De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
De oever van het meer van Clairvaux les Lacs.

FrankrijkDe Jura: voor het echte vakantiegevoel

De Jura is hét decor van een heerlijke vakantie. Denk aan ongerepte bossen, weidevelden, watervallen, ravijnen en weinig gele kentekenplaten.

De Jura: op adem komen in de longen van Frankrijk. De regio is prachtig en heeft de vakantieganger veel te bieden, het ligt dichtbij huis én wordt niet overlopen door toeristen. Gele kentekenborden zul je er niet veel tegekomen 

Jeugdig vakantiegevoel

Mijn eerste kennismaking met de Jura was vanaf de achterbank van een Renault 19. Ik was 8. Op de trekhaak leunde een spuuglelijke mosgroene Sahara-caravan: een Frans un-deux’tje. Na een overnachting in Beaune kregen mijn ouders de tip om niet door te rijden naar het zuiden, maar tussen Dijon en Lyon de snelweg te verlaten. Niet wetende waar we terecht zouden komen, doemde na twee uur lang provinciaal rijden in één keer een kraakhelder azuurblauw meer voor ons op.

We waren beland in Clairvaux les Lacs. Een dorpje met aan dat prachtige recreatiemeer twee campings: Grand Lac en Camping Municipal la Grisière. Op goed geluk kozen mijn ouders voor de laatste. Een schot in de roos, bleek later. Want wat heb ik daar geweldige vakanties beleefd.

Heerlijke recreatie meer van Clairvaux les Lacs.
 • Ineens duikt het azuurblauwe meer voor ons op.

Camping Muncipal la Grisière

Een flink vat aan verschillende vakanties later, kroop het bloed waar ik dacht dat het niet kruipen kon: ik ging vijftien jaar na mijn laatste vakantie in de Jura met mijn eigen gezin terug. Ondanks dat mijn herinneringen iets waren versleten en de Renault 19 op het autokerkhof staat te snurken, bleek het gebied nog even betoverend. En het water? Oui, nog steeds die uitnodigende blauwe tint.

Camping La Grisière, net buiten het dorp, is nauwelijks veranderd. De campingwinkel is iets uitgebreid en de receptie heeft met een nieuwe entree een frissere smoel. De joviale poortwachter is vervangen door een pasje en slagboom.

Verder is het hier vooral leven en laten leven. Geen animatieteams en overdekte zwembaden, maar een groot enigszins hellend terrein met sappig groen gras en genoeg ruimte voor staplekken. Bovenaan het glooiende terrein staan de stacaravans die voor ongeveer 500 euro per week te huur zijn. Ook het stageld tik je hier - nog steeds - af voor een appel en een ei.

Update zomer 2021

 • Sinds begin 2021 is de camping eigendom van het bedrijf Capfun. Vanaf de zomer 2021 is het niet meer mogelijk met eigen tent of caravan op de camping te staan. Het is alleen nog mogelijk om stacaravans te huren. Dat neemt niet weg dat het meer en de omgeving nog steeds heerlijk zijn voor een zomervakantie en op camping Grand Lac zijn nog wel staplaatsen.

Culinair Jura: Clairvaux les Lacs

Het dorp, vernoemd naar de twee aanliggende meren, is klein maar vriendelijk en vanaf de camping wandel je er in zo'n tien minuten naartoe. Neem een ijsje op het terras bij Le Bistrot de la Fontaine, het restaurant op het dorpsplein. De pizzeria serveert tegen zeer schappelijke prijzen vers gemaakte en in steenoven bereide pizza’s.

Op tien minuten rijden, kriskras door het bos, ligt La Frasnée: een dorp met tien huizen en een restaurant. Voilà! Aan de voet van een kleine waterval, waar de weg letterlijk stopt omdat een bergwand uit het bos zo nodig omhoog wilde rijzen, ligt een klein etablissement. De parasols dateerden tot voor kort nog uit de jaren zeventig en ook binnen heeft de klok zich niet laten opjagen. Maar hier eet je wel de authentieke Franse gerechten geserveerd door een zeer vriendelijke eigenaar.

De kaasfondue is heerlijk, net als de variant met rundvlees. Het restaurant is bij de locals vooral bekend om zijn verse forel. Als je wilt, kun je buiten in een tank zelf aanwijzen welke vinnige vriend jouw voorkeur geniet. En voor je het weet, ligt het geschubd, gegrild en met amandelen of knoflook op je bord. Verser dan dit krijg je het niet.

De Jura: vakantie vol dankbare dagtrips

Ben je geen lekker-luieren-op-een-ligbed-type? Dan biedt de Jura genoeg uitnodigende uitstapjes. Zoals? Lons-le-Saunier is bijvoorbeeld een relatief grote plaats met een hip historisch centrum. De rit van twintig minuten erheen is een belevenis op zich. Je daalt in korte tijd een behoorlijk stuk en geniet daarbij van prachtige uitzichten op de omgeving en stad.

Een stukje verderop vind je Dijon, Besançon en het bergdorp Saint-Claude. Allemaal op berijdbare afstand. De Jura grenst aan Zwitserland waar de voorlopers van de Alpen liggen. Genève is met 90 kilometer ook zeker een dagtrip waard. Pak in dat geval ook meteen Montreux mee: een mondaine fraaie stad aan het Meer van Genève.

Rons tipRons tip

Tijdens je dagtrip naar Genève vergaap je je eerst aan blikvanger Jet d'Eau. De fontein in het meer spuit maar liefst 500 liter water per seconde met een snelheid van 200 kilometer per uur 140 meter de lucht in. Ik kon er als kind al m'n ogen niet vanaf houden. Daarna bezoek je de oude stad, de grootste in Zwitserland en gezegend met tal van prachtige gebouwen, musea en leuke horeca. 

Tip voor inhoud van de koffer

Waar je ook bent geweest, wat je ook hebt gedaan, het is heerlijk om aan het einde van de middag de boel de boel te laten, een frisse duik te nemen in het meer en te genieten van een simpele doch voedzame maaltijd op de camping. ‘s Avonds koelt het in de omgeving flink af. Tip: neem voldoende warme kleding mee. Liever een trui te veel dan te weinig. D’accord?

Jura: regio met charisma

Aan het einde van de vakantie hoef je niet te stressen om in alle vroegte de boel in te klappen. De regio ligt op nog geen 900 kilometer van Utrecht, waardoor je binnen een dag rijden weer thuis bent. Denk je nu ‘Jura: oui, kamperen: non’? Treur niet, er zitten in de omgeving genoeg hotels en gites. Zo ligt pal aan het meer hotel La Chaumière Du Lac

De Jura heeft voor elk wat wils, maar schreeuw het niet van de daken. Dan blijft deze unieke regio zijn charme nog vele jaren behouden.

Kazen uit de regio.

 • Comté

  Mont d'Or

  Morbier

  Edel de Cléron

  Bleu de Gex

  Cancoillotte

Meer over