Liwonde National Park, Malawi

5 redenen om het Liwonde National Park in Malawi te bezoeken

Een goede balans tussen mens en dier is een van de speerpunten van de beheerders van het Liwonde National Park in Malawi. Zo groeit de roofdierpopulatie weer; de eerste cheetawelpjes die spelend in het park dartelen, vormen daarvan het tastbare bewijs. Maar er zijn veel meer goede redenen om dit park te bezoeken.

1. Het is fijn voor vogelfanaten

In Malawi komen ongeveer zevenhonderd verschillende vogelsoorten voor, waarvan er vierhonderd te zien zijn in het Liwonde National Park. Naast prachtige ijsvogels kun je er de Afrikaanse visarend spotten, de nationale vogel van Malawi. Ben je een echte geluksvogel, dan kun je zelfs de zeldzame zuidelijke grondneushoornvogel bewonderen.

Ijsvogel, Liwonde National Park
  • In Malawi komen ongeveer zevenhonderd verschillende vogelsoorten voor.

2. Je kunt er kroko’s en nijlpaarden spotten

De 402 kilometer Shire rivier die door het Liwonde National Park stroomt, is berucht om de krokodillen en nijlpaarden die zich er in groten getale ophouden. Op iedere vierkante meter zijn er wel duizend te vinden. Leuk voor een bootsafari dus, maar laat die verfrissende duik voor deze keer maar even zitten.

Lees ook:

Ongerept en ongekend: Malawi

Nijlpaarden in de rivier Shire
  • De Shire rivier is berucht om de krokodillen en nijlpaarden.

3. Je overnacht in een tent tussen de dieren

Kuthengo Camp ligt op een grote vlakte die zich uitstrekt in de richting van de Shire rivier. Vanaf het terras kun je nijlpaarden, krokodillen en grazende waterbokken spotten. Terwijl je jezelf inzeept onder de buitendouche, komt er net een kudde zebra’s voorbij. Om over de zonsopkomsten nog maar te zwijgen. Kortom, dit is Out of Africa all over the place.

Zebra's, Liwonde National Park
  • Vanaf je terras op Kuthengo Camp zie je de kudde zebra's voorbij komen.

4. De Big Five is back

Liwonde is feitelijk een hele grote olifantenkraamkamer. Om de balans in het park te bewaren, wordt de overvloed aan olifanten eens in de zoveel tijd uitgezet in andere nationale parken. Ook de balans van andere diersoorten wordt goed in de gaten gehouden. Door het herintroduceren van onder andere de leeuw, cheeta en de zwarte neushoorn is Malawi opnieuw een Big Five-bestemming.

Lees ook:

Op safari in Malawi: genieten én beschermen

Cheeta in Malawi
  • Door het herintroduceren van onder andere de cheeta is Malawi opnieuw een Big Five-bestemming.

5. Er heerst rust en ruimte

Zo groot als het Liwonde National Park is, zo klein is de kans dat je hier iemand tegenkomt. Met een oppervlakte van 550 vierkante kilometer kun je in alle rust genieten van de fraaie natuur en de dieren. Beheerder African Parks zorgt er samen met de lokale bevolking voor dat het park in goede conditie blijft, stroperij bestreden wordt en de dieren een veilig bestaan leiden.

Liwonde National Park, Malawi
  • Met een oppervlakte van 550 vierkante kilometer, is de kans klein dat je iemand tegenkomt.
Meer over