De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al is reizen op dit moment niet mogelijk, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op voor de toekomst!
Wachtrijen

ItaliëRome: zwaaien naar de wachtrijen voor de attracties

Oef, die ellendige wachtrijen. Voor de Sagrada Familia, het Rijksmuseum of welke andere wereldberoemde attractie dan ook. Voor Rome heeft onze historica Wendelijn hier toptips om vrolijk zwaaiend iedereen voorbij te lopen en zo naar binnen te mogen!

Klinkt goed toch? Langs de wachtrijen zoeven bij het Colosseum, Galleria Borghese of het Forum Romanum? Dan is de aanschaf van een combiticket voorafgaand aan je reis een goede optie. Bonus is dat je gelijk bij de aanschaf vanachter je pc, ook de sites en musea waar je een tijdslot moet reserveren of alleen met rondleiding naar binnen mag, kunt vastleggen naar jouw wens. Zo personaliseer je je eigen trip en heb je meer tijd over voor een terrasje of een lekkere lunch! 

Colosseum RonReizen
 • Iedereen wil het Colosseum bewonderen. Koop je ticket vooraf!

Vooraf regelen

Zoals bij elke grote stad loont het ook in Rome dus de moeite om voor vertrek sommige dingen alvast te regelen. Dit geeft je niet alleen de kans alvast lekker te verheugen op wat komen gaat maar bespaart je tijd ter plekke én voorkomt ook dat je eventueel naast het net vist bij bepaalde populaire sites en tentoonstellingen. Rome bood altijd al erg goeie combitickets, maar sinds afgelopen jaar is er een derde bijgekomen: het S.U.P.E.R-ticket. En dat is een hele bijzondere!

Galleria Borghesi RonReizen
 • In de galleria Borghesi vind je onder andere dit beeld van Pauline Bonaparte..

Optie 1: de Roma Pass

Maar eerst de Roma Pass. Tot nu toe mijn oude vertrouwde compagnon bij elke Rome-bezoek, omdat gratis museumbezoek, kortingen en gratis OV hier mooi bijeen komen. Er zijn twee varianten: een kaart voor 48 uur, inclusief 1 gratis museum, kortingen op de volgende musea en gratis OV en een kaart voor 72 uur die hetzelfde biedt, maar met twee gratis musea. En vrijwel alle iconische plekken zijn aangesloten, zoals het Colosseum en Forum Romanum of het Capitolijns Museum. Alleen particuliere musea doen niet mee. De kaarten kosten reps €28,- en €38,50.

Museum Rome RonReizen
 • Het Capitolijns Museum kwam er in 1734 op uitdrukkelijke wens van paus Clement.

Je mag er zo langs in Rome! 

Zelf kies ik altijd de tweede variant, omdat ik vrijwel altijd meerdere musea bezoek én het soms handig vind om ’s avonds een metro of bus te pakken. Wanneer je bedenkt dat sommige musea tussen de €14,- en €18,- euro kosten én de kortingen vaak oplopen tot bijna vijftig procent, dan is de kaart dus snel teruggewonnen. Maar het echte gemak zit erin niet na te hoeven denken over wachtrijen, want er zijn speciale toegangspoorten waardoor je zo langs de rijen mag zoeven! 

Metro
 • De Roma Pass is ook handig voor het OV!

Waar koop je de Roma Pass? 

Dus ben jij iemand die echt wat cultuur willen opsnuiven en OV handig vindt? Dan is dit de kaart voor jou. Je kunt de Roma Pass het handigst vooraf online aanschaffen, dit scheelt je tijd én hier vind je de lijst met aangesloten musea zodat je gelijk kunt reserveren mocht dat nodig zijn. In Rome zelf koop je de kaart bij de aangesloten musea en de Punto Informativo Turistico, de VVV. Er is een grote VVV bij het Forum Romanum/Colosseum, waar ze tevens toiletten hebben. En goede koffie. Niet geheel onbelangrijk in deze drukke archeologische zone! http://www.romapass.it/en/the-cards/

Lees ook 

alles over de volkswijk Trastevere van RonReizen-blogger Harri Theirlynck

Tip

 • Denk niet dat je met de Roma Pass doodleuk óok de kilometers lange rij van de Vaticaanse musea kunt ontlopen; de Roma Pass is immers geldig binnen de stadsgrenzen van Rome, niet Vaticaanstad. De toegangskaarten voor de Vaticaanse Musea zou ik echter zeker vooraf online kopen. Er zijn afhankelijk van het seizoen namelijk bizarre rijen bij de deur die je lekker voorbij loopt met je eticket, en er zijn heel interessante extra’s zoals dineren met klassieke muziek of ontbijten in het museum die online alleen verkrijgbaar zijn.  

Optie 2

Er zijn ook enkele combitickets die meerdere musea bundelen, zoals de Museo Nazionale Romano kaart (omvat 4 waanzinnige antieke sites) of de Colosseum/Forum/Palatijn-kaart die te koop is voor €12,- . Hiermee mag je heerlijk langs de rijen voor een klein prijsje! Het laatste ticket heeft echter met de komst van het S.U.P.E.R.-ticket een beetje aan relevantie ingeboet, want voor €6,- meer kun je nu naast het Colosseum, Palatijn en Forum nog veel meer bezoeken. Maar: beide tickets kun je wel weer met korting voor slechts €7,50 aanschaffen wanneer je de Roma Pass hebt gekocht. Kortom, handig om te weten. 

Stadion
 • Het Hippodrome Stadion bovenop de Palatijn heuvels.

Optie 3: een super-ticket!

En dan is er het spiksplinternieuwe S.U.P.E.R.-ticket. Dit is een fantastische optie als je echt iets bijzonders van je bezoek wilt maken en geïnteresseerd bent in de oudheid! Voor slechts €18,- heb je namelijk (nog los van toegang tot het Colosseum) toegang tot Seven Unique Places to Experience in Rome (S.U.P.E.R.) op de Palatijn, de parkachtige heuvel waar de keizers hun residenties bouwde (en het woord paleis vandaan komt) en het oude stadshart van Rome, het Forum Romanum. Van de Seven Unique Places zijn er vijf die voor het eerst zijn opengesteld óf geruime tijd gesloten geweest voor restauratie. Een bijzondere kans dus en helemaal omdat nog heel weinig toeristen deze kaart hebben ontdekt merkte ik onlangs, dus het is nog heerlijk rustig toeven vooralsnog!

Forum Romanum RonReizen
 • Het Forum Romanum, het oude stadshart van Rome, is 's avonds prachtig verlicht.

De zeven sites

De zeven sites zijn de ('vroeg middeleeuwse Sixtijnse Kapel') Santa Maria Antiqua, de Tempel van Romulus, het Palatijn Museum, de criptoporticus Neroniano, de Aula Isiaca met de Loggia Mattei en de betoverende huizen van keizer Augustus en het huis van zijn vrouw keizerin Livia. Op meerdere plekken wordt gebruik gemaakt van virtual reality en die zijn ongelooflijk mooi gedaan, zeker bij de twee laatste.

Tip

 • Praktisch: de kaart is twee opeenvolgende dagen geldig, want van de zeven plekken zijn er in verband met preservatie vijf sites om de dag open. Alleen het Palatijn museum en de criptoporticus Neroniano zijn dagelijks geopend. Het zou ook teveel zijn om allemaal achter elkaar te bezoeken want de huizen van keizer Augustus en keizerin Livia op de Palatijn en de indrukwekkende Santa Maria Antiqua met unieke vroegchristelijke fresco’s wil je niet afraffelen.

Veel attracties in twee dagen

Ondanks wat kinderziektes, zoals slechte bewegwijzering en nog wat onwennig personeel, werd ik heel blij van deze nieuwe kaart. De sites voegen echt wat toe aan het bestaande aanbod en zijn super mooi gecentreerd, dus ook tijdens een kort bezoek aan Rome kun je zo, mooi gedoseerd over twee dagen, wel op bijzondere wijze een flinke dosis antiek Rome opsnuiven. Kleine waarschuwing: check altijd vooraf de tijden voor de meest recente aanpassingen én wees voorbereid op onverwachte ‘Romeinse’ perikelen. Zoals in mijn geval het sluiten van de hele Palatijn door een storm. Voor een Nederlander wat overdreven. 

Vaticaan RonReizen
 • Ook voor het Vaticaan kun je in lange wachtrijen terecht komen. Boek dus vooraf!

Rondleidingen

Het ticket kun je online bestellen en je boekt dan direct ook rondleiding voor het huis van Augustus of Livia. De andere rondleiding moet je ter plekke regelen, maar dat is nu nog goed te doen. Italiaanse en Engelse rondleidingen wisselen elkaar af. Koop je het ticket in Rome (bij de ticketverkoop op de Palatijn ter hoogte van de Boog van Constantijn) dan is reserveren voor een rondleiding niet mogelijk.

Kijk ook

naar de aflevering van RonReizen TV waarop Wendelijn nog veel meer tips over Rome geeft! 

Wachtrijen
 • Nogmaals: dit voorkom je dus met de diverse passen die vooraf te verkrijgen zijn!

De zeven sites uitgelegd

Criptoportico Neroniano – een uitbundig met fresco’s en mozaïeken versierde ondergrondse tunnel die de militaire barakken van keizer Nero’s garde op de Palatijn verbond met zijn paleis, de Domus Aurea. Met behulp van VR worden fresco’s en mozaïeken op de muur geprojecteerd.  

Lees ook

alles over de Domus Aurea in dit verhaal van Wendelijn! 

Palatijn Museum – dit museum is gewijd aan de geschiedenis van deze heuvel. Omdat de Palatijn zo’n lange geschiedenis kent (eerste bewoning vanaf 800 vChr!) is de Palatijn best een pittige site om te begrijpen. Dit kleine museum met zijn prachtige vondsten en uitleg maakt chocolade hiervan.

Aula Isiaca & Loggia Mattei – Dit zijn twee kleine ruimtes ineen maar uit twee verschillende tijden. Een zaal is van een van de keizerlijke paleizen op de Palatijn en is gedecoreerd met bijzondere fresco’s, namelijk van de godin Isis die erg populair was in Rome. De andere ruimte is een beschilderde open galerij van de familie Mattei die in de Renaissance hier werd gebouwd. Waanzinnig mooi! 

Casa di Augusto – woonhuis van de eerste keizer, Augustus. De decoraties zijn onvoorstelbaar mooi behouden en worden ook nog met VR ondersteunt. Vele afbeeldingen zijn wereldberoemd maar nu kun je ze met eigen ogen bewonderen. 

Casa di Livia – woonhuis van keizerin Livia. Eveneens met VR ondersteunt en een heel bijzonder mooi behouden gebleven plek.

Tempel van Romulus op het Forum  Niet de stichter van Rome, maar Romulus de zoon van de keizer Maxentius. 

Santa Maria Antiqua – vroeg middeleeuwse kerk;  ‘de Sixtijnse Kapel van de middeleeuwen’.

Rome
 • Al die prachtige historische attracties liggen in deze heerlijke stad.

Ga naar deze site met je Roma Pass!

Palazzo Valentini (ondergrondse rondleiding door antiek Rome met Virtual Reality).

Galleria Borghese (Borghese familie villa biedt unieke tentoonstellingen).

Colosseum /Forum Romanum/Palatijn (geldt als één toegang slechts).

Castel Sant’Angelo (mausoleum van Keizer Hadrianus, later pauselijk bastion).

MAXXI (moderne kunst).

MAXXI
 • Nou vooruit: dan ook iets moderns. Dit is het MAXXI museum voor moderne kunst.
Meer over