Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental: grandioos skiën

OostenrijkSkiwelt Wilder Kaiser - Brixental: grandioos skiën

Winterpret is anno 2023 zonder pet, maar met verplichte ski-helm en een portie Gute Laune. Skiwelt verbindt liefst 9 dorpen: Brixen im Thale, Ellmau, Going am Wilder Kaiser, Itter, Kelchsau, Scheffau, Söll, het populaire Westendorf en onze uitvalsbasis Hopfgarten. Jetzt Geht´s Los!

Die knalblauwe hemel straalt boven Innsbruck. Het laatste deel vliegt de adelaar van Transavia dwars door wit bepoederde alpenreuzen door, gracieus manoeuvrerend naar die lijnrechte landingsbaan. Fascinerende aankomst. Een toiletbezoek in de aankomsthal kan nog net, want dan al rolt de bagage op de band.  

Oostenrijk SKiwelt Wilder Kaiser Erik Klap RonReizen.nl

Allez Hopfgarten 

Geen tijd te verliezen, knisperende pistes met een mix van verse sneeuw en kunstsneeuw - daarover later meer - wachten op ons. In drie kwartier brengt de taxi ons naar sportresort Hohe Salve een viersterrenhotel in het hart van Hopfgarten. Gondelbaan en skiverhuur op welgeteld 33 meter. Centraler kun je niet zitten. Allez Hopf, op de lange latten. 

Oostenrijk SKiwelt Wilder Kaiser Erik Klap RonReizen.nl

  Sneeuwzeker 

  Superhoog in de Tiroler bergen ligt het niet, maar toch is het grandioze gebied van SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental sneeuwzeker. Dat vloeit voort uit een doordacht en tegenwoordig ook duurzaam kunstsneeuwsysteem. Via 16 strategisch gepositioneerde waterreservoirs en een uitgekiend computersysteem, het netwerk slaat dagelijks data van 65 sneeuwbullies op, kunnen de sneeuwmeesters alle afdalingen van voldoende sneeuw voorzien mocht Moeder Natuur tijdens de winterslaap onverhoeds in een vrolijke lentebui belanden. 

  Oostenrijk SKiwelt Wilder Kaiser Erik Klap RonReizen.nl

   Geen Klagenfurt 

   Natuurlijk is het zo dat de opwarming van de aarde invloed heeft op het klimaat en de gemiddelde temperatuur stijgt, maar bevlogen Oostenrijkse ondernemers blijven dan niet met de armen over elkaar zitten mopperen. Klagenfurt ligt niet in deze regio. Nein, de mouwen van die geruite blouses worden opgestroopt, de denkkracht naar grote hoogte gestuwd. Voor het kernteam van SkiWelt gaat geen berg te hoog.  

   Kitzbühler Bergbanen 

   Wintersport is big business. Niet alleen voor hotels en horeca, maar ook voor de directie van de SkiWelt Bergbanen die de op toerisme leunende beroepsbevolking ook letterlijk en figuurlijk banen biedt. Ze spelen slim in op wat wél kan, optimaal gebruikmakend van natuurwetten. Want regen of smeltwater van sneeuw stroomt naar beneden en kan dus in die reservoirs worden opgevangen. SkiWelt profileert zich graag als een van de meeste ecologische skigebieden ter wereld. Zo wordt boven op de Panoramabar liefst 30.000 liter water verwarmt voor vloerverwarming en tappen ze stroom voor de gondel.   

   Oostenrijk SKiwelt Wilder Kaiser Erik Klap RonReizen.nl

    BrixenTal 

    Vanaf november tot maart vriest het – zeker ´s nachts – nog zo vorstelijk dat de honderden sneeuwkanonnen alle afdalingen en verbindende pistes van verse laagjes kunstsneeuw voorzien. Idealiter aangevuld met gewone sneeuwvlokken, die door de pistenbully´s stevig worden aangedrukt waardoor er relatief weinig verse sneeuw nodig is om de pistes goed genoeg te blijven onderhouden voor een nieuwe ski-dag. Zelfs met dit back-up plan kan SkiWelt Wilder Kaiser - BrixenTal de wintermaanden gewoon doordraaien. 

    In landschap verwerkt 

    Janine Graf van SkiWelt: “Ik snap dat wintersporters zich zorgen maken over het klimaat, dat doen wij ook. Maar de praktijk leert dat het ongeveer één keer in de twintig jaar echt slecht is. Alle andere jaren is er niets aan de hand met de sneeuwcondities. Ook in de jaren zeventig en tachtig was er wel eens een slechte winter. Toen waren niet alleen de bomen, maar ook de hellingen groen. De techniek was nog niet zo ver. We hebben gigantisch geïnvesteerd in ons machinepark waarvan heel veel mensen niet eens weten dat het er is. Zo ´natuurlijk´ is het in de structuur van het landschap verwerkt.” 

    Oostenrijk SKiwelt Wilder Kaiser Erik Klap RonReizen.nl

     Eerste lift op zonnepanelen 

     Het gezamenlijk energieverbruik van SkiWelt ligt ook dankzij het overstappen op groen gas en waterkracht uit die 16 reservoirs ver onder het landelijk gemiddelde. Bij Brixen im Tal is sinds 2008 de eerste Solar-lift ter wereld in gebruik, die zonnepanelen leveren liefst 15.000 kilowattuur per jaar op waarmee ook andere energiebronnen worden gevoed. SkiWelt scoort dus alleszins redelijke rapportcijfers op het snijvlak van ecologie, biologie en natuurkunde, maar ze hebben duidelijk doorgestudeerd in bedrijfseconomie...   

     Maatwerk per piste 

     Of de ijsmeesters van Thialf ook zo werken, weten we niet, maar zeker is dat dit Tiroler team achter de schermen de zaken strak op orde heeft. Alle pistes hebben per vierkante meter kleurcodes die de meetapparatuur van de bully´s zorgvuldig bijhouden. Elke avond en nacht stroomlijnen ze de hellingen en schuiven sneeuw naar zwakkere of ijzige plekken, zorgvuldig digitaal in kaart gebracht. “Zo weten we per piste precies wat er aan onderhoud nodig is om skiërs en snowboarders morgen weer een leuke dag op de berg te bezorgen.” 

     oostenrijk skiwel wilder kaiser Erik Klap RonReizen.nl

      Avondskien in Söll 

      Wie overdag in de stralende zon van Hochsöll naar Söll skiet (zie ook video), kan zijn geluk niet op, maar voor echte snowboarders of ski-fans is diezelfde afdaling in de avond het summum. Als de sterren aan de hemel schitteren, floepen de lampen aan en is Söll van 18.30 tot 21.30 uur het Mekka voor ski-adepten. Dan splitsen we de après-ski wel in twee delen... Op die dan net vers geprepareerde 5 pistes en 11 kilometer afdaling is het avond-skiën een absolute aanrader.

      Lees ook: 

      https://www.ronreizen.nl/reisverhaal/avond-skien-soll

      Ansichtkaartblauw bestaat! 

      Terug naar die stralende dagen in februari. Hoog in Hopfgarten, één van de vele mooie plekken in gebied SkiWelt am Wilder Kaiser, heeft Moeder Natuur de bus poedersneeuw ruimhartig over majestueuze Alpentoppen verdeeld. Wat een glorieus gezicht. Het bewijs wordt onomstotelijk geleverd: ansichtkaartblauw bestaat! Dit went nooit. Gelukkig maar, want we gaan heupelijk ongeremd genieten. Mijn nieuwe kunstheup in de linkerflank lijkt klaar voor nieuwe avonturen in dit winterwonderland. Zie de video hieronder van FANtastisch Oostenrijk.

      270 kilometer aan pistes 

      Met ruim 270 kilometer aan pistes, 83 hypermoderne liften en kabelbanen en vooral die talloze door families gerunde hutten doet SkiWelt zijn naam alle eer aan. De dorpen Brixen im Thale, Ellmau, Going, Hopfgarten, Itter, Kirchberg, Scheffau, Söll en Westendorf vormen een walhalla voor skiërs en snowboarders, maar ook wandelaars en langlaufers kunnen hier hun sporthart ophalen. En wie de lokale lekkernijen wil proeven kan terecht bij meer dan 70 hutten... 

      oostenrijk skiwel wilder kaiser Erik Klap RonReizen.nl

       Sporthotel in Hopfgarten 

       Hotel Hohe Salve in Hopfgarten investeerde fors in wellness én sportfaciliteiten. Liefst twee zwembaden, waarvan een het binnenbad met het buitenbad verbindt via een sluisje. Echt duurzaam is het niet om het buitenbad naar aangename temperaturen te stoken, terwijl het buiten vriest. Vandaar dat in de winter het bad alleen twee uur 's ochtends en twee uur 's avonds is geopend. Maar de sauna en dampcabines tussen geriefelijke loungebanken en een uitgebreid fitnesscentrum, van cardio tot spinning, maken het sportieve plaatje compleet.

       Partner 

       Wie dit sportcentrum op de begane grond grondig bekijkt, snapt waarom dit hotel officieel partner is van de Duitse sportbond. Niet alleen voor (top)sporters is Hohe Salve de ideale uitvalsbasis voor trainingsstages op maat, maar ook voor 40-plussers is dit hotel, met naast halfpension ook een eigen bar en à la carte restaurant, een toplocatie. Wie geen tijd wil verliezen om het grote gebied te verkennen stapt meteen na het riante ontbijtbuffet aan de overkant in de gondel en zoeft naar hoog Hopfgarten. Hier kun je naar Brixen en dan vandaar uit verder door of terug naar het dal, waar je ook langs mooie terrassen komt. 

       SkiWelt en KitzSki? 

       Toeval bestaat niet. Op een hoog plateau met uitzicht op de Kitzbühler Alpen treffen we Stefan Grafl, de directeur van Bergbahn Westendorf. Hij wijst naar besneeuwde toppen in de verte, waar Kitzbühel en Kirchberg liggen. Er zijn plannen om deze twee regio´s met gondels te verbinden, waarna één gigantisch gebied zal ontstaan: SkWelt en KitzSki. Of het zover komt staat in de steren geschreven, maar zeker is wel dat dit dan helemaal een wintersportwalhalla wordt en het op één na grootste skigebied ter wereld zal ontstaan. 

       oostenrijk skiwel wilder kaiser Erik Klap RonReizen.nl

        Iglodorp 

        Wie van dal tot dal of van dorp naar dorp wil skiën - via makkelijke en pittige routes die in kleurcodes duidelijk staan aangegeven - haalt zijn hart op, maar een kijkje in het iglodorp of een pauze in een ligstoel op een zonovergoten terras is ook geen straf. Halverwege de pistes wemelt het van authentieke hutten, die vrijwel allemaal van generatie op generatie in de familie blijven en elk jaar een beetje moderner worden. Uit 1760 bijvoorbeeld stamt de Rubezahl Alm, vijftig jaar geleden omgebouwd tot restaurant. Het wemelt in de oergezellige hut – even bukken om door die originele deur van slechts anderhalve meter te stappen – van foto's waar eigenaresse Anita trots pronkt met Arnold Schwarzenegger, Mister Bean of Prins Albert van Monaco. Volgens insiders komt daar deze winter een foto van Ron zelf bij... 

        Meer over