Tip: sensationeel avond skiën in Söll

OostenrijkTip: sensationeel avond skiën in Söll

Het Oostenrijkse Söll, één van de negen dorpen in SkiWelt am Wilder Kaiser, onderscheidt zich van andere wintersportplaatsen met een heus heksenhuisje hoog op de helling en... zelfs skiën in het donker. Sterker nog, Söll is het grootste nachtskigebied van Oostenrijk.

Heksenbrouwsel

Halverwege de afdaling naar Söll is een ouderwetse boerenhoeve op de eerste verdieping omgetoverd tot 'ei-museum', terwijl de nostalgische keuken op de begane grond een idee geeft hoe Oostenrijkse boerenfamilies in lang vervlogen tijden hun eten konden bereiden. Buiten lopen heksen rond, ze hebben hun bezems keurig aan de rand van het erf 'geparkeerd'.

  • Halverwege bij de heksen

Paarse rook

In een grote koperen ketel roeren ze in hun heksenwater, waarvan je gerust een mok kunt meedrinken. Paarse rook kringelt omhoog uit het warme brouwsel, een mooi contrast tegen de ansichtkaartblauwe lucht boven besneeuwde bergtoppen. Je kunt het warme drankje zelf versterken door uit verschillende lokale kruidenlikeurtjes te kiezen. Zeker voor kinderen, die hier hun ogen uitkijken, is dit een leuke tussenstop.

Paarse rook tijdens heksenbrouwerij
  • Wat wordt daar gebrouwen?

Sneeuwvlokken als kunstwerken

Heksen zien sneeuwvlokken als kunstwerken: kleine wondersterren, grote magie. Daarvan brouwen ze een speciaal geneeskrachtig drankje. De heksenwaterheksen beheren in de zomer het avonturenpark Hexenwasser. Dit park is al tien jaar een succes bij kinderen en volwassenen. Tijdens mooie wandelroutes leer je veel over de natuur. Hier kronkelt het langste blote-voetenpad van Oostenrijk, waar je lopend over gras, schors, masserende stenen en wadend door bergbeekjes langs liefst 60 stations van alles kunt beleven.

Bijenhuis

Van een zonnewijzerwandeling op de Hohe Salve tot een tijdreis naar het verleden bij Simonalm of uitleg van een imker hoe honing wordt gemaakt in het Bijenhuis. Leuke tip voor in de zomer, maar nu liggen de Alpenweiden onder een dikke laag sneeuw. De heksen zwaaien ons goed gemutst uit en hopen dat we in de zomer terugkeren.

Fondue bij Stöcklalm

Wij dalen af naar de Stöcklalm, op 1130 meter hoogte. In deze oergezellige stube staat ook traditioneel fondue op de menukaart en omdat we niet kunnen kiezen zelfs een mix van vlees- en kaasfondue met frites. Deze Stöcklalm is een mooie plek om einde middag de paar uur voor het avondskiën te overbruggen, want om 18.30 uur gaan de liften weer open: de gondelbahn Hochsöll, Hexen 6er en Salvenmoos.

Uitzoeken maar
  • Lokaal likeurtje

Niet druk

Dit deel van Söll, het grootste avondskigebied van Oostenrijk, wordt tot 21.30 uur mooi verlicht. Zo kunnen avondskiërs zich uitleven op in totaal 11 verlichte kilometers tot in het dal. Het is een regelrechte sensatie om van die kakelvers geprepareerde pistes te denderen, helemaal omdat het absoluut niet druk is en vrijwel alleen zeer goede skiërs met zichtbaar plezier over die sfeervol verlichte hellingen scheuren.

Uitnodiging voor ski-fans
  • Fraai verlichte avondpistes

Nachtrodelbaan

Ook de 'nachtrodelbaan' is dan geopend. En dat is met bijna 5 kilometer naar het dal zeker gaan kattenpis. De baan is ook al zo fraai verlicht. Een aantal bochten, misschien ietsje linker voor niet-geoefende sleerijders, bieden extra bescherming in de vorm van strobalen of opgehoogde wallen. Wat echter absoluut niet tot de opties behoort, is om deze afdaling op lange latten af te denderen. Sterker nog, dat is strikt verboden! Tenzij je dat rood-witte driehoeksbordje in je ooghoek mist en je helemaal solo die grandioze afdaling op een volstrekt verlaten 'rodelpiste' maakt, af en toe meewarig aangestaard door een naar boven klauterende wandelaar, die straks als rodelaar op dezelfde route hoopt niet opnieuw deze malle 'Pistenschreck' tegen te komen. Foutje bedankt.

Schijn een lichtje op mij
  • Bijna niemand op de piste

Moonlight Bar

Bij het einde van deze rodelroute is ook de finishlijn van de verlichte dal-afdaling getrokken. Hier is de Moonlight Bar strategisch gepositioneerd om alle skiërs, snowboarders en slee-lachebekken op te vangen. Deze hypermoderne Hütte met knoestige houten balken is einde middag en avond een verzamelplek voor de après-skiërs. De dampende beat is al in de vrieskou hoorbaar. Geheel in stijl met de verlichte pistes is ook de Moonlight Bar fraai verlicht, helemaal als om 21.30 de lampen op de piste doven.

Onderaan de piste
  • Favoriete eindbestemming

Avondpas

Goed om te weten: het avondskiën in Söll is niet inbegrepen bij de skipas van de SkiWelt Wilderkaiser-Brixental. Hiervoor moet je een aparte avondpas kopen, van woensdag tot zaterdag. Maar dan krijg je ook wel wat. Even nadat de liften om 16.00 uur sluiten, rollen de eerste bully's de hellingen in Hochsöll op om de pistes klaar te walsen voor de avond, zodat de afdalingen uitnodigend vers klaarliggen. Het is een indrukwekkend gezicht. Terwijl het nu serieus begint te schemeren toveren die bully's de pistes om tot knisperend speelveld voor de ware ski- of snowboardfan. 

Meer over