Dit zijn de oudste en belangrijkste kerstgebruiken in Tirol

OostenrijkDit zijn de oudste en belangrijkste kerstgebruiken in Tirol

Tirol is voor veel Nederlanders een geliefde wintersport- én kerstbestemming. Tijdens kerst lekker van de berg glijden én kennismaken met de talloze gebruiken en tradities die onderdeel uitmaken van het kerstfeest. De inwoners van Tirol hebben een speciaal plekje in hun hart voor de adventstijd en kerstperiode. Dit zijn de vier meest oude en belangrijke kerstgebruiken.
  • Kerstkloppers in Reith im Alpbachtal.

1. Kerstkloppers

In sommige Tiroolse plaatsen komen voor de kerst 'kloppers' langs. In kleine groepen trekken jonge mannen verkleed als herder, waard, Jozef en Maria van huis naar huis en spelen in liederen de zoektocht naar een herberg van Jozef en Maria na. Achtergrond van deze traditie is het geloof dat je door aan te kloppen boze natuurgeesten kunt verdrijven.

  • Tiroler kerststal.

2. Kerststallen

In Tiroler huizen zijn de meest uiteenlopende kerststallen te vinden die de geboorte van Jezus uitbeelden. Van oriëntaals geïnspireerde kerststallen tot Tiroler kribbes die Jezus een geboorteplaats in een Tiroler stal geven. Veel kerststallen zijn zelfgemaakt en veelal eeuwen in familiebezit. Tip: Het Volkskundemuseum toont niet alleen de mooiste kerststallen van Tirol, maar ook enkele zonderlinge interpretaties van de kerststaltraditie. Ook in veel kerken en particuliere huizen kunnen in de periode van kerst tot Maria Lichtmis (24 december tot 2 februari) deels zeer waardevolle kerststallen worden bekeken.

Lees ook:

Culinair hiken in Tirol

  • Traditionele dubbeldekker Seezungen.

3. Kerstkoekjes

Zoete lekkernijen: in veel Tiroler gezinnen worden in de tijd voor kerst gezamenlijk koekjes gebakken. Maar de meest traditionele zoete lekkernij van Tirol is 'zelten'. Een soort kerstbrood bestaande uit gedroogde vruchten, noten en brooddeeg.

    4. Rauchnächte

    De drie zogenoemde 'Rauchnächte', op 25 december, oud en nieuw en 5 januari, zijn voor veel Tiroler families zeer belangrijk. Hierbij loopt het hele gezin traditioneel met een pan vol wierook door het huis en de stal en 'bewierookt' het huis. Deze oeroude traditie moet het huis beschermen tegen onheil en ziektes.

    Meer over