De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Houten paden. RonReizen

KroatiëNatuurpark Plitvicemeren: het groene hart van Kroatië

Natuurpark Plitvicemeren in Kroatië is van een ongekende schoonheid. Onwerkelijk groene meren van diverse formaten liggen op verschillende hoogtes en zijn met elkaar verbonden door vele watervallen. Een pad van houten vlonders slingert door het park. Dit nationale park is verbluffend mooi, een must see!

Kroatië, het land aan de Adriatische Zee, stond plotsklaps op ons lijstje voor de zomervakantie, tussen de usual suspects Italië en Frankrijk. Vrienden hadden Kroatië aangeraden vanwege de zon, prachtige kustlijnen en historische plaatsen. Allemaal leuk en aardig, maar voor ons was reden nummer één om naar dit land af te reizen: Nationaal Park Plitvicemeren. Waarom moet je dit park echt hoog op je lijstje zetten? En wat zijn praktische tips voor je bezoek?

Watervalletjes. RonReizen.
  • Zeg nou zelf: wat een plaatje...

Plitvicemeren: natuurlijk waterpark

Nationaal Park Plitvicemeren ligt in de provincie Lika-Senj in het binnenland van Kroatië, pal tegen de Bosnische grens. Door een natuurlijk afzettingsproces gedurende duizenden jaren is in dit gebied een aantal meren, grotten en watervallen gevormd. Het nationaal park bezit momenteel zestien meren met daartussen negentig watervallen. Het bos in het park is het onderkomen van beren, wolven en zeldzame vogels. Maar deze fauna zul je niet snel spotten, daar is het gewoonweg veel te druk voor. Zeker in het hoogseizoen. Maar dit natuurlijke waterpark met zijn prachtige uitzichten is zo uniek, dat je uren verwonderd door al dit moois wandelt zonder je op enig moment te vervelen.

Sprookjespark door moeder natuur

Vroeg uit de veren voor het groene hart

Om optimaal van het natuurpark te genieten, kozen wij een vakantieparkje in de buurt als uitvalsbasis, Plitvice Holiday Resort. Want zeker in de zomer is het advies om vroeg, héél vroeg, bij de ingang te zijn. Dan is de kans op een relatief korte wachttijd het grootst. Een alternatief is om het park na 14.00 uur te bezoeken. Naast een kortere wachttijd betaal je dan ook een gereduceerd tarief. Wij kozen voor scenario 1. De wekker ging om 6.00 uur. Ontbijten, douchen en in de auto in een kwartier naar het park waar we op een ruime parkeerplaats konden parkeren.

RonReizen
  • Wees er vroeg bij dan ben je de drukte voor...
Rons tipRons tip

Let op: er zijn twee ingangen voor dit bijzondere nationale park. Onze blogger Raymond beschrijft hier de noordelijke ingang, waarbij je direct via een steil pad naar de lager gelegen meren en watervallen wordt gevoerd. Zo heb je hier ook zicht op de hoogste waterval van het park, de Veliki Slap van net geen tachtig meter. Maar er is ook een parkingang aan de oever van het Kozjakmeer. Hier ga je met een boot naar de overkant om dan je tocht te beginnen. Of je maakt meteen een rondje over het meer met dezelfde boot. 

Sprookjesachtig natuurpark in Kroatie

Direct na binnenkomst in het nationaal park in word je getrakteerd op een ongekend mooi panorama. Van het hoge uitkijkpunt zie je meteen al diverse watervallen, stroompjes en springt de smaragdgroene kleur van de meren in het oog. Met een blij gemoed starten we onze route. Er zijn enkele routes die je kunt volgen. Deze staan goed aangegeven en ook de inschatting qua tijd komt goed overeen met de werkelijkheid. Door het gehele natuurpark is een wandelpad op palen dat je door, langs en over de Plitvicemeren en -watervallen voert. Dit houten pad slingert gemoedelijk door het natuurpark en brengt je van de ene verbazing naar de volgende. Het doet bijna aan als de Efteling, maar dan zonder de gemotoriseerde attracties. Dit is een sprookjespark aangelegd door moeder natuur.

Waterval. RonReizen
  • Een sprookjespark aangelegd door moeder natuur.

Praktische tips voor natuurpark Plitvicemeren

* Zorg dat de batterij van je camera volledig is opgeladen. Een volle powerbank is geen overbodige luxe. Nationaal Park Plitvicemeren is namelijk gevaarlijk fotogeniek.

* Zorg voor voldoende Kuna’s, de nationale munteenheid van Kroatië. Je pinpas en creditcard worden geaccepteerd bij de entree en de grotere restaurants, maar bij de kleinere kraampjes voor een ijsje, wat water en broodjes moet je alles contant afrekenen.

* Door de hoogteverschillen moet je van tijd tot tijd redelijk klimmen. Het pad is goed aangelegd en daarom is het geen uitdagende klim, maar het advies is toch om stevige schoenen te dragen.

* Door die hoogteverschillen is het park voor mindervaliden niet in zijn geheel zelfstandig te bezichtigen. Er rijdt echter ook een ‘treintje’ waardoor je een deel van het park kunt zien. Zo is er ook een stop met het vertrekpunt voor een boottochtje.

* Bij de ingang staan de verschillende routes met tijdsduur aangegeven. Bepaal van tevoren welke route je wilt lopen. Dat geeft rust en daardoor kun je meer genieten van de omgeving.

Naast Kroatië ook naar Istrië

Om alleen dit park te bezoeken, moet je veel te lang in de auto zitten en een retourtje met het vliegtuig is geen goedkope, maar wel een logistieke tour. Wij koppelden een bezoek aan nationaal park Plitvicemeren daarom aan een vakantie aan de kust van Istrië. Porec bleek een mooie uitvalsbasis om Istrië te ontdekken. Lees hier onze ervaringen.

Meer over