Colmar in Elzas-Lotharingen

FrankrijkHet fraaiste van Oost-Frankrijk

Wie aan Frankrijk denkt, komt al snel met de Côte d'Azur, Parijs en de Mont Saint-Michel op de proppen. In de slipstream volgen Normandië, de Pyreneeën en Carcassone. Elzas-Lotharingen is dan nog ver. Onterecht, want dit oostelijke gebied herbergt kruiwagens vol schoonheid.

Elzas-Lotharingen behoorde tussen 1871 en 1918 nog tot het Duitse keizerrijk en werd later door nazi-Duitsland bezet. Nu is het vooral bekend door zijn prachtige groengebieden en romantische stadjes.

De Vogezen zijn een paradijs voor wandelaars.
  • De Franse Vogezen.

Wandelen in de Vogezen

In het gebergte van de Vogezen kun je prachtig wandelen. De paden zijn glooiend aangelegd en enorm toegankelijk. Iets meer uitdaging vind je in de Centrale Vogezen, waar de paden steeds uitdagender worden.

Loof- en naaldbossen vullen grote delen van de Vogezen. Op sommige bergtoppen tuur je kilometers de verte in. Gigantische lappen weiland sieren dan je uitzicht. Ook hier kun je een heel eind doorheen lopen. De Grand Ballon, met het karakteristieke radarstation, is de hoogste berg van de Vogezen.

Een kasteel in de Vogezen.
  • De burcht van Haut-Koenigsbourg.

Historie snuiven in de burcht

Kasteelfans kunnen hun hart ophalen bij de enorme burcht van Haut-Koenigsbourg: een verdedigingswerk op een hoogte van 755 meter boven het Rijndal. Hier kruisten essentiële handelsroutes waarbij graan, wijn, zout en zilver werden verhandeld. Nu kun je hier voor een kleine toegangsprijs een compleet dagdeel vertoeven en historie snuiven.

De wijk Klein-Venetië is een must-see.
  • Het kleurrijke stadje Colmar.

Colmar is als een schilderij

Wie Colmar heeft vormgegeven kan apetrots zijn. Alsof je een schilderij in stapt, zo ongelooflijk mooi is deze stad met alle kleuren van de regenboog. Hoe het weer ook is; de bloemen hier lijken altijd te bloeien. En de felle verf op de huisjes blaast je non-stop omver.

Vooral de wijk Klein-Venetië is de moeite waard. Hier vind je kleine kanalen en riviertjes waar kriskras fijne bootjes doorheen dobberen. De tientallen vakwerkhuisjes sieren het straatbeeld en in de avonduren schittert de sierverlichting op de gevels.

Straatsburg is de hoofdstad van de provincie.
  • De kathedraal van Straatsburg.

Straatsburg: Europees all over

Last-but-not-least is hoofdstad Straatsburg. Deze stad met een kleine 300.000 inwoners ligt strak aan de Rijn en is bekend als zetel van de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van Mens. De universiteitsstad is daarnaast samen met Brussel de zetel van het Europees Parlement.

De absolute parel van Straatsburg is de overweldigende kathedraal die vanuit een gezellige winkelstraat zomaar voor je neus opdoemt. Met een toren van 142 meter hoogte was het zelfs even het hoogste gebouw ter wereld. Zomers worden er lichtshows op de voorgevel geprojecteerd.

Info

Meer over