De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl

SpanjeLeuke tips voor de Costa Dorada

Onze gastblogger Patricia Snel bezocht onlangs de Costa Dorada. Een leuke ontdekking, want het gebied op een uurtje rijden ten zuiden van Barcelona heeft veel afwisselends te bieden. Of het nu om cultuur, culinair, actief of 'gewoon' een dagje strand gaat, het is er. Hier nog een paar leuke tips van Patricia.

Ook de provincie Tarragona kent veel Romeinse invloeden, ontdekte Patricia op haar bezoek aan de Costa Dorada. Vooral de gelijknamige stad heeft wat dat betreft veel te bieden. Want als er een stad is waar het Romeinse verleden prominent aanwezig is dan is het Tarragona. Maar eerst even wat geschiedenis. 

Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl
  • Tarragona.

De vuist van Santa Tecla...

Santa Tecla (zij leefde in de 1e eeuw na Christus), is de beschermheilige van Tarragona. Zij wordt als een van de eerste feministen gezien. Uit stukken uit omstreeks 180 na Chr. was Tekla een maagd afkomstig uit midden-Turkije. Zij had zich bekeerd tot het Christendom nadat ze Paulus had horen preken. Ze volgde Paulus en werd op miraculeuze wijze van de brandstapel gered. Toen ze hem naar Antiochie (Turkije) volgde werd ze voor de wilde beesten geworpen maar werd weer wonderbaarlijk gered. Ze bleef Paulus volgen en stierf uiteindelijk in Seleucia (Irak). 

Resten van haar arm, te zien op de spits van de kathedraal in de stad, in een reliek waar de resten zich zouden bevinden. De bronzen arm prijkt op de torenspits als een vuist naar de (mannen)wereld.

Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl kathedraal
  • De prachtige kathedraal van Tarragona.

Romeinse overblijfselen in Tarragona

Een paar niet te missen Romeinse bouwwerken en musea, zijn onder andere het Klooster van Santa Maria de Poblet Dit imposante bouwwerk is zonder meer een van architectonische parels in de Costa Dorada en staat sinds 1991 op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Het complex bestaat uit een kerk, verschillende kloostergebouwen en een paleis. Het werd in 1151 opgericht door cisterciënzer monniken uit Frankrijk. Een gedeelte wordt nog bewoond door monniken. Een groot gedeelte van het complex is toegankelijk voor bezoekers.

Lees ook: 

Patricia's andere verhaal over de veelzijdigheid van de Costa Dorada

Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl klooster
  • Het bijzondere klooster is te bezoeken.

Romeinse wandelroute in Tarragona

Onder de verschillende bouwwerken springt er een zeker uit: het amfitheater. Gebouwd in de 2e eeuw bood het ooit plaats aan 14.000 toeschouwers en met enige verbeelding zie je zo de gladiatoren in actie. 

Ook de moeite waard zijn onder andere het Nationaal Archeologisch museum, het Romeinse Forum en het aquaduct, gebouwd in de eerste eeuw voor Christus. De VVV heeft een Romeinse wandelroute uitgezet langs deze andere Romeinse bezienswaardigheden.

Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl amfitheater
  • Het schitterende Romeinse amfitheater.
Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl forum
  • Ook het forum is nog zo'n overblijfsel uit de Romeinse tijd.
Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl aquaduct
  • Het aquaduct.

Wie bouwt de hoogste toren in Tarragona?

Een bijzondere culturele traditie in de Costa Dorada en met name ook in Tarragona, is het bouwen van menselijke piramiden – castelleres. Jaarlijks vinden er nu wedstrijden plaats waarbij teams met elkaar wedijveren om de hoogste toren te bouwen. Het winnende team krijgt 15.000 euro. Dat prijzengeld wordt gebruikt voor het in stand houden van de scholen waar ze drie keer per week trainen.

Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl menselijke toren
  • Wie bouwt de hoogste menselijke toren...

Ook bijzonder is Vila Seca in La Pineda Platja vlakbij Cambrils. In de 17e eeuw liet de Consul van Barcelona, de Nederlander Johan Kies, het kasteel Vila Seca bouwen. Het was een buitenhuis en daar kon hij mooi zijn hobby uitoefenen: brandewijn stoken. Het werd een hele handel in het sterke goedje. Later is het landgoed overgegaan op wijn verbouwen, tot op de dag van vandaag.

Info

Meer over