Madeira: 10 toptips om te ontdekken

PortugalMadeira: 10 toptips om te ontdekken

Madeira: Bloemeneiland vol (winter)zonzoekers. Toch? Inderdaad, het hele eiland staat met name in het voorjaar prachtig in bloei en die (toevallig bij ons bezoek veel Duitse) winterzonzoekers zijn er. En oh boy hebben zij het goed gezien! Op Madeira kun je fantastisch hiken. Het heeft waanzinnig mooie ruige kustlandschappen. Je kunt er op zoek naar walvissen en dolfijnen. Het eiland is geologisch interessant. En ook voor het betere relax-werk is het een aanrader!

Tel daarbij op dat de hoofdstad Funchal alles heeft wat je zoekt. En het aan de zuidkust ook in de winter altijd zonnig is. En zelden onder de 20 graden. Dan vraag je je af waarom je Madeira niet eerder had ontdekt.

Bloemeneiland - RonReizen
 • Het bloemeneiland Madeira...

Historie

Madeira is zo’n vijf miljoen jaar oud. Veel jonger dan de buren de Azoren en Canarische eilanden. Die zijn zo’n twaalf miljoen jaar geleden ontstaan. Hun vulkanische oorsprong hebben ze wel met elkaar gemeen. Je leert er alles over bij de grotten van Sao Vinçente!

Grotten - RonReizen
 • De lava-tunnels stammen uit de laatste periode van vulkanische activiteit, zo’n 890.000 jaar geleden.

Annexatie van Madeira

Fast forward naar de 14e eeuw. Madeira kwam voor het eerst voor op de zeekaarten van de Sicilianen. Zij waren rond die tijd al flink aan het ontdekkingsreizen. Zij gebruikten het eiland echter puur als herkenningspunt en lieten het verder links liggen. De Portugezen ontdekten het buureiland Porto Santo bij toeval in 1419. Ze  verdwaalden tijdens een expeditie die de West-Afrikaanse kust in kaart moest brengen. Het duurde nog een jaar voordat ze ook de baai van Machico op Madeira ontdekten. Vanwege de grote rijkdom aan bos en vruchtbaar land werd het eiland direct geannexeerd en gekoloniseerd. De naam werd Madeira, het Portugese woord voor hout of bos.

Kust Madeira - RonReizen
 • Madeira werd na ontdekking direct geannexeerd...

Oerbos op het eiland

Ironisch genoeg werd het eiland in sneltreinvaart ontbost ten behoeve van de landbouw en om vuur te maken. Het oerbos is echter essentieel voor de vruchtbaarheid van het eiland. Gelukkig had koning João II dat vrij snel in de gaten. In 1493 vaardigde hij een decreet uit waarmee de eerste stap was gezet om het bos op het eiland te beschermen. In 1562 kwam hier een wet bij die voorschreef dat er acacia en eucalyptus geplant moest worden voor de kap. Het rooien van oerbos was voortaan strafbaar.

Oerbos - RonReizen
 • Oerbos op Madeira.

Bijzonder ecosysteem

Hoe dat dan werkt met dat oerbos en de vruchtbaarheid van het eiland? Met de heersende noordenwind die als het ware tegen het eiland aanbotst wordt de vochtige oceaanlucht tegen de bergen van Madeira opgestuwd. Hierdoor koelt de lucht af en condenseert de waterdamp zodat er een dichte mist ontstaat. De inheemse bomen nemen de fijne mistdruppels op en deze komen druppelsgewijs in de grond terecht. Vanaf hier sijpelt het water langzaam naar het droge zuiden van het eiland, waardoor de grond ook daar vruchtbaar is.

De beroemde Levada's

Sinds de kolonisatie van Madeira hebben de Portugezen dit proces van irrigatie een handje geholpen door watergangen aan te leggen: de beroemde Levada’s waardoor er nu zo’n 2700 km aan wandelpaden het eiland doorkruist! Vind hieronder 10 top-activiteiten om te doen op dit heerlijke vakantie-eiland Madeira.

Wandelen - RonReizen
 • Wandelen langs de Levada’s.

10x doen op Madeira

* Maak een Levada-wandeling door Madeirees oerbos, bijvoorbeeld met Madeira Experience Tours en ga hiken op het ruige schiereiland Ponta Sao Lourenço.

* Slenter door het oude centrum van Funchal, bezoek de Farmer’s Market en maak kennis met de culinaire geneugten van het eiland zoals Madeira-wijn, Espada Preto en Poncha.

* Neem vanuit Funchal de kabelbaan naar Monte, bezoek de tropische tuinen en ga met een té gekke sledge car weer naar beneden.

* Ga de zee op om walvissen en dolfijnen te spotten, bekijk de Fajã’s en pak meteen het vissershaventje van Câmara de Lobos mee

* Boek een deluxe-room in het nieuwe gedeelte van het Savoy garden hotel in Funchal en geniet van een glas wijn in de jacuzzi met uitzicht op de oceaan

* Zie de zon opkomen boven de wolken op Pico do Ariero en vervolg je roadtrip langs de prachtigste uitzichten aan de ruige Madeirese noordkust.

* Bezoek de grotten (eigenlijk lava-tunnels) van Sao Vincente en leer alles over vulkanische activiteit en het ontstaan van Madeira.

* Bekijk de mooiste zonsondergang onder het genot van een cocktail bij Maktub in Paul do Mar. En als je daar toch bent blijf je lekker eten wat de pot schaft. Wel even reserveren!

* Ga golfen op een van de prachtige golfbanen op Madeira. 

Lees ook: 

Golfen op Madeira

* Heb je wat langer de tijd, overweeg dan een bezoek aan het eiland Porto Santo met haar goudgele stranden waar je even helemaal tot rust kunt komen.

Jacuzzi - RonReizen
 • Lekker chillen in je jacuzzi met uitzicht op zee!
Dolfijnen - RonReizen
 • Dolfijnen spotten kan ook prima rondom Madeira.

Praktisch Madeira

 • Madeira ligt 850 kilometer ten zuidwesten van Portugal en met TAP air vlieg je er dagelijks met een tussenstop in Lissabon of Porto naartoe. TAP biedt de gratis mogelijkheid je stop-over met een paar dagen te verlengen. Hoe leuk om er een weekendje Lissabon of Porto aan vast te plakken! Er zijn ook maatschappijen die vanuit Nederland rechtstreeks naar Madeira vliegen.

  Madeira ligt behoorlijk dicht bij de evenaar en er is weinig luchtverontreiniging. Ook middenin de winter heeft de zon er veel kracht. Zorg dus voor een goede zonnebril en iets om je hoofd te bedekken.

  Niet te missen zijn de ruige noordkust en de Levada-walks. Ookal lig je in Funchal in je bikini aan het zwembad, vanwege de heersende noordoostelijke windrichting is het aan de andere kant van het eiland en hoger in de bergen een flink stuk kouder en kan het behoorlijk mistig zijn. Pak dus naast je snorkel ook zeker je wandelschoenen, een warme trui en een regenjas in. Op Pico Ruivo, de hoogste berg van Madeira, ligt ’s winters vaak sneeuw, just sayin’.

  Voor alle info ga je naar www.visitmadeira.pt en www.madeiraallyear.com. Een goed startpunt voor de hike-mogelijkheden vind je hier.

  De Savoy Hotels op Madeira. 

  Meer info vind je op www.visitportugal.com

Meer over