De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al is reizen op dit moment niet mogelijk, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op voor de toekomst!
Uitzicht

SpanjeCanarische Eilanden: fietsen op La Palma deel 1 Vulkanenroute

Als we bij ons met regen, storm en soms nog sneeuw op het voorjaar wachten, dan lijkt een fietstocht niet zo voor de hand. Maar op het eiland La Palma is het dan juist uitstekend fietsweer. 
Op diverse delen word je geconfronteerd met de invloed van de vulkanen, die hun kegels vormden en lava afgezet hebben. Er lijkt geen stukje vlak te zijn op dit eiland, maar met de trapondersteuning van een e-bike blijkt dat een fluitje van een cent, weet onze fiets-expert Bert Sitters.
Kaartje Vulkanenroute
  • a: Las Indias; b: San Antonio; c: Fuencaliente de la Palma; d: Las Caletas; e: Punta de Fuencaliente; f: Las Indias.

Vanuit de hoogte in het dorp Fuencaliente op de zuidpunt van het eiland valt onze blik zo in de krater van de vulkaan San Antonio. Het lijkt op een wijdgeopende bek die ons dreigt te verzwelgen. Een denderende afdaling volgt tussen het grillige, zwarte gesteente. Na iedere haarspeldbocht krijgen we weer een andere blik op de kolkende oceaan beneden ons. Een andere vulkaan, de Teneguía, spoot in 1971 nog vuur en bedekte het landschap met 40 miljoen kubieke meter magma. Zo schijnt de maan eruit te zien.

Zout op de Vulkanen-route

De wijnboeren zijn blij met de vulkanische bodem. De gestolde lavakorrels geven hun traditioneel bereide wijnen een robuust karakter. Achter de wijngaarden weerkaatsen witte vlakken tussen de zwarte aarde en de oceaan het zonlicht. Dit is geen sneeuw, maar op het zuidelijkste puntje van het eiland wordt uit het oceaanwater nog altijd zout gewonnen.

Benieuwd naar de Tabaksroute op La Palma? Klik dan hier! En voor de Bananenroute kun je hier terecht. 

De lava en het restaurant

Bij de vader van de huidige uitbater van restaurant Jardín del Sal staat de uitbarsting van 1971 nog vast op het netvlies. "We waren geëvacueerd en volgden met spanning de berichtgeving over de lavastromen. Tergend langzaam kwam de roodgloeiende massa de kant van ons restaurant op. We hebben doorlopend gebeden gericht naar onze beschermvrouwe, de Heilige Maagd van de Sneeuw, maar gelukkig bereikte de lava ons restaurant niet. Wij zouden hier niet weg willen. Wat is gevaarlijk? Statistisch duurt het na een uitbarsting nog vele en vele eeuwen tot de volgende eruptie. Voorlopig zijn wij dus hier veilig." Zo werkt de haat-liefdeverhouding dus tussen de bewoners van vulkanische gebieden...

Fietsen met een e-Bike

Voor de terugweg kiezen we voor een slingerweg door het tegen het reliëf aangeplakte dorpje La Caletas omhoog naar Fuencaliente. Onze trapondersteuning moet regelmatig op 'turbo', maar er zit bij aankomst nog voldoende stroom in onze accu voor een rondje langs de geneeskrachtige warmwaterbronnen van het plaatsje. Ook een resultaat van de woelige aarde hier. 

e-Bikes huren

  • Isla Verde in Los Cancajos (dichtbij de luchthaven) verhuurt e-bikes. Ze verhuren ook stationcars. Handig om de fietsen te vervoeren naar het hotel en de startpunten. Tip: maak vooraf een reservering. 

    Emotion Cycling in Los Llanos de Aridana verhuurt eveneens e-bikes. Zij verzorgen ook tochten en kunnen accommodatie voor je boeken.


Info

  • Klik hier voor uitgebreide content met kaartjes van deze en andere routes.

    Transavia vliegt op La Palma. De vliegtijd is ruim 4 uur. Transavia neemt e-bikes mee, maar de accu mag niet meer dan 300Wh zijn. De accu moet van de fiets af en in de handbagage. Een passagier mag maximaal twee accu's meenemen. Het meenemen van een fiets kost € 44 extra per enkele reis. Zie de volledige voorwaarden van Transavia voor een fiets en een accu hun site. 

Meer over