De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Fietsen in Denemarken

DenemarkenMet de fiets door de IJstijd

Denemarken heeft een nieuwe fietsroute met een bijzonder thema: de IJstijdroute (Istidsruten). Het herbergt al het moois dat West-Seeland te bieden heeft op een route van 390 kilometer, verdeeld over vijf etappes en langs fjorden, kust en door bossen. Kortom, dit móét je gedaan hebben dus!

De fietsroute

De IJstijdroute start - of eindigt - in de regio Odsherred in het westen van Seeland of in de historische stad Sorø, ten zuiden van de regio. De hoofdroute bestaat uit 280 kilometer fietsplezier. Als je de 110 kilometer aan extra lussen meerekent, dan zijn het er 390. Wie de route wilt inkorten neemt simpelweg de fiets mee in de trein. Er zijn dertien stations langs de route. In het hoogseizoen is het aan te raden om een treinreservering te maken.

Odsherred Denemarken
  • Het mooie landschap van Odsherred in de zomer.

Weinig auto’s, veel rust en informatie

De fietsroute is geschikt voor zowel lange als korte trips. Er zijn goede fietspaden en smalle wegen aanwezig waar relatief weinig autoverkeer rijdt. Hierdoor kunnen fietsers die graag een hoog tempo aanhouden, of juist families met kinderen, in alle rust op weg. Informatieborden langs de route vertellen meer over het prachtige Deense landschap dat gevormd is tijdens de laatste IJstijd, zo'n 20.000 jaar geleden.

Lees ook:

Stedentrip Kopenhagen: toptips van Eva voor de Capital of Cool!

Sorø
  • Het start- of eindpunt van de fietsroute: de historische stad Sorø.

Deense bezienswaardigheden

Langs de route komen fietsliefhebbers een aantal bezienswaardigheden tegen op het gebied van cultuur, natuur, geologie en astrologie. Een van de nieuwste attracties is 's werelds grootste replica van een koninklijke zaal uit het Vikingtijdperk in het archeologisch openluchtmuseum Sagnlandet Lejre. In natuurpark Åmosen zijn wetlands en het astronomisch observatorium Brorfelde te bezoeken. In het eerste nationale park van Denemarken, Skjoldungernes National Park, is onder meer het fjordenlandschap te ontdekken, evenals grote staatsbossen. Langs de route bevinden zich verder het Geopark Odsherred, Denemarkens eerste UNESCO Geopark en de beroemde Solvognen, een zonnestrijdwagen die als een van de belangrijkste vondsten uit de Europese bronstijd wordt gezien.

Meer over