Filipijnen Debby RonReizen.nl Palawan

FilipijnenDe mooiste en beste tips voor de Filipijnen

Debby Schipper-Snelders is gek op de Filipijnen. En ze weet er ook alles vanaf. Niet zo vreemd want met haar Travelboutique organiseert ze de mooiste reizen er naartoe. Voor ons zette ze wat highlights op een rijtje en geeft ook tips.

We beginnen uiteraard in de hoofdstad, Manila. Een prachtige stad aan zee, iets dat veel mensen niet weten, zegt Debby. Het heeft dan ook een mooie boulevard. Er is een prachtige oude koloniale binnenstad uit de Spaanse tijd (de generaals uit Spanje kwamen er sinds 1565). Leuke oude kerkjes waar je heel vaak ook spontaan op een uitbundige Filipijnse bruiloft stuit. In Manila zijn er altijd mensen op straat, kun je lekker eten en leuk winkelen in de Malls die het hele jaar open zijn.

Filipijnen Debby RonReizen.nl Manila
  Filipijnen Debby RonReizen.nl Basiliek
  • Basiliek Saint Lorenzo Ruiz in de oude Spaanse binnenstad van Manila.

  Wat te doen in Manila?

  • Debby: "Ons reisadvies: verblijf er een volle dag en verken vooral de oude Spaanse binnenstad. Leukst op een bamboe-fiets met gids.

   Dineren doe je bij het mooiste en meest luxe restaurant van Sofitel Hotel in Manila. Het heeft het mooiste, lekkerste en meest uitgebreide buffet van de stad. In Manila wil iedereen hier gezien worden. Biologisch puur ijs van fruit en lokale kruiden hebben ze hier al jaren! 

   Street food is het allerlekkerst bij de Concepcion, de lokale markt."

  Filipijnen Debby RonReizen.nl street food
  • Heerlijk street food op Concepcion.

  De eilanden van de Filipijnen

  Luzon is het grootste eiland. Hier vind je de rijstterrassen van Luzon, en drie plaatsjes die zijn aangemerkt als Unesco Wereld Erfgoed: Bangaan, Batad en Mayuyao. Hier is weinig veranderd, want nog steeds - al 30 jaar - ga je over dezelfde route naar Banaue en doe je er 9 uur over. Geen snelwegen dus, maar kleine dorpjes, kleurrijke markten, zigzag-routes en steeds meer groen.

  De ‘hotels’ zijn kleine guesthouses gerund door lokale families. eenvoudig, maar hoe leuk is het om na een trekking door de mooiste rijstvelden bij de mensen thuis te dineren met Adobo, een heerlijk lokaal gerechtje.

  Filipijnen Debby RonReizen.nl rijsterrassen
  • De werelderfgoed rijstterrassen van Batad op Luzon.

  Boracay

  Stond voorheen bekend als een Party-eiland, het Ibiza van Azië. Maar nu is het een Clean eiland. Een mooi voorbeeld voor de toerismebranche, zo puur en schoon is het geworden na een sluiting en opschoning van een jaar! En meteen weer prijswinnend met de top 10 mooiste stranden. Het White Beach is Debby's favoriet: 7 kilometer lang, wit poeder zandstrand.

  Filipijnen Debby RonReizen.nl Borocay.
  • Prachtige stranden op Borocay.

  Als Borocay bezoekt dan...

  • Debby: "De luxe reiziger gaat naar het Shangri La met een eigen strand. Mijn favoriete resort is gemaakt van bamboe, helemaal Robinson Crusoe. In Boracay heb je kleine winkeltjes, restaurants en barretjes. De reiziger die houdt van wandelen langs het strand en graag ’s avonds de gezelligheid zoekt zit hier perfect."

  Filipijnen Debby RonReizen.nl Borocay
  • Gezelligheid bij het strand op Borocay.

  Bohol

  Dit is het eiland met de pure plekjes als het gaat om natuur, zowel op het land met de Chocolate Hills, de spookdiertjes en een vlinderpark. En wat dacht je van vuurvliegjes spotten in de kajak en dan geen tien maar honderden! Perfect voor een reis met kinderen dus. Snorkelen doe je bij Alona en Balicasag, een eilandje voor de kust waar je tussen de schildpadden zwemt.

  Filipijnen Debby RonReizen.nl Bohol
  • De beroemde Chocolate Hills van Bohol.
  Filipijnen Debby RonReizen.nl Bohol chilpad
  • Zwemmen met schildpadden, vlakbij Bohol...

  Cebu

  Vooral het zuiden van dit eiland is prachtig. Debby's aanrader is het Sumilon Island voor de kust van Cebu. Een prachtige witte zandbank met een schitterend groot huisrif. Snorkelen met walvishaaien kan hier; voor vele reizigers een van de doelen van hun reis hier naartoe.

  Filipijnen Debby RonReizen.nl walvishaai Cebu
  • Een van de populaire attracties van Cebu is het zwemmen met walvishaaien.

  Palawan

  Het mooiste eiland voor de natuurliefhebbers en reizigers die van pure, onontdekte eilanden houden. Debby's absolute favoriet! 

  Filipijnen Debby RonReizen.nl Palawan
  • Palawan, oh zo mooi...
  Filipijnen Debby RonReizen.nl Palawan
  • Coron el Nido op Palawan...

  Puerto Princesa 

  Hier vind je de Iwahig gevangenis, waar de gevangenen zelf rond moeten komen. Dus wassen, strijken, koken en schoonmaken. Grote kerels vol tattoos die het huishouden aan het doen zijn. Naar katholieke overtuiging dat iedereen een tweede kans verdient. Ook is er een lokale markt waar je prachtige sieraden met parels koopt voor een prikkie.

  Filipijnen Debby RonReizen.nl Puerto Princesa
  • Ook een van de attracties van Puerto Princesa, de ondergrondse rivier...

  Verder vind je er...

  ...in het noorden de eilanden in de Bacuit Baai. En iets naar het oosten de eilandengroep Coron. Mooie eilanden, prachtig snorkelen, zeekoeien en veel scheepswrakken.

  El Nido in het noorden is Debby's favoriet. Prachtige baaien, de mooiste onderwaterwereld, koraal, enorme scholen vissen. De mooiste verblijven ook, kleinschalig in El Nido Town of heel luxe op de eilandjes Miniloc of Lagen. Apen, varanen en neushoornvogels bij je ontbijt. Zwemmen, snorkelen, kajakken het kan allemaal. 

  Bij de El Nido-resorts zijn er ook dagtrips met een lunch op een onbewoond eiland te boeken. Onder de boot zwemmen hele families anemoonvissen in de koralen. En een verse chocoladetaart toe.

  Filipijnen Debby RonReizen.nl El Nido Resort
  • El Nido Resort.
  Filipijnen Debby RonReizen.nl Miniloc Island
  • Miniloc Island.
  Filipijnen Debby RonReizen.nl lagen island
  • Dineren bij de pool op Lagen Island Resort.

  All in op El Nido

  • Debby: "Fijne reis is dit als je ook onbeperkte resort-activiteiten inclusief hebt op deze plek. Van Secret Lagoon naar de Small en Big Lagoon, je hebt hier altijd tijd tekort."

  Filipijnen Debby RonReizen.nl Big Lagoon
  • De Big Lagoon.

  Eten op de Filipijnen

  Filipijnen zeggen geen 'hallo', maar 'heb je al gegeten'?! Bij de typisch Filipijnse keuken is alles vers met een mix van zoet, zuur en zoutig. Chicken Adobo is Debby's grote favoriet. En halo halo, een dessert met kokos, fruit, boontjes en ijs. De Filipijnse gastvrijheid tekent zich ook af in de eetcultuur, ze nodigen je altijd uit om mee te gaan eten of koken spontaan iets lekkers voor je. Ube is een paarse aardappel, zalig als chips, stamppot, maar ook als ijs en snoep een lekker tussendoortje.

  Filipijnen Debby RonReizen.nl Halo Halo
  • Halo-Halo, volgens Debby een niet te versmaden dessert.
  Filipijnen Debby RonReizen.nl kip
  • Chicken Halang.

  Food

  • Debby: "Gegrilde vis en schaal en schelpdieren heb je op alle eilanden aan zee uiteraard. Mijn favoriet: Kamayan Buffet of een Boodle Fight. De herkomst ligt bij de militare bases. Alle gerechtjes worden op grote bananenbladeren gelegd en iedereen eet met blote handen en gezellig! Aan een lange tafel, en maar lachen en kletsen."

  Filipijnen algemeen

  De luxe van de Filipijnen is de ongereptheid, de pure natuur en vele exotische eilandjes zonder massatoerisme. Van eiland naar eiland met een bootje. Debby herinnert zich Big Lagoon in El Nido waar ze kwamen  met totaal drie bootjes. Nee, dan Thailand, de Phi Phi-eilanden met 80 boten in dezelfde baai...

  Filipijnen Debby RonReizen.nl Palawan
  • Ongerept en betooverend mooi, Debby is gek op de Filipijnen.

  Gastvrij en hulpvaardig

  De gastvrijheid, vriendelijkheid, hulpvaardigheid van de mensen zit echt in de genen. Ze zijn altijd vrolijk, alles wordt voor je geregeld en als er iets mis gaat wordt het keurig opgelost. Een warme en een zeer positieve levenshouding. Niet voor niets dat Filipijnse mensen over de hele wereld in de hospitality werken bij hotels en cruiseboten. Als ’vreemde’ in de Filipijnen, heb je al heel snel ‘vrienden voor het leven'.

  Filipijnen Debby RonReizen.nl Filipijn

   De mensen maken het verschil

   Filipijnen zeggen over zichzelf dat ze een westerse mind, latin heart en asian soul hebben. Een mix die veroorzaakt is door de Spaanse overheersing 300 jaar lang, de Amerikaanse samenwerking in de Tweede Wereldoorlog en de ligging in Azië met invloeden uit de buurlanden als China. De mensen en de pure natuur maken op de Filipijnen echt het verschil!

   Filipijnen Debby RonReizen.nl Sumilon
   • Sumilon bij Cebu.
   Filipijnen Debby RonReizen.nl kerk
   • Overal kerken...
   Filipijnen Debby RonReizen.nl debby en filipijn
   • Vrolijk en gastvrij.

   Info

   • Debby: "De Filipijnen telt 7.107 eilanden. Daarom is het een aanbeveling om altijd met een specialist te overleggen wat je wil zien en beleven. Je kunt nooit in een reis het land zien, je moet een keuze maken. Wij besteden veel tijd aan het samenstellen van de perfecte combinatie van eilanden met de resorts, vluchten en transport per auto en jetfoil-boot; iets dat soms een hele puzzel is met alle vertrek- en aankomsttijden!"

    Meer weten of met Debby in contact komen, kijk dan op www.travelboutique.nl

   Meer over