Uitzicht

ItaliëActief en culinair genieten in Val di Fassa

Ik hou van culinair en van een beetje actief. Maar toch: af en toe moet je van de gebaande paden af en je gevoel laten spreken. Bergen heb ik altijd al fascinerend gevonden, maar ik ga er eigenlijk alleen maar heen met de wintersport. Deze nazomer de stoute (wandel)schoenen aangedaan en een reis geboekt naar de Dolomieten. Omdat ik toch ook een groot liefhebber ben van lekker eten en gezelligheid viel de keuze op Val di Fassa, een wonderschone vallei met Italiaanse charme in een omgeving van Oostenrijkse gemütlichkeit. En wat kan je soms toch de juiste keuze maken…

De Dolomieten zijn overweldigend en niet voor niets uitgeroepen tot werelderfgoed van UNESCO. De imposante grillige bergwanden doen mij zelfs stilvallen. Alles nodigt uit om naar buiten te gaan en actief te zijn. Het heerlijke klimaat, de charmante Italianen en de indrukwekkende natuur, het is een unieke mix van alles wat ik leuk vind. De Dolomieten hebben echt geen dik pak sneeuw nodig om te imponeren en te amuseren.

Vallei
  • De vallei vanuit de gondel.

Genieten van de Dolomieten

De echte avonturiers zullen deze regio zeker al verkend hebben, maar er zijn een heleboel minder fanatieke liefhebbers (zoals ik) voor wie alles een openbaring en beleving is. Natuurlijk is hiking de populairste manier om de omgeving te verkennen, maar er zijn nog veel meer manieren om van de Dolomieten te genieten  

Wandelen
  • Aan het eind van elk wandelroute een leuke berghut.

Actief op een paard

Nog nooit op een paard gezeten, maar als je dan toch eens iets anders wilt dan is dat in deze omgeving een mooie beleving. Onder toeziend oog  van de Italiaanse amazone Carlotta kan het ook eigenlijk niet mis gaan. Carlotta 'la ragazza che sussurra ai Cavalli' (de paardenfluisteraar) vangt al jaren paarden op die zijn afgedankt en/of mishandeld. Met veel geduld en liefde hebben alle paarden weer een warme stal gevonden.

Een prachtrit

We maken een rit van twee uur en denk nou niet dat je een beetje suf naar de kont van het beest voor je zult kijken, want dan vergis je je lelijk. Na een korte uitleg gaan we op pad en Carlotta vertelt je onderweg op vrij directe wijze wat je moet doen. Het wordt een prachtrit. Vanuit het dal ga je de steile bergwand op (goed naar voren leunen). Dit gaat langzaam over in een in mijn ogen al best indrukwekkend drafje (teugels wat laten vieren en lekker mee bewegen).

Paard op de top
  • Op de top genieten van de Dolomieten.

Genieten van de galop

Dan wordt het tijd voor de galop en is het enige advies aan beginners zoals ik: heel goed vasthouden. Eenmaal boven is het genieten van het fantastische uitzicht en je voelt je al een beetje een countryboy. Je gaat je paard zelfs al wat aaien en je hebt het idee dat je bij elkaar hoort. De terugweg gaat bergafwaarts (goed naar achteren leunen anders wordt Carlotta boos) en je gaat de teugels al stoer in één hand houden. Als afsluiting ga je met het paard de rivier over voor het ultieme cowboy-gevoel.

Actief op een stalen ros

Op naar de volgende activiteit. Nog wat stram en stijf van het paardrijden staat nu het stalen ros klaar. Val di Fassa is een paradijs voor mountainbikers van alle niveaus. Zeer afwisselend en je kunt het zo gek maken als je wilt. Omdat ook mijn mountainbike-CV geheel blanco is hebben we gekozen voor een makkelijke tocht en nemen we op aanraden van de verhuurder een e-bike mee. Een prima inschatting want het blijkt dat je de berg niet alleen afgaat maar ook weer op moet.

Mountainbiken
  • Klaar voor vertrek!

Gezellige dorpen

De route die we hebben uitgezocht is zo'n 35 kilometer lang. Je slingert de gehele tocht, op meestal verharde paden, mee met de rivier en je komt langs en door leuke dorpjes (o.a. Campitello di Fassa, Mazzin en Pozza di Fassa). Na een uurtje biken (mits je onderweg niet bent gestopt voor een espresso met een flink stuk taart) kom je in Moena, het grootste dorp van de vallei Val di Fassa en een gezellig dorp om eens lekker te gaan lunchen. Op de terugweg blijkt dat de e-bike geen overbodige luxe is en weet je meteen waarom het op de heenweg zo makkelijk ging.

Mountainbike.
  • Heerlijke tochten met de mountainbike.

Genieten van rust

Ontzettend leuk om de bergen op allerlei manieren te bedwingen, maar daar tegenover staat dat je ook je rust moet pakken. De nieuwe Spa QC Terme in Pozza di Fassa is hier de aangewezen plek voor. Drie verdiepingen heerlijke wellness in het hart van de vallei. Met uitzicht op en omringd door de Dolomieten word je verwend met bubbelbaden, watervallen, Japanse baden, zoutkamers, sauna’s, massages en een complete relaxverdieping. Lekkere bijkomstigheid is dat ze hier de  filosofie aanhangen dat niet alleen de geest en het lichaam, maar ook het gehemelte gestreeld moet worden!

De imposante grillige bergwanden doen mij zelfs stilvallen...

Culinaire wellness

Tussen half zes en half acht in de avond word je getrakteerd op een heerlijk zogenaamd aperiterme; fijne locale hapjes waarbij een knap glaasje bubbels wordt geschonken. Voor ons spa-bezoek hadden we zes uur uitgetrokken. Iets wat ik in eerste instantie rijkelijk veel vond. Het bleek echter nog te kort en we moesten ons nog haasten uit de hottub waar we lagen te genieten van de sterrenhemel. Kosten dagkaart € 48 (in het weekend € 54). 

Vier dagen feest

Onze thuisbasis was Canazei. Ook in najaar of voorjaar een levendig dorp met een heel leuk centrum. Canazei heeft alle goede eigenschappen van Oostenrijk gecombineerd met die van Italië. Wij hadden het geluk dat we er tijdens het grand festa da D’ista waren. Een groot traditioneel vierdaags feest begin september waarin de Ladiniërs (de oorspronkelijke bewoners van de vallei) alle facetten van hun cultuur laten zien. Hoogtepunt is de grote parade op zondag maar de dagen ervoor is het ook al heel gezellig in de grote Biergarten.

Culinair genieten

Natuurlijk kan ik het niet laten om ook een paar goede restaurants te tippen!

Bijvoorbeeld restaurant El PaelAls het restaurant met de beste sommelier van Italië (Roberto Anesi) in mijn dorp ligt dan moet ik daar natuurlijk langs. Wij hebben onze eigenwijze Hollandse inslag maar eens laten varen en hem laten kiezen. Voor het eerst ook oranje wijn gedronken en ik kan je zeggen: dat gaat het helemaal worden. Het lijkt op rosé maar heeft een hele unieke eigen smaak. Mark my words: over twee jaar is dit in Nederland een heel populair drankje. Je zou het haast vergeten, maar het eten hier is ook voortreffelijk. Iedereen komt hier aan zijn of haar trekken.(Restaurant El Pael, Via Roma, 58, 38032 Canazei).

Zorg dat je trek hebt

En dan nog Hotel Rita. Hier hebben ze dus alles goed begrepen. Relaxte plek om te zitten (het licht kan iets meer in de dimstand), leuk personeel en alle gerechten die we hebben gekozen  waren bijzonder. Mooie smaakcombinaties die met veel zorg zijn klaar- en opgemaakt. Omdat ze werken met verse seizoensproducten zal de kaart ook regelmatig wisselen. Het is niet goedkoop, maar je hebt echt een speciale culinaire avond. Ik raad je dan ook aan om met goede trek die kant op te gaan en het hele Italiaanse ritueel te laten passeren met Antipasti, Dimi, Secondi en Dolci. Het zal je niet verbazen, maar we hebben alle gangen laten begeleiden door die heerlijke oranje wijn (Pinot Grigio dit keer). (Hotel Rita, Via di Pareda 16, 38032 Canazei).

Meer over