Plitvice Meren, Kroatie

8 Werelderfgoederen: beeldschoon, bijzonder en bereikbaar

De Akropolis in Athene, Mont Saint-Michel in Frankrijk en Göreme in Turkije. Allemaal Werelderfgoed. Dus je hoeft heus niet helemaal naar Cambodja, de Galapagos Eilanden of de Great Barrier Reef te reizen om Werelderfgoed te bezichtigen!

Akropolis in Athene, Griekenland

Kort door de bocht is Akropolis een rots van 300 meter bij 175 meter, 80 meter boven Athene. De platte berg bevindt zich in het hart van de Griekse hoofdstad en is van kilometers verderop al zichtbaar. Je vindt er onder andere heilige tempels (gewijd aan goden), de Propylaeën (historische poorten) en een van de hoogtepunten is het Parthenon, een heilige tempel, gewijd aan de godin Athena. Het was de eerste tempel die op de Akropolis werd gebouwd, in de 5e eeuw voor Christus! Sla vooral het Akropolis museum niet over en lunch in het restaurant! Daar eet je traditionele Griekse gerechten met uitzicht op de Akropolis.

Werelderfgoed Akropolis
  • Het Akropolis in de Griekse hoofdstad en is van kilometers verderop al zichtbaar.

Nationaal Park Göreme - Cappadocië, Turkije

De hele streek Cappadocië in Turkije  is werelderfgoed. En daar zal niemand tegen protesteren: grillige rotsformaties tot wel veertig meter hoog en ontelbaar veel kloven en grotten. Vooral bijzonder om te bezichtigen vanuit een luchtballon. Presentator Bert Kuizenga was er ooit voor ons en zegt er dit over: “Cappadocië moet je gewoon ervaren! Daar kwam ik al snel achter. Ik heb best al veel van de wereld gezien maar de landschappen die ik hier heb mogen bekijken deden mijn mond regelmatig openstaan van verwondering. Het is werkelijk wonderschoon!”

 

Lees ook:

Cappadocië: verrassende ontdekking

Nationaal Park Göreme
  • De hele streek Cappadocië in Turkije is Werelderfgoed.

Historisch centrum van Napels, Italië

De Italiaanse kuststad Napels is trotse eigenaar van het grootste historische stadscentrum van Europa. Zo’n 2000 jaar voor Christus vestigden de eerste mensen zich hier, dus de historie straalt er vanaf.  Veel schitterende gebouwen dateren uit de Renaissance en het Teatro di San Carlo is het oudste operagebouw van Italië. Ver hoef je niet te lopen, want op hetzelfde plein schreeuwen ook het Koninklijke Paleis van Napels en de kerk van San Fransesco om aandacht. Eet verder een traditionele Napolitaanse pizza en las ook een rustdagje in aan het strand. En heb je de tijd? Breng dan zeker een bezoek aan de archeologische opgravingen van Pompeï!

Teatro di San Carlo
  • Het Teatro di San Carlo is het oudste operagebouw van Italië.

Mont Saint-Michel in Frankrijk

Mont Saint-Michel ligt op een eiland voor de Normandische  kust en via een dijk lopend of met een pendelbusje bereikbaar. Het is behoorlijk toeristisch, maar dat is bijna alle Werelderfgoed. Eenmaal aan de andere kant van de dijk proef je meteen het middeleeuwse sfeertje en als je doorloopt over de vestingmuren wil je de hele tijd stoppen om plaatjes te schieten van de schitterende baai. Hoogtepunt is de abdij, een Romaans klooster uit de 11e eeuw. Tip: zorg ervoor dat je er bent met zonsondergang: dat is prachtig.

 

Lees ook:

Bretagne: wandelen in ongerept en mysterieus Frankrijk

Mont Saint-Michel
  • Proef het Middeleeuwse sfeertje bij Mont Saint-Michel.

Plitvice Meren in Kroatië

Natuurpark Plitvicemeren in Kroatië is van een ongekende schoonheid. Onwerkelijk groene meren van diverse formaten liggen op verschillende hoogtes en zijn met elkaar verbonden door vele watervallen. Een pad van houten vlonders slingert door het park. Dit nationale park is verbluffend mooi, een must see! Waarom je dit park echt hoog op je lijstje zetten, lees je in het reisverslag van Raymond. Hij geeft meteen praktische tips voor je bezoek.

Plitvice Meren, Kroatie
  • Natuurpark Plitvicemeren in Kroatië is met haar onwerkelijk groene meren een ongekende schoonheid.

Alhambra in Spanje

Het Alhambra in Granada is een uitzonderlijk voorbeeld van de Koninklijke Arabische residenties tijdens de middeleeuwse periode. Ten oosten van het Alhambra fort en residentie liggen de prachtige tuinen van Generalife, de voormalige landelijke residentie van de emirs die dit deel van Spanje regeerden in de 13e en 14e eeuw. In de woonwijk Albaycín zijn Moorse volksarchitectuur en traditionele Andalusische architectuur harmonieus vermengd. De stedelijke structuur, architectuur en belangrijkste uiterlijke kenmerken (vorm, materiaal en kleur) zijn nog als vanouds, waardoor de wijk echt een Spaans-Moorse stad is. Omdat het Alhambra op de top van een heuvel in het centrum van Granada ligt, kun je de wijken Sacromonte en Albaicin van bovenaf bekijken. En de rest van het uitzicht is ook niet te versmaden.

Alhambra, Spanje
  • Het Alhambra ligt op de top van een heuvel in het centrum van Granada.

Regensburg in Duitsland

Regensburg was in de middeleeuwen een politiek centrum van het Heilige Roomse Rijk in het Duitse spraakgebied en een bloeiend Europees handelscentrum. Sinds 2006 is de oude stad van Regensburg op de Werelderfgoed. Waarom? Omdat de hoeveelheid originele Romeinse en gotische architectuur uniek is. De openbare gebouwen, woningen, vakwerkhuizen en de veel aanwezige kerken en kloosters bieden een authentiek beeld van de middeleeuwse stadscultuur dat op andere plekken in Duitsland in de Tweede Wereldoorlog verloren is gegaan. De stad anno 2019: oud en nieuw in harmonie. Gezellige cafeetjes zitten in middeleeuwse gebouwen en tussen de bezienswaardigheden vind je moderne winkels achter historische gevels. Tip: neem een rondleiding door de oude binnenstad. Als je met een gids door de straatjes loopt, leer je de geschiedenis goed kennen en proef je de sfeer.

Regensburg, Duitsland
  • Regensburg was in de middeleeuwen een politiek centrum van het Heilige Roomse Rijk.

Werelderfgoed om de hoek

Je hoeft voor Werelderfgoed het land helemaal niet uit. De grachtengordel van Amsterdam mag zich sinds 2010 Werelderfgoed noemen. Kinderdijk kreeg die eer al in 1997. Een molencomplex zoals in Kinderdijk vind je nergens anders ter wereld. De duurzame samenwerking tussen natuur en techniek in de polders van Kinderdijk is zo uniek en waardevol, dat het hele gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt. En het is ook een plaatje om te zien! Onze Waddenzee moet de titel delen met Duitsland en Denemarken, omdat de hele Waddenzee Werelderfgoed is. Zandplaten, mosselbanken, slikwat, kwelders, zandstranden, duinen en zeegrasvelden; de variatie aan landschappen, vogels en vegetatie maakt de Waddenzee tot een uniek gebied. Ook het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer, Droogmakerij de Beemster in Beemster en de Van Nellefabriek in Rotterdam zijn UNESCO Werelderfgoed.

Kinderdijk, Nederland
  • Een molencomplex zoals in Kinderdijk vind je nergens anders ter wereld.
Meer over