Italië Trentino Valsugana RonReizen

ItaliëHet is heerlijk toeven in Valsugana

De vallei Valsugana Lagorai ligt in Trentino in Italië en is een geliefde bestemming door de (warme) meren en de bergen er omheen. Een gevarieerde vakantie ligt hier in het verschiet en rondom de meren zijn er vele campings en accommodaties die het ook bij ons Nederlanders tot een veelbezochte plek maken.

Rondom de meren van Levico en Caldonazzo in Valsugana is het goed toeven. Fijne strandjes aan schoon en aangenaam water, keuze uit vele campings en accommodaties, een mooi lang fietspad door het dal, lekkere restaurants… hier ontbreekt het je aan niets. 

De bekende meren van Levico en Caldonazzo liggen centraal in de vallei. Dit zijn de warmste meren in Noord-Italie waar je heerlijk kunt zwemmen vanaf mei tot in oktober. 

Italië Trentino Valsugana RonReizen meer fiets
 • Langs het meer van Caldonazzo ligt een uitgebreid fietspad.

Valsugana: geliefd bij Nederlanders

De streek is al decennia bekend bij Nederlanders door de diverse campings rondom de meren. De combinatie van water en bergen en de  goede bereikbaarheid bleek een topcombinatie. En kijk je vervolgens vanaf het water omhoog dan zie je groene hellingen met een fraaie bergrug zich naar het oosten uitstrekken. Dat is de start van het bijna 50 kilometer lange Lagoraigebergte waar wandelaars hun hart kunnen ophalen. 

Italië Trentino Valsugana RonReizen water en bergen
 • Water en bergen, wat wil je nog meer?

Duurzaam en schoon

Bovendien is het goed om te weten dat deze bestemming als eerste ter wereld, conform de criteria van GSTC, het certificaat 'duurzaam toerisme'  heeft ontvangen. Wie Valsugana bezoekt, zal dan ook worden gevraagd mee te helpen dit natuurschoon te behouden.

En ook: al jaren op rij ontvangen de meren Levico en Caldonazzo de onderscheiding ‘Blauwe Vlag’ voor het milieubehoud, kwaliteit van het water, stranden en faciliteiten. 

Meer weten over een specifieke vakantie aan het water, kijk dan op deze site: www.visitvalsugana.it/nl/vakantietips/meren/

Italië Trentino Valsugana RonReizen schone meren
 • De meren ontvangen jaarlijks de Blauwe Vlag voor kraakhelder en schoon water.

Veel watersport

Met twee prachtige meren is het logisch dat je hier kunt watersporten. Het Caldonazzomeer is het grootste in de regio Trentino gelegen meer en biedt veel mogelijkheden. Denk aan: windsurfen, zeilen, kanovaren, suppen (stand up paddle) en ook waterskiën. Er zijn centra waar je materiaal kunt huren en ook lessen kunt boeken. Ook bij het waterskicentrum kun je lessen reserveren.

Italië Trentino Valsugana RonReizen waterpret
 • Behalve veel waterpret bieden de meren ook veel sportieve uitdagingen.

Ontspanning op en aan het water in Valsugana

Het Levico meer is kleiner en ligt tussen groene hellingen en ietwat op een Noors fjord. Hier is het zalig zwemmen, kanovaren en vaar zeker over het meer naar de overzijde richting de biotoop. Als je nou bij de meren bent en je hoort aan het einde van de middag of vroege avond tromgeroffel... dan zijn de drakenboten onderweg! Prachtig versierde boten die met een duidelijk ritme over deze meren varen. Regelmatig vinden er hier ook wedstrijden plaats.

Na een dag in de bergen is het zalig nog een duik te nemen in de meren en op de oever te genieten van de zonsondergang. Aperitief erbij en heerlijk ontspannen... 

Kijk op deze site naar alle activiteiten op en aan de meren: www.visitvalsugana.it/nl/vakantietips/meren/wat-te-doen/

Italië Trentino Valsugana RonReizen rand meer eten
 • Aan het einde van de dag is het goed ontspannen aan de rand van het meer...
Rons tipRons tip

Arte Sella

Heb je wat extra kracht in de benen of is je batterij van de e-bike nog vol? Rijd dan bij Borgo Valsugana omhoog de Sella Vallei in en bezoek Arte Sella. Een kunst- en natuurpark waar je de meeste prachtige internationale kunstwerken kunt bewonderen middenin de natuur. Op deze site vind je er alles over: www.visitvalsugana.it/nl/ontdek-valsugana/natuur/arte-sella_2118_ida/

Maar lees zeker ook het verhaal dat RonReizen's eigen blogger ski- en fiets-expert Bert Romani over deze streek en Arte Sella schreef. Je vind het hier

Italië Trentino Valsugana RonReizen Arte Sella
 • Arte Sella, de moeite waard om te bezoeken.

Fietsers welkom

Italianen zijn gek van fietsen. Denk maar aan de Giro d’Italia die elk jaar ook door Trentino gaat en regelmatig door Valsugana. Passo Manghen is een klassieker. Door het dal loopt een 80 km lang fietspad, vanaf het Caldonazzomeer tot aan Bassano del Grappa in de volgende regio Veneto.

Italië Trentino Valsugana RonReizen fietsers meer
 • Rond de meren is het heerlijk fietsen.

Tip!

Valsugana: voor alle soorten fietsers

Langs de fietsroute liggen bicigrill’s (langs de snelwegen liggen namelijk autogrill’s) – daar kun je iets eten, drinken, tips/info krijgen of zelf je band plakken of oppompen. Er zijn diverse verhuurcentra in Valsugana; ook e-bikes. Bovendien zijn er in de grootste dorpen oplaadpunten voor de e-bikes. Ook kun je hier mountainbiken; de route rond de meren bijvoorbeeld is prima te doen waarbij je je spieren test bergop en geniet van de afdaling erna. Wil je meer dan zijn er pittiger routes door het Lagoraigebergte of zelfs de meerdaagse Dolomiti Lagorai Bike.

Alles over fietsen in en rond Valsugana vind je op deze site: www.visitvalsugana.it/nl/ontdek-valsugana/sport/fietsen/

Italië Trentino Valsugana RonReizen fietsers

Tip!

 • bezoek het stadje Borgo Valsugana langs de route. Ook wel klein Venetië genaamd omdat de Brenta Rivier die ontspringt uit de meren tot Venetië stroomt door Borgo Valsugana loopt. De portieken langs de rivier geven die Venetiaanse sfeer. Woensdag is er trouwens markt op het grote plein.

Van kamperen tot luxe hotel

Er is een groot aantal campings rondom de meren, van klein en eenvoudig tot luxe. Ook in het Lagoraigebergte kun je kamperen. Echter: je kunt ook kiezen voor een agritur, appartement, hotel (eenvoudig of luxe) danwel een huisje in de bergen.

Kijk maar eens op deze site voor alle mogelijkheden: 

www.visitvalsugana.it/nl/eten-en-slapen/waar-slapen/

Italië Trentino Valsugana RonReizen eten
 • Ook culinair zal het je aan niets ontbreken. Je zit tenslotte wel in Italië!

Hoe kom ik er?

 • Italië Trentino Valsugana RonReizen panorama

  De vallei ligt in de regio Trentino in Noord-Italie op circa 1100 km vanaf Utrecht. Het is dus in één dag prima aan te rijden.

  Vliegen kan op Verona, Venetië, Milano-Bergamo of eventueel op Innsbruck. 

  Voor veel meer en algemeen informatie over deze prachtige streek, ga dan naar: www.visitvalsugana.it/nl/

Meer over