Venetie

ItaliëSlow tourism in Umbrië, Abruzzo, Le Marche en Lazio in midden-Italië

Duurzaam toerisme. Het toverwoord voor touroperators, verkeersbureau's en ieder ander die zich met reizen bezighoudt. Ook het Italiaans verkeersbureau is niets menselijks vreemd. Tijdens een presentatie liet de toerisme-organisatie zien dat ook dit land zich wil vereenzelvigen met een betere toeristische wereld.
Iedereen kent inmiddels de beelden wel: Venetië dat niet alleen soms overstroomt, maar ook overloopt van de toeristen. Electronische toegangspoortjes om die stromen in goede banen te leiden... Ook Italië moet stappen nemen om het toenemende toerisme het hoofd te kunnen bieden. 
Venetie
  • Chinese toeristen in een gondel in Venetië.

Midden-Italië, ook bij ons in trek

Laten we eens kijken hoe dat met ons Nederlanders en Italië zit. Want ook wij dragen ons steentje bij aan dat 'overtoerisme'. Elk jaar reizen zo'n twee miljoen landgenoten af naar de laars. Waar ze naartoe gaan? Puglia, Sicilië, Toscane, Le Marche. Abruzzo is aan een flinke opmars bezig en zeer in trek als wandelbestemming door de weidse natuur en vele beschermde gebieden. Daarnaast trekt Lazio, de regio rond Rome, grote aantallen bezoekers die echter met name verblijven op twee specifieke plekken: Rome en het Bolsena-meer. 

Meer Bolsena
  • Het Bolsena-meer, zeer in trek...

Slow tourism

Verantwoordelijk voor het 'hap-snap-toerisme' zijn voor het grootste deel de Chinese toeristen die het land - en niet alleen dit land - overspoelen. Als tegenwicht ontwikkelde het ENIT (het Nationaal Bureau voor Toerisme) samen met Abruzzo, Lazio, Le Marche en Umbria een project om slow tourism te bevorderen. Er zijn vier thema’s benoemd: toerisme in de bergen, wandeltoerisme, gastronomisch toerisme en cultureel toerisme gericht op de vele vestingstadjes. 

Abruzzo
  • Het landschap in Abruzzo nodigt uit tot urenlange wandelingen!

Authentiek in midden-Italië

Een mooi initiatief en deze vier regio’s beschikken allemaal in ruime mate over de genoemde thema's. Zo is er de laatste jaren hard gewerkt aan het verbeteren van de informatie over wandelroutes (nu allemaal te vinden op www.camminiditalia.it), die in centraal-Italië vaak oude pelgrimsroutes als uitgangspunt nemen. Ook vind je er naast de bekendere vestingstadjes en -steden nog tientallen schitterende, vaak goed onderhouden plaatsjes die zeer authentiek en sfeervol zijn.

Fontein
  • In Umbrië's Assisi vind je op het centrale plein Piazza del Comune deze beroemde fontein.

Actief in Umbrië, Le Marche, Abruzzo en Lazio

Ook zijn er tientallen nationale en regionale parken, reservaten en andere beschermde gebieden waar naar hartelust gewandeld en gefietst kan worden, naast het beoefenen van watersporten op de vele meren en extreme sporten als rafting, canyoning en paragliding.


Lekker eten en beleving in Italië

En dan het culinair toerisme... Voor lekkerbekken is midden-Italië een paradijs, met ontelbare ambachtelijke producten (vaak met DOP- of IGP- status) en lokale gerechten, naast tientallen DOC- en DOCG-wijnen die steeds vaker ook in het buitenland de aandacht krijgen.

Kortom: gebieden dus die zich uitstekend lenen voor de huidige trend om je vakantie te zien als een beleving, waarbij je meer deel uitmaakt van de omgeving en lokale cultuur. 

Worst
  • Voor de foodies zijn er heerlijke streekproducten te verkrijgen, zoals bij deze charcuterie in Orvieto (Umbrië).
Meer over