Tsjechië Praag

TsjechiëDe mooiste reisbestemmingen in Tsjechië in 2020

Liefst veertien UNESCO-monumenten, vier nationale parken en meer dan duizend chateaus, burchten en kastelen … Er bestaat geen twijfel over Tsjechië als ultieme vakantiebestemming. Het land is uitstekend te bereiken met de auto, per trein én het vliegtuig. Begin het jaar goed en laat je inspireren door deze top 5 leukste bestemmingen voor het nieuwe jaar.

1. De UNESCO stad Telč

De Tsjechische stad Telč is door National Geographic getipt als reisbestemming voor 2020. Dit stadje in het zuiden van Tsjechië heeft als bijnaam 'Tsjechisch Florence' vanwege de schitterende Italiaanse renaissance-architectuur. Telč ontstond in de veertiende eeuw op de handelsroute tussen Praag en Wenen. De markt wordt omgeven door een regenboog van pastelkleurige huizen. Omdat het historische centrum zo goed bewaard is gebleven staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het van origine gotische kasteel van Telč is een sprookjesachtig paleis in renaissancestijl met een weelderige kapel.

Lees ook:

Wintersport: ga eens naar Tsjechië

Telč Tsjechië
  • Telč telt maar 7.000 inwoners, maar is mede door de rijke geschiedenis een levendige stad.

2. Avontuur langs de Sázava rivier

De rivier Sázava is een onontdekt juweeltje en stroomt ten oosten van Praag. Het landschap van Posázaví is bosrijk en aan beiden oevers van de rivier zijn er romantische kastelen, verstopte dorpen en watervallen. Je kunt de rivier te voet volgen, op de fiets of zelfs met de trein. De Posázava Pacific is een lokale spoorlijn met verschillende viaducten en spoorbruggen welke uitzicht bieden op de schilderachtige kloof van de Sázava-rivier. De Sázava is een populaire rivier voor kano varen. Je kunt kiezen voor een korte kanotocht van één of twee uur, maar ook meerdaagse tochten waar je overnacht bij campings gelegen aan de rivier.

Sazava Tsjechië
  • Sazava is een geliefd recreatiegebied voor een ontspannen óf actieve vakantie.

3. Fietsplezier en werelderfgoed in het Ertsgebergte

Het Ertsgebergte (Tsjechisch: Krušné hory) vormt voor 150 kilometer de grens met Duitsland. Het uniek bewaarde mijnlandschap van het Ertsgebergte is sinds 2019 UNESCO-werelderfgoed. In Tsjechië kun je bij de plaatsen Krupka, Mikulov en Měděnec meer te weten komen over de mijnactiviteiten. Ondanks de jarenlange intensieve mijnbouw is het Ertsgebergte tegenwoordig een plek voor ontspanning. Er zijn honderden kilometers aan wandel- en fietsroutes, die verbonden zijn met het Duitse netwerk. Eén van de nieuwste fietsroutes is de Krušné hory Magistrala, een fietstraject met een lengte van 96 kilometer die het Ertsgebergte doorkruist.

Ertsgebergte Tsjechië mijn
  • Wandelaars en fietsers halen hier hun hart op; het Erstgebergte mag niet op ontbreken op je lijstje.

4. Folklore in Uherské Hradiště

De gezellige stad Uherské Hradiště in Oost-Moravië zit vol historie en folklore. Bovendien zijn er in de nabije omgeving vele bezienswaardigheden om te ontdekken. Uherské Hradiště heeft twee pleinen waarvan één van met een prachtige fontein in barokstijl. Uherské Hradiště is de metropool van Moravisch Slowakije, een regio bekend om folklore, goede wijn en mooie historische kostuums. In het gezellige stadsdeel Mařatice wordt de beroemde Pinot Blanc (Rulandské bílé) gemaakt met de karakteristieke aroma van zuurdesembrood. Ook het folklore dorp Strážnice met een openluchtmuseum en de fotogenieke wijnkelders van Plže zijn een bezoek meer dan waard.

Uherské Hradiště
  • Als je van wijn en geschiedenis houdt dan zit je in Uherské Hradiště goed.

5. Pardubice; stad van peperkoek en paarden

In Oost-Bohemen ligt Pardubice, de stad van peperkoek. Pardubice is niet alleen bekend vanwege deze zoetigheid, maar ook van de paardenrace Velká Pardubická. Dit is één van de zwaarste paardenraces van Europa. De stad ligt in het laagland van de rivier de Elbe, omgeven door weiden, loofbossen en historische grachten. Het renaissance kasteel, uit de late 15e en vroege 16e eeuw, is één van de bezienswaardigheden van de stad en herbergt het museum van Oost-Bohemen. Het plein Perštýnské náměstí wordt omringd door sierlijke huizen met vlakbij de poort Zelená brána, dat tevens een uitzichttoren is. Op een half uur rijden van Pardubice ligt het nieuwste UNESCO Werelderfgoed van Tsjechië. In de stoeterij in Kladruby nad Labem worden als sinds de zestiende eeuw Kladruber-paarden gefokt. Dit oude Tsjechische paardenras werd veel gebruikt bij koninklijke ceremonies.

Pardubice Tsjechië
  • Pardubice heeft nog een historisch stadscentrum met vele oude huizen, een kasteel en een toren.
Meer over