Tram in centrum Manchester

Verenigd KoninkrijkBehapbare citytrip: 48 uur Manchester

Manchester laat zich voortreffelijk in een weekendje bezoeken. Veel te zien, proeven en doen, maar: behapbaar. In 48 uur zie je hoe in de Britse stad oud en nieuw uitstekend samengaan. In de tijd van de industriële revolutie groeide Manchester uit tot een belangrijke textielstad. Nu huizen in de oude fabrieksgebouwen van weleer hippe pubs en koffietentjes.

Ondanks het feit dat Manchester een oude industriestad is, doet de stad je in niets denken aan die grauwe atmosfeer die soms zo kenmerkend is voor Britse industriesteden - denk aan het duistere Birmingham dat het decor vormt van de hit-serie Peaky Blinders. Weelde en voorspoed zijn duidelijk niet aan Manchester voorbijgegaan. Dat merken we meteen als we ‘s ochtends na aankomst koffie gaan drinken in een van de talloze koffiebars die het centrum rijk is. Niet zelden zijn die uitspanningen gevestigd in een spectaculair verbouwde fabriek of loods. We zijn er gekomen met een van de vrolijke gele trams die door de stad rijden. Manchester is grootsteeds, maar grijpt je niet bij de strot zoals wereldsteden als New York, Parijs en Londen wel doen. Daarvoor is de stad met zo’n half miljoen inwoners niet groot genoeg. Manchester is goed te behappen.

Albert Square
  • Albert Square, het belangrijkste plein van de stad.

Dag 1: van mall tot mile

Wie van shoppen houdt, kan zijn hart ophalen op talloze plekken in de stad. Omdat het regent (dat doet het in Engeland soms...), kiezen we ervoor een bezoek te brengen aan Arndale Centre, een van de grootste overdekte winkelcentra van Europa. Alle grote ketens en merken zijn hier gevestigd. Ben je meer op zoek naar kleine designers en lokale producten, dan kun je beter naar winkelstraat Deansgate en de kleine straatje eromheen gaan - mits het droog is natuurlijk.


Shoppen in Manchester

Na het shoppen maken we onder leiding van de beminnelijke local Tom een gratis stadswandeling die we geboekt hebben via de website Freetour. Met Tom lopen we over Albert Square, het belangrijkste plein van de stad waar het Victoriaanse stadhuis meteen in het oog springt. In het najaar verrijst hier een imposante kerstmarkt. Ook gaan we met hem naar St Anns Square, de plek waar duizenden mensen de dag na de aanslag bij het optreden van Ariane Grande, in mei 2017, spontaan de Oasis-hit Don’t Look Back in Anger begonnen te zingen.


De Curry Mile in Manchester

Tijd voor het diner. Voor een Indiase of Pakistaanse maaltijd hoef je hier niet lang te zoeken. Sterker nog, in Manchester bevindt zich de befaamde Curry Mile, een deel van Wilmslow Road waar tientallen Zuid-Aziatische restaurants gevestigd zijn. We eten wél Indiaas, maar niet op de Curry Mile. We vinden namelijk een charmant restaurant in het souterrain van een fraai gebouw aan Albert Square: Rajdoot Tandoori.

Rons tipRons tip
Oasis, Simply Red, The Bee Gees, The Verve, The Hollies, 10cc, The Smiths... en ga zo nog maar even door. Manchester staat synoniem voor echte Britse popmuziek door alle jaren heen. En nog steeds kun je daarvan genieten in tientallen clubs en venues die livemuziek bieden. Avond aan avond. 

Dag 2: van poached egg tot pub

Ook in Engeland is avocado hip and happening, zo merken we bij het ontbijt. We eten toast met een gepocheerd ei en avocado bij Home Sweet Home, een fijn eettentje in het Great Northern Warehouse, een voormalig pakhuis van de Britse spoorwegen. 

Stadion Manchester United
  • Hup United!

Manchester United

In Old Trafford, het stadion van Manchester United, zijn weinig avocado’s te bekennen. In deze voetbaltempel vloeit het bier rijkelijk, maar pas op: je mag je pint niet meenemen naar je plek. Voor voetballiefhebbers is Manchester een waar walhalla, want met City en United herbergt de stad twee van de beste voetbalclubs van de wereld. Wij kiezen voor United. Op nog geen tien meter van de grasmat zien we de Mancunians met 4-1 winnen van Newcastle United.

The peveril of the peak
  • The Peveril of the Peak: een pub zoals een pub bedoeld is.

Manchester? Pub!

Tot besluit van ons bezoek aan Manchester gaan we bier drinken, darten en poolbiljarten in een pub. Veel authentieker dan The Peveril of the Peak zul je ze niet tegenkomen. Temidden van strakke nieuwe architectuur staat deze pub eigenwijs old school te wezen. Best lekker die avocado’s, maar dit is het échte Engeland. Proost!

Meer over