De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Filopappou Hill

GriekenlandThea op ontdekking in en om Athene

Wie op citytrip naar Athene gaat, brengt natuurlijk een bezoek aan de Akropolis. Maar wist je dat de eeuwenoude metropool Athene nog veel meer te bieden heeft dan monumenten en archeologische vondsten? RonReizen-blogger Thea ging op ontdekkingstocht in Attica – de regio waar Athene ligt – en kwam terug met dit fijne must see-lijstje. Doe er je voordeel mee.

Natuurlijk sla je, eenmaal in Athene, de Akropolis niet over. Ook wij waren overweldigd door deze ‘heilige berg’ die in het midden van de stad ligt. Op de top staat trots het Parthenon (veel mensen denken overigens dat dit de Akropolis is), gewijd aan de godin Athene. Maar je vindt op de Akropolis nog meer overblijfselen uit de Griekse oudheid, zoals de Tempel van Niké en de Propylaeën (de monumentale toegang tot de Akropolis).

Parthenon
 • Het Parthenon is een van de bekendste gebouwen ter wereld en werd gebouwd om godin Athena Parthenos (maagd Athena), beschermgodin van de stad Athene, te eren.

Uitzicht bewonderen

Als je de Akropolis oploopt, bewonder dan halverwege het uitzicht op het Odeion van Herodes Atticus. In het verleden was dit theater overdekt, maar door de eeuwen heen zijn het dak en een deel van de muren verdwenen. Tegenwoordig worden er tijdens het zomerfestival in Athene openluchtconcerten gegeven.

Odeion
 • Als je de Akropolis oploopt, bewonder dan halverwege dit prachtige uitzicht op het Odeion van Herodes Atticus.

Tip

 • Vooral in de drukke en warme zomermaanden kan de klim heftig zijn en de aanloop groot, plan je bezoek aan de Akropolis als het even kan daarom in de vroege ochtend of late namiddag. Net wat relaxter qua temperatuur én drukte.

Akropolis Museum

Ook even afvinken: het Akropolis Museum. 
In dit prachtige moderne gebouw met veel glas zijn de beelden en versieringen van de tempels te zien. De eerste verdieping bereik je trouwens via een helling. Precies zoals men vroeger ook de Akropolis bereikte. De bovenste verdieping loopt evenwijdig aan het Parthenon. Ook het restaurant van het museum is de moeite van het bezoeken waard. Was het niet voor het eten, dan wel voor het prachtige uitzicht.

Lees hier alles over vijf maal heerlijk eten op het Griekse Lesbos! 

Museum
 • Het Akropolis Museum ligt vlakbij alle beroemde bezienswaardigheden.
Museum
 • Bewonder in het museum alle schatten die in de nabijheid zijn gevonden.

Eleusis, vlakbij Athene

Kun je geen genoeg krijgen van de verhalen uit de Griekse oudheid, van mythen over Goden en Godinnen? Dan moet je zeker naar Eleusis, niet ver van de Griekse hoofdstad Athene. Het verhaal achter deze plek is te mooi om over te slaan. Dus als je toch in de buurt bent, pak deze archeologische site ook even mee. En ook al kun je ter plekke het hele verhaal horen van een Griekse gids, om je enthousiast te maken, vertel ik toch alvast wat ik er inmiddels van weet.

Eleusis
 • Bij Eleusis kun je je hart ophalen aan prachtige mythische verhalen.
Rons tipRons tip

Even tot rust komen? Bezoek dan de Nationale Tuinen midden in de stad. Een heerlijk terugtrekmomentje in het drukke bestaan van een jachtige metropool. Het fiat voor de aanleg van het park in 1838 gegeven door koningin Amalia, de eerste koningin van Griekenland. Twee jaar later was het klaar en je vindt er nu zestien hectare groen rust, mooie smalle gravelpaadjes en tal van vijvers. En ook nog een kleine dierentuin, een kinderboerderij zeg maar, met wilde geiten, kippen en pauwen.

In de onderwereld

Persephone werd geboren als dochter van de oppergod Zeus en landbouwgodin Demeter (letterlijk ‘Moeder Aarde’). Ze was ontzettend mooi en dit was Hades (Pluto) – de god van de onderwereld – niet ontgaan. Hades ontvoerde Persephone en nam haar mee naar de onderwereld. Demeter ontdekte dat haar dochter spoorloos was en begon een lange zoektocht. Uiteindelijk hoorde ze dat haar dochter niet meer in de bewoonde wereld was, omdat zij geschaakt was door de god van de onderwereld. 

Eleusis
 • In Eleusis vind je nog schitterende eeuwenoude details.

Zeus grijpt in

Demeter vroeg hulp aan Zeus. Hij verplichtte Hades Persephone terug te geven aan haar moeder, maar Hades ging hier niet volledig mee akkoord. Zo kwam het dat Persephone een deel van het jaar in de onderwereld woonde en het andere deel in de mensenwereld. Zomers was ze bij haar moeder, ‘s winters in de onderwereld. 

Eleusis
 • Eleusis is een van de belangrijkste ruïnes van Athene. Hier vonden vroeger de Grote Mysteriën plaats.

Slechte oogsten

De mythe van Persephone wordt door de Grieken gebruikt als verklaring voor de wisseling van de seizoenen. Persephone mocht in de lente en zomer op aarde haar moeder bijstaan. Dan was Demeter tevreden en zorgde zij voor goede oogsten. In de winter bleef Demeter achter in verdriet, waardoor de oogsten slecht waren.

Eleusis
 • Verwonder je bij Eleusis over de bijzondere en macabere geschiedenis.

De doodstraf in Athene

De mysteriën van Eleusis zijn verbonden met de ontvoering van Persephone. Vroeger, zo’n 2000 jaar lang (1600 tot 400 voor Christus), was Eleusis een van de vijf heilige steden, waar de Mysteriën van Eleusis (ook wel het Festival van Eleusis genoemd) pelgrims van over de hele wereld aantrokken. De aanbidders van het festival werden aangewezen – ‘uitverkoren’ – om deel te nemen aan het event. Gedurende het ritueel moesten ze een eed afleggen waarin ze beloofden niks te onthullen over het festival tegen niet-genodigden. Klapte je toch uit de school? Dan kreeg je de doodstraf. Ja, realiseer je dat maar eens als je over de overblijfselen van deze heilige grond loopt…

Eleusis
 • Eleusis: detail.

Tip

 • Eleusis

  Bezoek ook het museum dat zich op de top van de heuvel bevindt. Het is klein, maar zeker de moeite waard. Je ziet er onder meer de vondsten van de opgravingen van het heiligdom. 

Doolhof in Athene: Plaka

De pittoreske wijk Plaka is een van de oudste wijken van de stad en ligt aan de voet van de Akropolis en is dus ideaal te combineren met een bezoek aan de berg (ons idee: ga ’s ochtends eerst naar de Akropolis en aansluitend naar Plaka). Plaka is een doolhof van kronkelende smalle straatjes en steile trappen. Trek gerust een paar uur uit om te dwalen door de oude straatjes en om het Griekse leven in je op te nemen. En vergeet niet om mooie foto’s te maken in die schattige straatjes met kleurrijke huisjes. 

Plaka
 • Prachtige straatjes en over al terrasjes, dat is Plaka.
Kodakmomentje
 • Vroeger zouden we zeggen ‘Kodak-momentje!’, maar nu voel je je een heuse influencer als je continu foto’s van elkaar maakt voor de pittoreske huisjes en in de idyllische straatjes.

Idyllisch Poros

Ja, ik weet dat de film ‘Mamma Mia, here we go again’ in Kroatië is opgenomen en niet op een idyllisch Grieks eilandje, zoals de filmmakers ons willen doen geloven. Maar stél dat er een derde film komt, dan raad ik de locatiescout aan een kijkje te nemen op Poros. Poros is één van de eilanden van de Saronische zee. Een bezoek aan Athene valt goed te combineren met een uitstapje (van een dag of twee) naar Poros. Overnacht dan bijvoorbeeld in Odyssey Suites. Dit lieflijke hotel wordt gerund door de Griekse Katarina en haar dochter Dora. Katarina werd jaren terug head over heels verliefd op een Nederlandse jongen toen hij daar op vakantie was. Samen kregen ze dochter Dora die momenteel op het punt staat het hotel over te nemen van haar moeder. 

Poros
 • Poros is mijn lievelings! Hier ging de zon net onder, maar eigenlijk is elke foto raak op Poros.
Uitzicht
 • Uitzicht vanaf mijn balkon bij mijn Mamma Mia-kamer in de Odyssey Suites op Poros. Zo wil je toch elke ochtend wakker worden?

Tip

 • Zorg dat je ‘s maandags in Odyssey Suites bent, want elke maandagochtend verzorgt Katarina voor haar gasten een wandeling door Poros. Geloof me: dat wil je. De smalle straatjes, de mooie witte huizen begroeid met bougainvilles, de hartelijke mensen, de gezellige winkeltjes, de uitzichten… We hadden het voor geen goud willen missen. De gestylde kamers van Odyssey Suites én de kookworkshop die we van Katarina kregen (ja, je kunt bij Odyssey Suites een Griekse kookworkshop boeken) trouwens ook niet.

Cultureel Centrum highlight Athene

In de zomer van 2016 opende het Stavros Niarchos Cultureel Centrum zijn deuren en inmiddels is het uitgegroeid tot een van de highlights van Athene, dus dit centrum mag niet ontbreken op je lijstje. Het moderne gebouw is ontworpen door het bekende architectenbureau Renzo Piano, dat ook Centre Pompidou in Parijs heeft ontworpen. Het centrum is omgeven door een groot park waar je kunt picknicken of een zomerse wandeling kunt maken met een freddo espresso in de hand – gehaald bij een van de gezellige mobiele koffietentjes die her en der staan opgesteld. 

SNFCC
 • Kijk je ogen uit bij het SNFCC. En ga gratis naar voorstellingen of workshops, als je agenda het toelaat!

Schitterend uitzicht

Het dak van de bibliotheek en de opera zijn ook begroeid en daarmee onderdeel van het park. Vanaf de vuurtoren, zoals de glazen toren bovenaan de helling wordt genoemd, heb je een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Elke dag organiseert het SNFCC allerlei gratis activiteiten, zoals yogalessen, concerten, pilates en dansworkshops. Ook worden er gratis rondleidingen (ook in het Engels) gegeven door het gebouw en ’t park. Reserveren doe je via de website.

Opera
 • Ook de nationale opera van Griekenland bevindt zich in het indrukwekkende SNFCC.

Topbuurt in Athene: Koukaki

Dankzij de gezellige straatjes vol leuke koffietentjes (het ene nog leuker dan het andere) én dankzij het naastgelegen Filopappou Hill, is Koukaki een leuke buurt om doorheen te wandelen. Nadat je de drukste straten bij Syggrou hebt bezocht, loop je richting de heuvel en geniet je van de omgeving. Vergeet niet om door de Tsami Karatasou-straat te wandelen, waar je de mooie neoclassistische huizen kunt bewonderen. Drink een lekkere koffie, heerlijk sapje bij LaLuk op het terras. Of ga er lunchen, dat kan ook. En als je denkt dat je buiten al perfect zit, ga please ook even naar binnen, want dit is echt zo’n café waarvan je baalt dat het niet bij je om de hoek, in Nederland, zit! Althans, dat hadden wij dan hè. 

Koffietentje
 • LaLuk is het perfecte tentje voor een lekkere latte of fijne smoothie. Op het terras of binnen, waar het minstens zo gezellig is!

Verfrissende helling

Ga na de drankjes inderdaad richting Filopappou Hill. De met pijnbomen bedekte hellingen, met een hoogte van zo’n 150 meter boven zeeniveau, zorgen voor de nodige verfrissing op zomerse dagen, vandaar dat je er misschien wat hardlopers tegenkomt. Deze heuvel is de plek waar het Filopappos-monument is gehuisvest, net als twee pittoreske kerkjes. Als je boven bent, sta je op het bekende uitzichtpunt over de Akropolis. Geniet van de stilte, de vogels en het adembenemende uitzicht. Wat – ook al hebben we de Akropolis nu van allerlei kanten gezien – nog steeds bijzonder blijft. Een geweldig einde van een mooie trip naar Athene. 

Filopappou Hill
 • Filopappou Hill
Meer over