5 x prachtige tuinen uit de renaissance

Frankrijk5 x prachtige tuinen uit de renaissance

Dit jaar vieren ze in de Loire Vallei dat het 500 jaar geleden is dat de renaissance in Frankrijk haar intreden deed. Koningen en kunstenaars die in Italië waren geweest hadden daar het licht gezien en creëerden in het thuisland dat het een lieve lust was. Ook de tuinen van hun kastelen en landhuizen veranderden. Het werden weidse ruimtes, met perspectief, geometrische bloemperken, fonteinen en decoratieve watervallen. Hier vijf tuinen die er nog steeds toe doen!

Zwart-wit

De tuin van Catherina de Medici bij het kasteel van Chenonceau tooit zich in de lente met enkel zwarte en witte bloemen, als een afspiegeling van zijn emblematische koningin en zijn beroemde galerij over de rivier de Cher.

Romantisch

Op 5 en 6 juli en op 2 en 3 augustus worden de tuinen van Villandry verlicht door duizenden kaarsen voor betoverende en romantische avonden in de meest iconische van de Franse tuinen van de Loire Vallei.

Lees ook:

De 6 meest romantische plekken voor een huwelijksaanzoek

Villandry
  • Villandry is de meest iconische van de Franse tuinen van de Loire Vallei.

Oude tuinen terug

Het kasteel van Chambord heeft sinds vorig jaar zijn Franse tuinen terug, die een uniek vergezicht bieden vanaf de terrassen van het kasteel. 

Kasteel Chambord
  • Het kasteel van Chambord heeft sinds vorig jaar zijn Franse tuinen terug.

Geurig panorama

In Amboise nodigt de tuin van Napels uit om te genieten van een panoramisch uitzicht over de Loire en het koninklijke kasteel, terwijl de zoete geuren van de citrusbomen van de orangerie van Dom Pacello op het naburige landgoed van kasteel Gaillard ons onmiddellijk meevoeren naar Toscane.

Lees ook:

Ontdekkingsreis in Toscane: de provincie Livorno

Amboise
  • De tuin van Napels biedt een panoramisch uitzicht over het kasteel.

Moderne tuin

Toch wordt er ook vernieuwd. Het landgoed van Chaumont-sur-Loire is hiervan een mooi voorbeeld met zijn Internationale Tuinenfestival dat dit jaar in het teken staat van de ‘Tuinen van het paradijs'. 

Chaumont sur Loire
  • Bezoek het Internationale Tuinenfestival van Chaumont-sur-Loire.

Extra 

Andere kastelen innoveren eveneens, zoals het koninklijk kasteel van Blois waar de tuinen een nieuw eigentijds karakter hebben gekregen; het kasteel van Cheverny (kasteel van Kuifje) dat een Jardin de l’Amour (Tuin van de liefde) creëert opgeluisterd door beeldhouwwerken van de Zweedse beeldhouwer Gudmar Olovson, of de tuinen van het kasteel van Rivau met hun zoete rozengeuren en hun gigantische kunstwerken.

Kasteel van Cheverny
  • Andere kastelen innoveren eveneens, zoals het kasteel van Cheverny.
Meer over