Dolomieten wandelen en hiken

Italië5 x waarom we naar de Dolomieten moeten

De Dolomieten: een schitterend natuurgebied en Werelderfgoed waar letterlijk iedere vakantieganger aan zijn of haar trekken kan komen. In het hartje ligt Val Gardena en of je nou sportief bent of juist van je rust wilt genieten en alles er tussenin; hier moet je zijn. In de vallei liggen drie karakteristieke dorpjes: S. Cristina (St. Christina), Selva (Wolkenstein) en Ortisei (St. Ulrich). De ideale combinatie tussen ontspanning en inspanning is het succes voor een heerlijke (na)zomer vakantie in de Italiaanse Alpen.

Sassolungo

De Sassolungo is een berggroep met een opvallend langgerekte vorm in de Italiaanse Dolomieten. Het massief ligt ingeklemd tussen het Trentiner bergdal Val di Fassa en het Zuid-Tiroler Val Gardena. Het hoogste punt is 3.181 meter. Dit jaar, 2019, staat in teken van het 150ste jubileum van de eerste beklimming van de Sassolungo. Er is veel te vertellen over deze berg: verhalen, anekdotes, bijzonderheden en allerlei interessante feitjes. Daarom worden er dit jaar allerlei wandelingen en evenementen georganiseerd die draaien om de legendarische, symbolische berg. Eén van de meest bijzondere belevingen is die met de oudste gondelbaan bij Passo di Sella. Dit historische liftje brengt je naar de Forcella del Sassolungo en de berghut Rifugio Toni Demetz op een hoogte van 2.685 m. Overigens is de route ook goed te lopen in een uur tijd. Boven aangekomen geniet je van een adembenemend uitzicht over de Dolomieten.

  Traditionele houtkunst

  De vallei van de religieuze houtsnijders, zo wordt Val Gardena ook wel genoemd. Het is een traditie die stamt uit de 15de eeuw. Families begonnen toen met het maken van gereedschappen, religieuze figuren en speelgoed voor kinderen in de winter. Ze werkten vanuit huis en verkochten hun werk op speciale markten. In de late 18de eeuw ontwikkelde dit zich tot een erg belangrijke economische sector. Kunstscholen en vakscholen werden succesvol afgestemd op het vakmanschap. Val Gardena’s houtsnijders ontdekten nieuwe methoden en werkten daardoor aan een innovatief en breed scala van houtsnijwerken die niemand na kan maken. Het is dus niet verrassend dat Val Gardena zoveel toeristen trekt van over de hele wereld naar Santa Christina. Als je vaardige vakmannen aan het werk wil zien moet je naar de traditionele markt in Santa Christina’s voetgangersgebied.

   Kleurrijke natuur

   De natuur in Val Gardena is adembenemend. In ieder jaargetij schittert de regio van de kleuren. In het voorjaar en de zomer staan de vallei en de groene bergweiden vol met geurende bloemen in alle kleuren en maten. De laatste bloemen zijn door de lange winter en het late voorjaar nog steeds te zien en het landschap verandert in het najaar in een ware kleurensymfonie qua bladen en bomen. En dat allemaal gecombineerd met de kleurrijke en rotsachtige bergen van de Dolomieten, benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Dit maakt iedere foto in Val Gardena een waar schilderij. Van de Sassolungo en het Sellagebergte met nog een spoortje sneeuw in de zomer tot de helderblauwe bergmeren als Lech Sant en het bijna altijd groene Puez Geisler Nature Park.

    Biken en hiken

    Voor sportievelingen zijn de Italiaanse Alpen een echt walhalla. Val Gardena is vooral geliefd door de ruim 600 kilometers aan wandelpaden en 21 goed aangegeven mountainbikeroutes verdeeld over 600 kilometers tussen de 700 en 2450 hoogtemeters. Degenen die liever alleen maar klimmen zijn welkom in één van de drie klimtuinen: Langetal (Selva), Stone City (Sellajoch) en Sellastock (Miramonti Cansla crossing) of in een van de drie klimhallen. Ook paardrijdsters en zwemmers genieten volop in Val Gardena in resp. de Pozzamanigoni rijschool in Ortisei, de Pana Horses richting Alpe di Siusi en Mar Dolomit pool in Ortisei.

     Festivals

     Zowel in de zomer als in het najaar zijn er diverse festivals in Val Gardena. Afgelopen juli waren bijvoorbeeld het Zuid-Tirol Jazz Festival en het Gherdëina Craft Beer Festival. In het najaar vindt op 22 september het Alpine festival up Col Raiser plaats rondom een van de mooiste alpenweiden in Val Gardena. En het Dolomieten filmfestival vindt plaats van 25 tot 29 september. In Val Gardena houden ze wel van een feestje!

     Meer over