Duitsland Saksen RonReizen.nl

DuitslandSaksen: ideale mix tussen natuur en cultuur

Ben je een liefhebber van mooie natuurgebieden, culturele belevenissen, gezellige stadjes, spannende kastelen of lekker eten en drinken? Genieten in een lagere versnelling of juist actief zijn? In de grote Duitse deelstaat Saksen kan het. In de afwisselende natuurrijke landschappen liggen diverse steden en stadjes, waaronder toppers als Dresden, Leipzig en Chemnitz. Beleef een ontdekkingsreis met de juiste balans tussen cultuur en natuur.

Dresden: Florence aan de Elbe

De skyline van Dresden behoort tot de mooiste van Europa. In het 'Florence aan de Elbe' harmoniëren architectuur en kunst perfect. Deze cultuurmetropool is herrezen van het zinloze bombardement in 1945. In de Altstadt stralen beroemde ijkpunten als de Frauenkirche, de Semperoper, het Residentieslot en het Zwingerpaleis. Dresden heeft alles te bieden voor een city trip. Van theaters, restaurants, concertpodia en musea tot winkels. Vergeet niet om naar Neustadt te gaan op de andere Elbe-oever. Een levendig stadsdeel met speciale winkeltjes, galeries, hippe restaurantjes en een bruisend nachtleven.

Lees meer over Dresden

Duitsland Saksen RonReizen.nl
 • Het Zwingerpaleis in het Florence aan de Elbe.

Hip Leipzig

De universiteitsstad Leipzig heeft al eeuwenlang een internationale focus. Deze bruisende stad zal je positief verrassen. Het is ook een muziekstad en grote componisten werkten hier, waaronder Bach en Wagner. Het is de stad van vrijheid, want het verzet tegen de DDR, dat leidde tot de val van ‘De Muur’, begon bij de Nicolaïkirche in Leipzig. Het stadscentrum is prima te voet te ontdekken en biedt fraaie winkelstraten, topmusea, interessante bouwwerken en gezellige horeca. Een stad met een sfeer van jong, dynamisch en creatief. Geen wonder dat de stad ook wel ‘Hipezig’ wordt genoemd.

Lees meer over Leipzig

Duitsland Saksen RonReizen.nl Leipzig
 • In hip Leipzig kun je je opperbest vermaken.

Volg ridders en paleislakeien in Schlosserland

De Saksische vorsten bouwden veel paleizen en kastelen, waaronder het Zwingerpaleis in Dresden, jachtslot Moritzburg, Burcht Kriebstein, Vesting Königstein, Albrechtsburcht in Meissen en Colditz (in dit ‘ontsnappingskasteel’ zaten tijdens WOII ook Nederlandse officieren gevangen). Met de voordelige ‘Schlosserlandkaart’ zijn alle locaties onbeperkt te bezoeken gedurende 10 dagen. De kaart kost voor twee volwassenen en kinderen tot 15 jaar maar 42 euro totaal. Dat maakt kastelenbezoek heel laagdrempelig.

Lees meer over Schlosserland Saksen

Duitsland Saksen RonReizen.nl COlditz
 • Het beroemde ontsnappingskasteel Colditz.

Ontdek een bijzonder wijnbouwgebied

In de Elbevallei worden al ruim 850 jaar heerlijke wijnen gemaakt. Ontdek de schilderachtige Saksische Wijnroute (60 km) en maak kennis met bijzondere wijngoederen en het wijnmuseum van Weingut Hoflössnitz. De belangrijkste wijnplaatsen zijn de historische stad Meissen (bekend om het porselein) en het stadje Radebeul. De streek produceert rode en witte wijnen, maar ook bijzondere mousserende en ‘Eisweinen’. Diverse wijngoederen zijn geopend voor bezoek en op enkele adressen kan ook overnacht worden bij de wijnmaker.

Lees meer over de Saksische Wijnroute

Duitsland Saksen RonReizen.nl wijnstraat
 • Ontdek de Saksische Wijnstraat.

Natuurschoon en nationaal park

Het nationale park ‘Sächsische Schweiz’ is één van de grootste trekpleisters in Saksen. Door het natuurgebied loopt de Malerweg. Het wordt de wandelaar meteen duidelijk waarom de dichte bossen, ruige kloven en rotsformaties visueel overweldigen. De gehele zuidgrens van Saksen bestaat uit bergland: het Zittauergebergte, het Erzgebirge en Vogtland. In andere regio’s zijn heide- en merengebieden te vinden en uitgestrekte rivierdalen. Het gevarieerde natuurschoon van Saksen is via vele wandelroutes te verkennen, van meerdaagse langeafstandstrajecten tot korte cirkelroutes. 

Lees meer over Sächsische Schweiz

Duitsland Saksen RonReizen.nl natuurpark Saksen
 • De prachtige natuur in Saksen.

Filmstad ‘Görliwood’

De met Oscars overladen film ‘The Grand Budapest Hotel’ is niet in Boedapest, maar grotendeels in Görlitz opgenomen. Görlitz behoort, met 3.000 monumentale gebouwen, tot de mooiste stadjes van Duitsland. Het is geregeld het decor voor TV- en filmproducties. Ook producenten uit Hollywood weten de weg te vinden. De nieuwe bijnaam luidt dan ook ‘Görliwood’. Er is een nieuwe wandelroute uitgezet langs de vele locaties van bekende films. Stap in de sporen van Brad Pitt en andere acteurs.

Lees meer over Görlitz

Duitsland Saksen RonReizen.nl Görliwood
 • Görliwood is het Hollywood van Duitsland.

Erzgebirge: UNESCO werelderfgoed

In 1068 vond een marskramer enkele klompjes zilver in het Erzgebirge. Al snel bleek dat het gebergte rijk was aan zilveraders en de mijnbouw nam een enorme vlucht. De eeuwenoude mijnbouwcultuur van het Erzgebirge/Krušnohoří is door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Het erfgoed bestaat uit 22 clusters, waarvan 17 (met ruim 400 objecten) te vinden zijn in Saksen. Het omvat voormalige mijnen, werktuigen, landschappen en historische stadjes die floreerden op de mijnbouw: Annaberg-Buchholz, Freiberg en Marienberg.

Lees meer over het Erzgebirge

Duitsland Saksen RonReizen.nl Erzgebirge
 • Veel historische stadjes rond het Erzgebirge.

Nostalgische stoomtreinen

Saksen is een eldorado voor de liefhebbers van nostalgische spoorlijnen, stoomtreinen en spoorweggeschiedenis. Er zijn vele smalspoortrajecten, waarvan vijf nog een dagelijkse dienstregeling hebben! De basis werd al in de 19e eeuw gelegd toen Saksen begon met het bouwen van treinmaterieel en de aanleg van spoorwegen. De routes voeren langs prachtige stadjes, landschappen, rivierdalen en bergen. De stations ademen de sfeer van weleer. Een reisbelevenis van formaat voor alle leeftijden. Stap aan boord en geniet!

Lees meer over stroomtreinen

Duitsland Saksen RonReizen.nl stoomtrein Saksen
 • Wie gek is op treinen moet naar Saksen!

Grootste bakstenen spoorbrug op aarde

Over de vallei van het Göltzschdal in het Vogtland moest in de 19e eeuw een enorme brug komen voor de intercity-spoorlijn Leipzig en Neurenberg. In 1846 werd de eerste steen gelegd. De bouwplaats was enorm: dagelijks werden door 20 steenfabrieken langs de spoorlijn 50.000 stenen gebakken. Toen de brug klaar was in 1851 waren er 26 miljoen bakstenen gebruikt! Nog altijd is de Göltzschdalbrug met zijn lengte van 576 meter de grootste brug uit bakstenen op aarde en er rijden nog steeds treinen over. 

Lees meer over de industriecultuur

Duitsland Saksen RonReizen.nl Götzschtalbrücke
 • De grootste bakstenen brug ter aarde.

Neem de tijd in Glashütte

In Glashütte, net onder Dresden, worden de meest waardevolle horloges gemaakt van Duitsland. In dit episch centrum van de horloge-industrie zijn bedrijven actief als Glashütte Original, A. Lange & Söhne, Nomos en Union. Het maken van een mechanisch horloge is een precisiewerk en veel bewerkingen zijn alleen mogelijk achter een microscoop. Ervaar tijdens een rondleiding hoe de meesterwerken worden gemaakt. In Glashütte staat ook het Duitse Uurwerkenmuseum, hier is letterlijk een tijdreis te ervaren.

Lees meer over Glashütte

Duitsland Saksen RonReizen.nl Glashütte horloge
 • De mooiste horloges vind je in Glashütte.

Nederlandstalige website!

 • Duitsland Saksen RonReizen.nl website

  Al vele jaren zijn Nederlanders de grootste groep buitenlands inkomend toerisme in de Duitse deelstaat Saksen. Hierop inspelend is de Nederlandstalige website volledig vernieuwd en uitgebreid met extra reistips en diverse nieuwe functies. De inhoud is nu zo veelomvattend, dat sprake is van een grote online reisgids. Vanzelfsprekend is er alles te vinden over de toeristische bezienswaardigheden. Een handige nieuwe functie is het zoeken naar accommodatie per regio en deze direct kunnen reserveren. 

  Neem dus snel een kijk op: www.saksen.info

Meer over