De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Top 10 vakantiebestemmingen enquête: vakantiegangers genieten van een kopje koffie

Enquête: top 10 reisbestemmingen op de schop

De pandemie heeft de weg vrijgemaakt voor een andere manier van reizen, mét nieuwe favoriete bestemmingen. Europese steden die per auto of trein te bereiken zijn, winnen aan populariteit. Terwijl klassiekers onder de stedentrippers, zoals Londen, New York, Praag en Barcelona, genadeloos uit de top-10 vallen. Reisplatform Time to Momo vroeg 20.000 stedentrippers naar hun reisplannen voor dit najaar. Maar liefst 75% zoekt zijn vakantiegeluk binnen de Europese grenzen, dat is een opvallende shift.

Nu de wereld langzaam van het slot gaat, wordt duidelijk dat de pandemie onze reislust sterk heeft beïnvloed. Ruim de helft van de respondenten, 57% om precies te zijn, overweegt dit najaar een Europese stedentrip, komt uit de enquête van reisplatform Time to Momo, dat daarmee de animo voor intercontinentale trips sterk ziet afnemen. Daarnaast zegt 18% plannen te maken voor een vakantie in eigen land dit najaar. En 11% stelt de vakantie liever nog even uit.

Top 10 vakantiebestemmingen enquête: coronacheck en paspoort

  De nieuwe top-10 reisbestemmingen

  Waar de top-10 van favoriete stedentrips de afgelopen jaren redelijk stabiel was, rolt er nu een compleet nieuwe opstelling uit. Opvallende wissels: Londen (was nr. 4), New York (was nr. 7), Praag (was nr. 9) en Barcelona (was nr. 10) komen dit jaar niet terug in de top-10. ‘Populaire vliegbestemmingen zoals Valencia en Rome zakken op de lijst. New York, voorheen op plek 4, is zelfs volledig van de radar verdwenen.

  Top 10 vakantiebestemmingen enquête: vakantiegangers met mondkapje

   Top 10 reisbestemmingen najaar 2021

   1: Berlijn (was 4). Lees ook: Weekend Berlijn: stad met 2 gezichten

   2: Parijs (was 5). Lees ook: In het Louvre raak je niet uitgekeken

   3: Wenen (was 8)

   4: Valencia (was 1). Lees ook: Citytrip: 48 uur fietsen in Valencia

   5: Rome (was 6). Lees ook: When in Rome met kinderen: dit kun je doen

   6: Porto (nieuw)

   7: Stockholm (nieuw). Lees ook: Eva's stedentrip Stockholm

   8: Kopenhagen (nieuw): Lees ook: Het Kopenhagen van Borgen

   9: Lissabon (was 3). Lees ook: Tips voor je kennismaking met Lissabon

   10: Sevilla (nieuw)

   Bron: time to momo, september 2021.

   Top 10 vakantiebestemmingen enquête: koffer inpakken

    Bewustere keuzes

    Ruim 75% van de ondervraagden zegt zich beter voor te bereiden en bewuster zijn bestemming te kiezen. Deze groep bestudeert de lokale coronaregels en boekt de tickets voor bezienswaardigheden vaak al van tevoren. Aangekomen op de bestemming is men ook een stuk voorzichtiger, geeft Time to Momo aan. De helft van de mensen wil de toeristenmassa ontlopen. Slechts 4% duikt ongehinderd de lokale evenementen in.

    Top 10 vakantiebestemmingen enquête: vrouw met mondkapje op vliegveld

     Vervoer

     Ook in het reizen zelf is die voorzichtigheid terug te zien. 69% geeft aan het liefst de auto te pakken. In 18% van de gevallen gaat de voorkeur uit naar de trein. Slechts een kleine 13% van de ondervraagden stapt met een gerust hart het vliegtuig in.

     Slaapplaats

     Als onderkomen heeft een hotelkamer de voorkeur. 44% kiest daarvoor, met het appartement op de tweede plaats (28%). De reden die wordt aangegeven is logisch; je bent verzekerd van de dagelijkse schoonmaak. Iets wat we nu extra belangrijk lijken te vinden. Het onbevangene is er helemaal af.

     Meer over