De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
When in Rome met kinderen

ItaliëWhen in Rome met kinderen: dit kun je doen

Hoe hou je kinderen gelukkig en geïnteresseerd in openluchtmuseum Rome? Er is in de Italiaanse hoofdstad zoveel te zien en doen dat het al snel te veel is voor kinderzieltjes. Ik ging met mijn neefje Matthew een weekendje naar Rome en dit deed ik om het voor ons allebei leuk te houden.

Slapen in Rome

Laat ik beginnen met mijn overnachtingstip: de erg fijne Bed & Breakfast La Cupola del Vaticano. Niet te duur en de ligging is perfect; één keer niezen en je staat op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De andere bezienswaardigheden van Rome liggen op loopafstand of zijn makkelijk bereikbaar met de metro. La Cupola del Vaticano bevindt zich in een oud herenhuis, waarin de ouderwetse lift met klapdeuren een attractie op zich is. Onze kamer is ruim en licht en het ontbijt wordt dáár geserveerd. Je vult op een menukaart in wat je wilt ontbijten en hoe laat je dat wilt en de volgende ochtend wordt er een tafeltje met je bestelling je kamer in gereden. Na het ontbijt niesten we één keer en stonden we bij ons eerste agendapunt: Het Sint-Pietersplein.

Sint-Pietersbasiliek.
  • Het uitzicht vanaf het dak van de Sint-Pietersbasiliek.

Beklim de Sint-Pietersbasiliek

De koepel van de Sint-Pietersbasiliek is een hele klim, maar mijn neefje is daar dol op en ík werd na mijn sportieve beproeving getrakteerd op een fantastisch uitzicht over het Sint-Pietersplein, Vaticaanstad en Rome. Een smalle trap, die naarmate we hoger klimmen steeds smaller en krakkemikkiger wordt, brengt ons in ruim 500 treden naar boven. Je kunt ook 200 treden overslaan door een stukje met de lift te gaan. Voordat we daadwerkelijk de koepel bereiken, komen we nog een tussenstop tegen waar we van bovenaf de prachtige kerk in kijken. Uniek om het eens vanuit dit punt te bezichtigen. Eenmaal boven op het dak, hebben we een prachtig uitzicht over Rome. En pas als we beneden weer door de basiliek lopen, kijken we omhoog om bij het dak de mensen te zien die nú aan de klim bezig zijn. Leuk voor de rest van het weekend: de koepel van de Sint-Pietersbasiliek domineert de skyline van Rome, dus we komen hem nog vaak tegen dit weekend.


Tip: bezoek ook de crypte voor de meer dan honderd graftomben.

  • Onderweg naar de Via Appia Antica.

Fietsen over de Via Appia Antica    

De Via Appia is een van de oudste wegen van Rome en verbond oorspronkelijk Rome met Puglia in de hak van Italië. Met het aanleggen van de weg werd in 312 v. Chr. begonnen. We maakten met Baja Bikes een fietstocht over Via Appia Antica. We fietsten eerst nog een stuk door het drukke Rome, pal langs het Colosseum en tenslotte door de stadspoort. Ik kan niet goed uitleggen wat er toen gebeurde, maar in een fractie van een seconde, waren we opeens in een totaal andere wereld. Het geluid van de wereldstad was als bij toverslag verdwenen en we stonden aan de voet van een oude kasseienweg, omlijst met cipressen, omringd door landschap en gehuld in een doodse stilte. Alsof we in een vingerknip in Toscane terecht waren gekomen.

Lees ook:

Onze RonReizen-historica Wendelijn is ook knettergek van Rome. Lees haar uitstekende tips in o.a. 

Hoe vermijd je die ellendige wachtrijen voor de attracties in Rome

en

Vijf 'coole' plekken in Rome als het heet is...

  • De Via Appia Antica.

Op de Via Appia Antica

Op de kasseien kun je nog oude karrensporen zien. Grote delen van de kasseienweg van Via Appia Antica kunnen we met de fiets ontwijken, maar er zijn delen waarop we behoorlijk door elkaar worden geschud omdat we er toch echt overheen moeten. Onderweg valt er genoeg te zien. De kerk Domine Quo Vadis, waar apostel Petrus een ontmoeting zou hebben gehad met Jezus, verschillende catacomben en de ruïnes van het Circus van Maxentius, een antiek stadion dat werd gebruikt voor publiek vermaak zoals wagenrennen en gladiatorengevechten. Omdat we nog tijd over hebben, nemen we op de terugweg een omweg langs Villa del Priorato. We worden door onze Nederlandstalige gids in de rij gezet met de belofte dat we iets heel bijzonders gaan zien als we door het sleutelgat van de villa kijken. Ah! Daar heb je ‘m weer: de koepel van de Sint-Pietersbasiliek. Prachtig.

  • In de rij voor het bijzondere uitzicht door het sleutelgat.
  • Het sleutelgat zet de Sint-Pietersbasiliek in een prachtig kader.

Het Villa Borghese Park

Bij mooi weer is het Villa Borghese Park dé plek om even wat overtollige energie kwijt te raken of tot rust te komen. Je kunt er fietsen, segways, roeiboten en skelters huren. Als je vanaf Piazza del Popio het park inloopt, kom je vanzelf diverse verhuurders tegen. Wij kozen voor de tweepersoons skelter en trapten ons een uur lang een weg door het park. Onthoud: als je lekker hard naar beneden gaat, moet je ook weer omhoog…

  • Huur een bootje en roei over de prachtige vijver.
  • Of huur een skelter en race door het park.

Time Elevator: simulator

Je kunt in Rome naar een 5d film: Time Elevator. Wij kozen voor twee films achter elkaar. De eerste ging over het ontstaan van de wereld (van de dinosaurus tot nu) en de tweede over de geschiedenis van Rome. Het is een ervaring op zich, want het is een simulator. Je maakt zelf écht deel uit van de film en wordt flink door elkaar geschud, bijna vertrapt door een dinosaurus en ziet het Colosseum in zijn gloriejaren. De film is in het Engels, dus kinderen zullen niet álles meekrijgen, maar toch spreekt de film tot de verbeelding en spelenderwijs leren ze toch iets over de historische ruïnes die ze in Rome tegenkomen. Er is elk uur een film en de laatste is om half acht ’s avonds.

  • Sluit je voor de deur aan bij een tour door het Colosseum en het Forum Romanum.
  • Doe een wens bij de Trevifontein.

Rondje Rome

Als je van tevoren tickets koopt voor het Colosseum, zit je aan een bepaalde tijd vast. Wil je dit niet? Ga dan op de bonnefooi en laat je voor de deur een tour aanpraten. Ik las op veel plekken waarschuwingen dat je het vooral níet moet doen, maar het was niet duur, we mochten zonder wachttijd meteen naar binnen en kregen een heel vermakelijke rondleiding door het Colosseum en het Forum Romanum. Dus ik zeg: doen!

Wat je verder nog kunt doen tussen het Pantheon en de Engelenburcht door? Ren de Spaanse Trappen op, doe een wens bij de Trevi fontein en eet pizza, pasta en ijs. Succes gegarandeerd!

  • Ren de Spaanse Trappen op en druk de Sint-Pietersbasiliek naar beneden.
Meer over