in de jaren zeventig. Maar Gdansk is ook een leuke stad, die flink is gerenoveerd.

Gdansk, Polen
  • Tip: beklim de Mariacka-Basiliek in Gdansk!

Wandelroute door Gdansk

Wandel eens de Koninklijke Route. Die begint bij de Gouden Poort en gaat via Dluga (Lange straat) naar de Groene Poort, waar je onderweg prachtige gevels kunt bewonderen. Tip: beklim de Mariacka-Basiliek, de grootste bakstenen kerk ter wereld met de 82 meter hoge toren. Na 400 treden kom je op een platform. Hier heb je een geweldig uitzicht over de stad en het compacte centrum met veel monumenten en musea. Een ‘must see' is de Artushof, een rijk gedecoreerde zaal die vroeger dienst deed als feest- en beurszaal voor de handels-elite.


Lees ook:

Citytrip: hotspots in Krakau

5. Ieper: Luister naar de Last Post om 20.00 uur

Deze kleine stad in West-Vlaanderen is wereldberoemd, vooral in Engeland, want jaarlijks komen tienduizenden Britten naar Ieper. Iedere avond wordt bij de Menenpoort de Last Post gespeeld op de trompet als eerbetoon aan de gesneuvelden. Precies om 20 uur 's avonds. Bijzonder om eens bij te zijn.

Ieper en de Eerste Wereldoorlog

Ieper wordt gezien als middelpunt van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Dit was vier jaar lang het strijdtoneel van die mensenlevens verslindende oorlog. Toen het Duitse leger door België trok, stranden ze bij Ieper. Hier stelden de Britten een onneembaar verdedigingsfront op om de opmars van de Duitsers te stuiten. De Britten en Fransen hielden stand. Maar deze strijd kostte heel veel levens, vandaar dat veel Fransen en Engelsen naar Ieper reizen.

Ieper, West-Vlaanderen
  • Ieper, een stad met een verhaal.

Citytrip Ieper

Het Ieper van nu is een volledig herbouwde stad. De meeste gebouwen zijn teruggebracht in de vooroorlogse staat. De nieuwe Menenpoort is een indrukwekkend monument, opgericht ter nagedachtenis aan gesneuvelde soldaten. De namen van ruim 54.000 soldaten staan vermeld op stenen panelen. Bij de Menenpoort wordt iedere avond - stipt om 20.00 uur - de Last Post gespeeld op de trompet als eerbetoon aan de gesneuvelden. Hier komt altijd vrij veel publiek op af. Maar Ieper biedt meer. Naast indrukwekkende monumenten, musea en wandeltochten, kun je op de Grote Markt in tal van restaurants terecht. Alleen al om de naam is Frituur 't Kattekwaad onze favoriet. De naam verwijst naar de bijnaam Kattenstad.

Meer over