De gids

TurkijeCappadocië: verrassende ontdekking

Cappadocië? Nooit van gehoord was mijn eerste gedachte toen deze trip op tafel kwam. Waar ligt Cappadocië eigenlijk? Ik wist het eerlijk gezegd niet. Gelukkig hebben we Google en zo kwam ik erachter dat Cappadocië in centraal Turkije ligt. Hoogste tijd voor een ontdekkingstocht!

Cappadocië moet je gewoon ervaren! Daar kwam ik al snel achter. Ik heb best al veel van de wereld gezien maar de landschappen die ik hier heb mogen bekijken deden mijn mond regelmatig openstaan van verwondering. Het is werkelijk wonderschoon!

Een gids is best fijn

Iemand die Cappadocië op z'n duimpje kent aan je zij maakt de ervaring nog mooier. Wij hadden tijdens onze reis gids Aydin Ocak die veel over het landschap en de cultuur wist te vertellen. Heerlijk, want je kunt best op eigen houtje het gebied verkennen, maar het is wel zo leuk om enige uitleg te krijgen over de geschiedenis, de cultuur en het landschap. En onze gids sprak ook nog eens perfect Nederlands, dus dat was helemaal top.

In gesprek met de gids.
  • Een gids is altijd een goed idee. Ik werd bijgestaan door Aydin Ocak.

Vriendelijk Cappadocië

Het is jammer voor de Turken zelf maar de lira staat momenteel zo laag dat het ook nog eens heel betaalbaar is om deze streek te bezoeken. En nu ik het toch over de Turken heb; het zijn aardige, vriendelijke mensen die het fijn vinden om jou als gast te ontvangen.

Markt
  • Overal word je reuzevriendelijk ontvangen, ook op de markt!

Logeren in de rotsen

In Cappadocië hebben we overnacht in verschillende Cave-hotels. Kamers uitgehouwen in de rotsen, mooi ingericht met prima bedden. Romantischer kan het bijna niet. Eerst in het MDC Cave hotel in Ürgüp en later in het Queen’s Cave hotel in Ortahisar.

Hoogtepunten van Cappadocië

In de video’s die we hebben gemaakt kun je zien waar we allemaal zijn geweest en een klein beetje ervaren wat wij hebben gezien en meegemaakt. Maar een paar hoogtepunten wil ik nog wel even benoemen!

Filmcrew
  • De filmcrew hard aan het werk in Cappadocië.

Betoverende ballonvlucht

Een ballonvlucht kun je eigenlijk niet overslaan. De zonsopgang bekijken boven de verbazingwekkende rotsformaties van Cappadocië op een (dat wel!) hele vroege vlucht; het is betoverend. Samen met wel honderd andere ballonen vaar je op de wind boven het sprookje dat onder je voorbij glijdt. Het is bovendien voor veel mensen dé plek en hét moment om elkaar de liefde te verklaren en ten huwelijk te vragen. Wederom romantiek, eerst onder de grond in een cave en nu hoog in de lucht. Daarna natuurlijk wel weer met beide voetjes op de grond!

Rons tipRons tip
Komende zondag in alweer de vijfde aflevering van RonReizen op RTL4 (zondag 16 mei, 16.30 uur) reist mijn mede-presentator Bert naar Cappadocië. Hij ontdekt deze geweldige streek en maakt er ook nog een prachtige ballonvlucht. Ik reis naar Wallonië om er te wandelen en ga met Baja Bikes op pad door Rotterdam! 

Schitterende natuur in Rode Vallei

Ook mooi: een wandeling door de Rode Vallei. Daar word je aan alle kanten overdonderd door de natuur. Het duurt twee uur, een wandeling die je het beste aan het begin van de dag kunt doen, dan is het nog niet zo warm. Aan het eind van deze route ligt het dorpje Cavusin waar je heerlijk bij kunt komen met een Ayran, een verfrissend Turks yoghurtdrankje.

Cappadocië ondergronds

En dan hebben we natuurlijk Kaymakli, de ondergrondse stad. Als de stad vroeger werd aangevallen ging de hele bevolking ondergronds. Een aantal verdiepingen diep woonden de mensen soms maanden onder de grond. Ze hadden het zo slim gemaakt dat de lucht vrij door de ruimtes kon stromen. Ze konden koken, slapen en leven zonder dat ‘de vijand’ boven de grond wist waar de bevolking van de stad was gebleven.

Ondergrondse stad.
  • Bij aanvallen van de vijand, verstopten de inwoners van Cappadocië zich in een ondergrondse stad.

Turks keramiek

Avanos is een dorp waar veel pottenbakkerijen en het keramiek museum zijn te vinden. Uiteraard kun je er ongebreideld keramiek kopen. De schaal die wij gekocht hebben staat hier, terwijl ik dit schrijf, voor mijn neus wel heel erg mooi te wezen…

In Turkije hebben ze helemaal geen asperges...

Asperges of fallussen? 

En dan hebben we de liefdesvallei nog! Ik heb wel een idee waarom het zo wordt genoemd. De Turken noemen de bijzondere rotsformaties asperges, maar ik zie er niets anders dan grote fallussen in. Dat zal dan wel weer aan mij liggen, maar in Turkije hebben ze helemaal geen asperges, gelul dus!

Openluchtmuseum

Een leuke tip is het openluchtmuseum van Göreme. Dat was in het begin van de Christelijke periode een klooster. Het museum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en er zijn rotskerken met mooie fresco’s te zien uit de negende eeuw.

Göreme
  • Openluchtmuseum Göreme

Nog een keer terug...

Zo kan ik nog wel even doorgaan over deze reis. Maar je moet het zelf ervaren om te voelen hoe mooi en indrukwekkend het werkelijk is. Ik ben er nu geweest, maar ik sluit niet uit dat ik er nog een keer terugkom. Bijvoorbeeld om het mijn kinderen te laten zien of gewoon omdat het zo’n mooie reis was. Kijk ook even naar ons videoverslag, dan begrijp je precies wat ik bedoel. Laat me maar weten wat je ervan vond.

Deze romantische trip ook maken?

  • Corendon biedt verschillende reizen aan naar dit bijzondere gebied. Volgens Bert een absolute aanrader. Klik hier voor het aanbod van Corendon naar Cappadocië.Meer over