Maastricht vanuit de lucht

NederlandBekende serielocaties: Maastricht uit Flikken Maastricht

Chandler, Monica, Joey, Phoebe, Rachel en Ross (Friends) stalen de show in New York, Game of Thrones maakte van Dubrovnik een onneembare vesting en Narcos hield Medellín in z’n greep. Vandaag in de spotlights: het Maastricht van - je raadt het al - Flikken Maastricht.

Voor ultieme serie- en filmspots is het niet alleen Hollywood dat de klok slaat. Zoek het eens dichterbij huis! Maastricht dus. En laat daar nou net een van ‘s lands beste series gemaakt worden: Flikken Maastricht.

Het centrale plein van de stad
  • Het Vrijthof van Maastricht

Vrijthof

Een van de populairste locaties is het Vrijthof: het grootste plein in het hart van de stad. Dit stadsplein is vooral bekend vanwege de bruisende terrasjes en andere leuke horecatentjes. Maar ook vanwege de vele monumenten die eraan grenzen, zoals de kerkentweeling, het Kanunnikenhuis of de Militaire Hoofdwacht.

Op het Vrijthof vinden verder vele evenementen plaats. Denk aan het Maastrichtse carnaval in februari, de Sint-Servaaskermis in mei, maar vooral de jaarlijkse openluchtconcerten van uithangbord André Rieu.

Helpoort, Maastricht
  • De oudste stadspoort van Nederland

Helpoort

Een ander hoogtepunt is de Helpoort, de oude stadspoort van Maastricht. Eentje die flink wat bijnamen heeft, komen ze: Jekerpoort, Hoogbruggepoort, Alde Poort op den Ancker, Kruittorenpoort en De Twee Torens.

De poort stamt uit de eerste middeleeuwen en ligt tegenover het Pesthuys. Geinig feitje: we hebben hier te maken met de oudste nog bestaande stadspoort van het land! Op loopafstand vind je ook de Hoge Brug: een van de bekendste bruggen van Maastricht én een locatie die in de serie meermaals voorbijkomt.

Floris Wolfs en Van Dongen
  • Flikken Maastricht

Waar is de Ponti?

Tot slot: welke bekende spots uit de serie kun je in Maastricht nou leuk bezoeken? Sowieso dus de Hoge Brug. En de Ponti, de head quarters van Wolfs en Van Dongen? Die vind je in de Sint Bernardusstraat. Let wel: dit is de buitenkant, de binnenkant is gefilmd in Abdij Rolduc. Wil je het politiebureau in het echt zien dan ga je naar de Prins Bisschopsingel 53. Het huis van Frieda Mechels ligt aan de Graaf van Waldeckstraat. Ja, hier kun je een leuke tour van maken!

Tekst: Oane Born

Meer over