Toscane hoogtepunten

ItaliëUitbundige Italianen in Toscane

De zomer van 2018 in Nederland was dan misschien warm, in Toscane kunnen ze er ook wat van. Met mijn vrouw Brecht maakte ik een rondreis van Florence via Siena en Monteverdi Marittimo naar Lucca.

En route kun je mij blij maken met leuke landlijstjes, weetjes en bijzonderheden. Zo kwam ik erachter dat je in de regio de Toscaanse Big Five kunt spotten. En ja, dat lukte! Zul je 'm hebben:

1. Herten: hier hebben we twee overstekende exemplaren van gezien. Voor eentje moest ik zelfs remmen.
2. Eekhoorns: check!
3. Hagedissen: ja, onderweg, tegen muren en tussen druiventrossen.
4. Een bever: niet helemaal eerlijk, want gespot bij ons hotel in Beieren richting Toscane.
5. Een kolibrie: een kolibrie? Dat kan helemaal niet, die leven alleen in Amerika! Klopt, dit was een kolibrievlinder. Toch ook zeer bijzonder.

Toscane in de avond
  • Een zonsondergang in Toscane.

In Toscane hebben wij heel mooie dingen gezien. Maar we hebben ook heel erg genoten van de mensen die we er hebben ontmoet. Om te beginnen in Florence.


Stadswandeling met gids Julia in Florence

Florence is simpelweg een prachtige stad. Eigenlijk te mooi om in een dag te bekijken. We ontvingen via de reisorganisatie een stadswandeling met gids. In ongeveer anderhalf uur vertelde ze over de geschiedenis, de mensen en de gebouwen. Julia, de gids in kwestie, vond het leuk als ik hier en daar wat vragen stelde over Florence.

De lekkerste ijswinkel in Florence? Vivoli!


Al wandelend sprak ze in Italiaans-Engels over Palazzo di Pitti met ‘bubbly gardens’. Vergis je niet: dit zijn geen tuinen met bubbelwater, maar ontworpen door ene Boboli. Weer wat geleerd! Ze liep met stevige tred door de warme straten. Na afloop van de wandeling hadden wij het zweet op het voorhoofd, de rug en weet ik waar niet. Maar van die hitte was bij haar niets ontdekken, met lichte tred trok ze door ‘haar’ stad. Aan het einde gaf Julia nog als tip de lekkerste ijswinkel in Florence: Vivoli. Schrijf die gerust op!

Een unieke wijnproeverij in Chianti

Via de organisator kregen we een wijnproeverij aangeboden, gegeven door niemand minder dan een wijnboer vlak bij Montespertoli aan de Via Castiglioni. We waren wat te vroeg, maar mochten wachten onder het genot van - hoe verrassend! - een glas huiswijn.

De wijnboer ratelde maar door en ondertussen werden de glazen weer bijgevuld


De maker kwam luttele minuten later aansjokken. In t-shirt en zwembroek startte hij een essay over het proces van druif tot glas. Toen alle deelnemers ondertussen aanwezig waren, verkleedde hij zich snel. Wij mochten op de wijngaard van de druiven proeven en tenslotte een aantal wijnen proeven die hij in enorme containers bewaarde. De wijnboer ratelde maar door en ondertussen werden de glazen weer bijgevuld, met steeds weer een andere wijn. Wat is refill in het Italiaans? Tip voor de wijnproeverij: ga met de bus of taxi. Als je de whole experience ondergaat, kun je eigenlijk niet meer rijden...

Mucci in Monteverdi Marittimo

In Toscane rol je van hartelijk ontvangst in hartelijk ontvangst. Ook in de worst- en kaaswinkel van Alessandro en Carlo Mucci werden we enorm vriendelijk welkom geheten. Onder het genot van een glas Chianti mochten we vele worsten proeven. Toen we dachten dat het afgelopen was en wij Alessandro nergens meer konden ontdekken, namen we afscheid van Carlo. Maar toen we bij de uitgang kwamen, hield Allessandro ons tegen: ‘momento, momento!’. We moesten nog van de kazen in de kelder proeven. Conclusie: het etablissement van Mucci in Monteverdi Marittimo is net een theater. Bellissimo!


Alba in Suvereto

Suvereto is een klein middeleeuws ogend dorp tegen de heuvels van Maremma. De oude muren en poorten maken dit een van de mooiste Italiaanse dorpen. Het heeft een autovrij centrum en toen wij er waren werden er wijnproeverijen gehouden. Je hoort dan eerst een leeg wijnglas te kopen en dan kun je bij de verschillende standjes langs om te proeven.

Brecht en ik zwierven wat door de straatjes en kwamen een wat oudere, maar nog kwieke vrouw tegen. Ze wierp zich min of meer op als vrijwillige gids. Ze sprak alleen Italiaans, maar met handen en voeten werden we toch wijs wat ze bedoelde. Haar naam was Alba, 92 jaar en zelfstandig wonend ergens bovenin het dorp. Ze genoot zichtbaar van het toerisme in haar dorpje.

La Rocca Aldobrandeschi is de belangrijkste bezienswaardigheid van Suvereto

Met armgebaren maakte ze duidelijk dat wij in ieder geval La Rocca Aldobrandeschi moesten zien: de belangrijkste bezienswaardigheid van Suvereto. Dit kasteel is te vinden op het hoogste punt van het dorp en bereikbaar via een smal voetpad en een trap. Het kasteel is prachtig gerestaureerd, het uitzicht over de heuvels is geweldig. Alba heeft niets teveel geroepen. Weer zo’n fijne tip!

Suvereto is een prachtig oud dorp
  • Local Alba met Brecht.
Meer over