RonReizen blogger Raymond Geurtsen in silhouet in de Dolomieten Zuid-Tirol Italië

ItaliëTörggelen (het 5e seizoen in Zuid-Tirol) wil je meemaken

In de winter weten steeds meer toeristen Zuid-Tirol te vinden voor de skivakantie. Ook als zomerbestemming is de provincie in het noorden van Italië geen geheime tip meer. Maar met 300 dagen zon per jaar kan het eigenlijk in geen enkel seizoen misgaan in dit bergachtige gebied. Wat veel mensen echter nog niet weten, is dat je alleen in Zuid-Tirol kunt genieten van een vijfde seizoen: törggelen. De Zuid-Tirolers zelf kijken het hele jaar uit naar het Törggelen. Dus geloof ons: dat seizoen wil je meemaken.

Vanaf oktober tot aan de start van de adventperiode vieren ze in dit ‘seizoen’ de oogsttijd. Dat wilden wij zien, en vooral proeven. Dus lieten we ons verrassen door al het moois en lekkers dat Zuid-Tirol in onze herfst – en haar törggelen – te bieden heeft. Van (wandel)routes door het adembenemende bergachtige landschap tot bezoekjes aan levendige steden. En overal heel veel lokale lekkernijen.

Bergpas in de Dolomieten Zuid-Tirol Italië
 • Slingeren door de Dolomieten.

Wat is Törggelen?

De traditie van törggelen gaat ver terug. Oorspronkelijk was het de periode in de herfst waarin boeren en wijnverkopers elkaar ontmoetten om jonge wijn te proeven. Vandaag de dag staat het törggelen voor: samen wandelen door het in herfstkleuren getooide landschap en daarna gezellig eten en drinken van wat er lokaal wordt aangeboden. Eén ingrediënt staat sowieso vast: na de maaltijd krijg je geroosterde kastanjes. Voor de inwoners van Zuid-Tirol is deze traditie zo belangrijk dat ze dit het vijfde seizoen noemen.

Routebordjes op de kastanjeweg. Een wandelpad in Zuid-Tirol Italië.

  Kastanjeroute naar Bolzano / Bozen

  De Kastanjeroute (Keschtnweg) is een wandelroute van 90 kilometer vanaf het klooster Neustift bij Bressanone/Brixen naar de hoofdstad van Zuid-Tirol: Bolzano/Bozen (in Zuid-Tirol worden alle plaatsnamen in het Duits en Italiaans aangegeven). Op veel plekken langs de route staan reusachtige kastanjebomen en er zijn meerdere restaurants en berghutten waar lokale specialiteiten worden geserveerd. Je verwacht het niet: op de menukaarten staan veel gerechten met kastanjes. Maar wees gerust: er staan nog veel meer lokale gerechten bij.

  Kastanjes roosteren op een open vuur tijdens Törggelen in Zuid-Tirol Italië

   Wandelroute

   Vind je 90 kilometer wandelen te gortig? Laat je niet afschrikken door de afstand, want de route is prima in meerdere dagen te wandelen. Of je wandelt een of meerdere keren stukjes van de route. Niets moet, alles mag; het blijft per slot van rekening vakantie. Meerdere punten op de route zijn goed bereikbaar met de auto, dus ook tijdens een shortstay kun je genieten van de natuur en lokale keuken tijdens het törggelen. 

   • Op de kastanjeroute kom je ook langs fruitbomen.

   Prettig wandelen in Zuid-Tirol

   De Kastanjeroute ligt op een hoogte van 700 tot 800 meter en is makkelijk te bewandelen. Dat betekent dat de paden over het algemeen goed zijn onderhouden. En de hele route is goed gemarkeerd met speciale routebordjes met het logo van een kastanje. Dankzij het beperkte verschil in hoogte is het een prettige wandeling over deze route.

   Een solitaire boom in herfstkleuren langs een wandelpad bij Renon Zuid-Tirol Italië.
   • Wandelen met uitzicht op de Dolomieten Zuid-Tirol

   Wandeling met een view

   In Zuid-Tirol vind je de wereldberoemde bergketen de Dolomieten. De hoogste toppen van de Dolomieten liggen met name rondom de grenzen van Zuid-Tirol en het Oostenrijkse Tirol. Sommige zijn meer dan 3.000 meter hoog. De Dolomieten zijn vooral beroemd om de opvallende formaties met kenmerkende steile flanken en scherpe rotsen. Wandel je de Kastanjeroute, dan wordt je in de bossen en op bergweides regelmatig getrakteerd op uitzichten op deze markante pieken.

   Lokale producten van Zuid-Tirol uitgestald op een tafel met op de achtergrond de Dolomieten. Kaas, wijn, ham, appels. Zuid-Tirol Italië. RonReizen
   • Lokale producten van Zuid-Tirol.

   Lokale producten

   Tijdens een vakantie in Zuid-Tirol tijdens het törggelen geniet je van veel lokale specialiteiten, zoals appels, gerookte ham en wijn. Deze producten gedijen erg goed in het milde klimaat met 300 dagen zon per jaar. In deze periode zijn er in veel dorpen (wijn)feesten. Voor de Zuid-Tirolers staat törggelen voor heerlijk wandelen gecombineerd met een smakelijke maaltijd, veelal in de vorm van een uitgebreide lunch.

   Kasteel Mareccio in Bolzano tussen de wijnranken in herfstkleuren. Zuid-Tirol Italië RonReizen
   • Kasteel Mareccio in Bolzano tussen de wijnranken.

   Wijn uit Zuid-Tirol

   Zuid-Tirol is een van de oudste wijnbouwgebieden van de wereld is, maar tegelijkertijd ook een van de kleinere wijngebieden van Italië. Verzameld over een oppervlakte van ongeveer 40 vierkante kilometer staan heel veel wijnranken. Netjes in rijen in het dal of op ingenieuze wijze heuvelop geplant. In totaal worden twintig druivensoorten verbouwd, met Lagrein en Gewürztraminer als koplopers. Enkele van de beste rode en witte wijnen van Italië komen uit Zuid-Tirol.

   Doorkijkjes over wijngaarden en appelbomen in herfstkleuren op het Caldaro meer. Wijnroute Zuid-Tirol Italië.
   • Een uitzichtpunt op de Zuid-Tiroler wijnroute.

   Zuid-Tiroolse wijnroute

   Wil je nog meer genieten van lokale wijnen, dan is een rit over de Zuid-Tiroolse wijnroute een aanrader. Het is met 3.000 jaar geschiedenis de oudste wijnroute van Italië en voert in het zuiden van Zuid-Tirol door een afwisselend landschap. Verwacht pittoreske dorpjes, imposante burchten, uitgestrekte meren en glooiende wijnlandschappen. Je kunt de route te voet, per fiets of met de auto afleggen. Vergeet niet om regelmatig te stoppen en te proeven van de lokale wijn.

   Bezoek Bressanone / Brixen

   Bressanone/Brixen is na Vipiteno/Sterzing de eerste grote plaats op de snelweg na de Brennerpas. Het middeleeuwse centrum heeft smalle steegjes en fraaie pleinen. De vele bezienswaardigheden verraden de rijke geschiedenis van Brixen als bisschopsstad. Tijdens een wandeling door de stad is goed te zien hoe het verleden wordt gecombineerd met moderne architectuur én een vleugje mediterrane sfeer. 

   Klooster Neustift in Brixen ligt tussen de wijngaarden. Zuid-Tirol Italië.
   • Klooster Neustift ligt tussen de wijngaarden.

   Bezienswaardigheden in Bressanone

   Sinds de zesde eeuw wonen de plaatselijke bisschoppen in Bressanone. De dom is daarom de belangrijkste kerk in Zuid-Tirol. En dus een bezoekje waard. Aan de rand van de stad staat het grootste kloostercomplex van Tirol. Klooster Novacella/Neustift is in 1194 gesticht. Het wordt omringd door een wijngaard. In de wijnkelder van het klooster wordt de witte wijn Eisacktaler 'Praepostus' gemaakt.  

   Doorkijkje tussen de bomen naar het dal waar Chiusa Klausen ligt. Op de heuveltop is het kasteel van Chiusa te zien. Zuid-Tirol Italië.
   • Zicht op Chiusa/Klausen

   Zuid-Tirools kunstenaarsstadje Chiusa / Klausen

   Het romantische kunstenaarsstadje Chiusa/Klausen ligt tussen Bressanone en Bolzano in. Een markant gezicht is de rots boven Chiusa. Op deze rots staat de abdij van Sabiano en het kasteel Schloss Branzoll. Het kasteel en de abdij zijn niet te bezichtigen. De kerk en de Mariakapel zijn op gezette tijden te bezichtigen. Ga toch vooral een keer omhoog. Vanaf de Kapucijnerheuvel net naast het klooster heb je een uniek uitzicht over de stad en het dal. Vanuit de oude binnenstad loopt de prachtige, maar best pittige, wandelroute naar boven. 

   Uitzicht vanuit gondel van Renon naar Bolzano. Zuid-Tirol Italië
   • Uitzicht vanuit gondel naar Bolzano.

   Bezoek hoofdstad Bolzano / Bozen

   De laatste stop op onze route is hoofdstad Bolzano/Bozen, met haar idyllische centrum. En de mediterrane sfeer, dankzij de vele terrasjes van bars en restaurants in steegjes en op pleinen. Het centrum is zeer overzichtelijk en herbergt ondanks de geringe omvang veel interessante bezienswaardigheden.

   Lees meer:
   10 tips voor je bezoek aan Bolzano in Zuid-Tirol

   Trein in Zuid-Tirol biedt gemak om tijdens je verblijf duurzaam uitstapjes te maken.
   • Zuid-Tirol beschikt over een goed spoornet.

   Törggelen is een aanrader

   Of je nou een wandelaar bent, een liefhebber van eerlijke gerechten en heerlijke wijnen of gewoon dol bent op het ontdekken van nieuwe gebieden en gebruiken, zet dan een kruis in de agenda in de komende herfst en boek een trip naar Zuid-Tirol. Handig om te weten: een groot deel van Zuid-Tirol is goed te bereiken met de trein.

   Meer over