De vele gezichten van de Costa Dorada

SpanjeDe vele gezichten van de Costa Dorada

Single, stelletje of met gezin? Een uur rijden ten zuiden van Barcelona, in de provincie Tarragona, vind je de beste restaurants, kun je eindeloos wandelen en fietsen of net zo eindeloos aan het strand liggen. Een uitgelezen kans voor onze gastblogger Patricia Snel om de Costa Dorada te ontdekken!

Sinds 1991 staat de Costa Dorada op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Dus wil je nog wat meer dan dat wandelen, fietsen, strand en restaurant, dan is er voldoende cultuur te snuiven. En dan bevindt zich daar ook nog eens een van de grootste pretparken in Europa, PortAventura. Trek deze joker uit de hoge hoed als je je geen raad meer weet met je pubers en stop ze maar in de Red Force, de hoogste en snelste achtbaan van Europa. Wij beloven je: je hebt geen kind meer aan ze. Aan je partner waarschijnlijk ook niet.

Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl Costa Dorada
  • De Costa Dorada, geliefde vakantieplek van vele medelanders.

Heerlijke B&B

Vijf kilometer buiten Cambrils met uitzicht op het heuvellandschap ligt de prachtige B&B Mas Montbrio Belvedere. Anita, de Nederlandse eigenaresse, heeft gastvrijheid hoog in het vaandel. Haar policy is sustainability en ze verkoopt haar eigen olijfolie. Als je in een prettige omgeving wilt verblijven, ga dan hier naartoe. 

Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl b&b
  • De B&B van Anita.
Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl Cambrils
  • Cambrils, ook zo'n leuk Spaans dorp aan de kust.

Gezellige camping aan de Costa Dorada

Natuurlijk kun je ook kiezen voor cosy camping Joan, direct aan het strand gelegen. Op het terrein bevinden zich charmante chalets en campingplaatsen. Het merendeel van de gasten zijn Nederlanders, voornamelijk in het laagseizoen. Toen ik aan het strand wilde ontbijten en langs een rijtje stacaravans liep, stond een gepensioneerd heerschap overhangende takken te snoeien. Zijn buurman zag dit en riep vanuit zijn klapstoel: "Ga je nu al kerststukjes maken?"

Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl camping
  • Camping Joan.

Tongstrelend eten

Cambrils telt maar liefst drie Michelinsterren restaurants. Can Bosch met traditionele gerechten, Miramar, de naam zegt het al, met zicht op zee en Rincon de Diego, een restaurant gerund door vader en zoon met een zeer uitgebreide wijnkaart. Ruim 300 wijnen en een prachtig terras. Reserveren is wel handig. Overigens vallen de prijzen mee. Verder staan er overal wijnen uit het Priorat gebied op de kaart. Echt aanraders en betaalbaar. Overigens staat Cambrils ook bekend om zijn prachtige fiets- en moutainbikeroutes, want in nog geen tien kilometer buiten Cambrils zit je in de bergen. Een van de leukere routes is fietsen naar Priorat zelf.

Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl Cambrils terras
  • Laat je tong strelen in Cambrils.
Rons tipRons tip

Zelf bezocht ik ook ooit de Costa Dorada en een leuk uitstapje is een ochtendje mee met de inktvissen-vissers. Bij het binnenhalen van de ingewikkelde nettenstructuur wordt de bijvangst gescheiden. Wat interessant is wordt meegenomen, wat niet wordt teruggezet. En de inktvissen worden op grootte gecontroleerd, waarna de boel weer wordt klaargemaakt voor de volgende vangstronde. Leuk om te zien hoe dit alles in z'n werk gaat. Zo'n ochtendje met de vissers mee betekent overigens wel goed smeren, want de zon is zeker op het water meedogenloos. Ik boekte dit tripje in Salou. 

Lopen langs de Costa Dorada

Wat heel leuk en meditatief is om te doen in de vroege ochtend, als de zon nog niet teveel op je huid brandt, is de Ronda Camino te lopen vanuit Salou naar het dorpje La Pineda. Het laatste plaatsje is nu nog niet bereikbaar, maar dat duurt niet lang meer. Wat niet wegneemt dat je hem al gedeeltelijk kunt lopen. Zo kun je twaalf kilometer langs de kust wandelen en onderweg genieten van koffie, paella en streekwijn of een cerveca. Met het hervatten van de tocht, verbrand je mooi weer die calorien en loop je ondertussen langs de mooiste baaitjes van de Costa.

Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl Ronda Camino
  • Lekker wandelen langs de Ronda Camino.

Bijzondere vogels

Een cruise maken langs de rietkragen tot waar de Ebro-delta overgaat in de zee bij de Costa Dorada is een prachtige tocht. De Ebro-delta, beschermd natuurgebied waar meer dan 400 soorten vogels broeden, kun je op verschillende manieren 'doorkruisen'. Het is heerlijk om de zeewind door je haren te laten wapperen, maar je kunt het gebied ook verkennen met de fiets. In het brakke water van de meertjes waden grote groepen roze flamingo's. Met de glinstering van de zon en de knalroze veren moet je even een paar keer met je ogen knipperen, maar nee, het is geen fata morgana.

Kosten Cruise kaartje: 13,50 volwassenen en kids tussen 4-8, 9 euro en onder 4 gratis.

Www.crucerosdeltadelebro.es

Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl Ebro Delta.
  • In het beschermde natuurgebied van de Ebro Delta zul je veel bijzondere vogels zien.

De Paella van de Costa Dorada

Wist je dat Spanje een van de grootste producenten van rijst is in Europa? En wel in de Ebro-delta. Al eeuwenlang wordt er jaarlijks in september de rijst geoogst. Voor het eerst begrijpen we waar de paella vandaan komt. Een absolute aanrader is dan ook lunchen met de lokalen in restaurant Arroz. Behalve de heerlijke paella, de goede wijnen, heb je een prachtig zicht op de rivier.

Tekst en foto's: Patricia Snel en Shutterstock

Spanje Costa Dorada Patricia Snel RonReizen.nl Paella
  • Hhmmmm, Fidueà!

Info

Meer over