Fyn en Møn: genieten van de rust in Denemarken

DenemarkenFyn en Møn: genieten van de rust in Denemarken

Denemarken ligt op zeven uur rijden vanaf Utrecht, dus een perfect land om met auto of camper te ontdekken. Eenmaal daar hoef je niet lang in de auto te zitten voor het volgende pareltje en als je geluk hebt zijn er veerboten op je route, waarop je drie kwartier kunt uitrusten en genieten van het uitzicht.

Fyn

Fyn is het op een-na-grootste eiland van Denemarken en ligt tussen Jutland en het eiland Sjælland, waarop Kopenhagen ligt. Het is een eiland vol slaperige dorpjes, vooral als je in het laagseizoen gaat, zoals wij. Maar daardoor is het eiland zeker niet minder de moeite waard. Als je op zoek bent naar rust en reinheid is dit the place to be, met prachtige natuur en pittoreske dorpjes. Tip: als je een bord langs de weg ziet met daarop het woord loppen: stoppen! Dit zijn particuliere vlooienmarktjes, vaak in iemands garage. Als je goed zoekt, vind je er de mooiste spullen.

Een typisch Fyns straatje in Odense - RonReizen
  • Een typisch Fyns straatje in Odense

Odense

Odense, in het midden van Fyn, is de geboorteplaats van Johann-Christian Andersen en een populair, maar niet té toeristisch stadje. Er is een groot museum aan Andersen gewijd, gebouwd rondom zijn geboortehuis. Wij lopen de Johann-Christian Andersen-route en eten smørrebrød in de binnentuin van Café Fleuri. (Binnen is het er ook heel gezellig.) Dit café is een goed bewaard geheim en het eten is er dan ook heerlijk en betaalbaar. Als je in Odense bent, bezoek dan zeker ook een kringloop. Daar koop je Deens design voor een spotprijs.

De godin Oceania die midden in het centrum van Odense ligt - RonReizen
  • De godin Oceania die midden in het centrum van Odense ligt

Kerteminde en Fyns Hoved

Op een halfuurtje rijden vanaf Odense ligt Kerteminde. Kerteminde ligt aan weerszijden van de monding van het Kerteminde Fjord en bestaat dus uit twee delen die met een brug aan elkaar verbonden zijn. We hebben ons laten vertellen dat het dorp in het hoogseizoen heel gezellig is. Als je in het laagseizoen Kerteminde bezoekt, is het leuk om even te stoppen voor een lunch en daarna vooral door te rijden, om precies te zijn zo’n twintig minuten richting het noorden. Daar kun je een prachtige wandeling maken langs de kustlijn van Fyns Hoved. Het ‘hoofd van Fyn’ is een klein schiereiland met rondom mooi uitzicht op het water van de Grote Belt. Vanuit de parkeerplaats is het nog geen 4 kilometer lopen en je bent het eilandje rond.

Fyns Hoved - RonReizen
  • Fyns Hoved

Møn

På vej (op weg)! Vanuit Odense rijden we naar het zuiden van Fyn richting Svendborg. Vanaf daar toeren we over meerdere bruggen en eilanden naar Spodsbjerg, waar we de veerboot naar Lolland pakken. Nog anderhalfuur in de auto en je bent op Møn. Je kunt overigens ook voor de korte route kiezen via Sjælland. Dat scheelt je een uur, maar dan mis je wel de veerbootervaring: op het voordek genieten van het zonnetje en de uitzichten. Tenminste, als je net als wij het geluk hebt dat het een heldere dag is.

Kunst op Møn

Møn is een mooi en rustig eiland, waar de natuur echt nog de overhand heeft. Houd hier je ogen weer open voor de ‘loppen’-borden. Er wonen namelijk veel kunstenaars op het eiland die hun eigen werk verkopen. De moeite waard dus, als je op zoek bent naar een uniek souvenir!

Uitzicht vanaf de kliffen
  • Uitzicht vanaf de kliffen

Wandelen op Møn

De grootste attractie van Møn zijn de kliffen en krijtrotsen aan de oostkant van het eiland: Møns Klint. Hier kun je een mooie wandeling maken. Als je een enthousiaste wandelaar bent, kun je een rondje lopen vanuit het dorpje Borre naar Slot Liselund, – een kasteeltje waarvan in ieder geval de grote tuin met verschillende thema’s de moeite waard is – langs de kliffen naar het zuiden, naar het GeoCenter en weer naar het noorden, zo’n 15 kilometer. Wij deden een 8 km-route langs de highlights en reden daarna naar het kasteeltje. Heel prettig: er zijn op beide routes meerdere openbare toiletten. Bij het GeoCenter kun je een kijkje nemen en meer leren over de kliffen, maar ook een kopje koffie drinken en lunchen op het terras. En het is één van de plekken waar je met een superlange houten trap kunt afdalen naar het strand. Maar let op: je moet ook weer terug naar boven!

Møns Klint vanaf het strand - RonReizen
  • Møns Klint vanaf het strand

Nyord: Vogeleiland

Naast wandelen, fietsen en genieten van de totale rust valt er niet veel te doen op Møn. Als je op zoek bent naar vertier, vergeet dan zeker Nyord ten noorden van het eiland niet. Dit eiland bereik je als je vanuit het dorp Stege naar het noorden rijdt. Na een kwartier stuit je op een verlaten eenrichtingsbrug met stoplicht. Als je de brug over bent, kom je aan op het eiland: één groot natuurreservaat met een heel klein dorpje en haventje aan het einde van de weg. Het lijkt verdacht veel op het einde van de wereld.

Tekst: Jip Mendes

Meer over