Actief én culinair in het Paznauntal

OostenrijkActief én culinair in het Paznauntal

Als je het mij vraagt heeft het Paznauntal in Oostenrijk niet alleen in de winter, maar ook in de zomer alles voor een actieve en culinaire vakantie. Hiken of biken, om vervolgens neer te ploffen in de wellness en je culinair te laten verwennen. Niet voor niets is de slogan van Ischgl in het Paznauntal: 'relax if you can'.

Wij hebben het geluk dat we in het boutiquehotel Goldener Adler mogen logeren. De voormalige herberg met rechthuis is gebouwd in 1640: het is het oudste pand van het dorp. Beroemde mensen als Albert Einstein en Ernest Hemingway hebben er gelogeerd. Nu is het een klein en sfeervol hotel. De publieke ruimte, de Richtersstube, ademt nog steeds de barokke sfeer. 

E-biken in het Paznauntal

Ik dacht dat e-biken alleen voor 65+ is, maar ik had het mis. Gids en eigenaar Christian van de ski- en fietsschool in Galtur, verhuurt in de zomer e-bikes. Hij nam ons twee dagen mee op tour door het Paznauntal; een dagtocht in Kappl en één in zijn hometown Galtur. In plaats van ski’s, hang je dan je fiets aan de gondel voor een lift-transfer.

Fietstocht in Kappl

Wat een prachtige en avontuurlijke tochten. Met de Diasbahn Kappl omhoog, en dan hier en daar een klim. Afhankelijk van je conditie kun je in eco-, tour-, mountainbike- of turbostand de berg op. Na veel klimmen met de e-bike (in de eco-stand om benen en billen te trainen) eindigen we in de Niederelbehutte op 2.310 meter. Daar eten we de lekkerste ravioli die we ooit hebben geproefd. Het is noodzakelijke brandstof voor de klim te voet naar het hoogste punt, de Kappler Kopf (2.400 meter). Wat een uitzicht over Italië, Zwitserland en het Paznauntal! Verzadigd van de indrukken, toeren we terug.

Ronde in Galtur

De meest spectaculaire fietstocht was toch wel de ronde in Galtur, het dorp naast Ischgl. Het eerste stuk omhoog met de Alpkogelbahn. Na veel klimmen met de e-bike (in de eco-stand om benen en billen te trainen) is het tijd voor de spannende terugtocht. Zodra je naar beneden fietst móét je alles uitzetten, anders sla je over de kop. Het afdalen met de fiets heeft iets van skiën weg. En reken maar dat het inspannend is! De afdaling is spectaculair en off the beaten track, langs koeien, meren en afgronden. Living on the edge.

Ischgl e bike.
 • Biken in de bergen!
Beelden zeggen soms meer dan woorden - RonReizen
 • Beelden zeggen soms meer dan woorden

‘Relax if you can’

Bijna in elk hotel in Ischgl is een wellness. De spa van boutiquehotel Goldener Adler is heel luxe. Mijn lichaam doet pijn van het fietsen en wandelen, maar gelukkig verricht de Finse sauna al na twee sessies wonderen. Los van alle andere kruidenbaden, stoombaden, zwembaden, massages en ingestraalde watertjes, zit ik even later met rode konen van de buitenlucht en de sauna, te genieten in het hotel van het vijfgangendiner en enkele glazen Grauburgunder. Na het diner val ik als een baby in slaap.

Kulinarischer Jakobsweg

Na twee dagen biken is het tijd om de wandelschoenen uit de koffer te trekken: op het programma staat een dag hiken vanuit Ischgl langs de Kulinarischer Jacobsweg. In elk van de zeven berghutten, kookt een van de vijf topchefs uit het Paznauntal het eigen meestergerecht. 

Na uren wandelen vanuit ons hotel in Ischgl is de beloning groot. In het Alpenhaus (ook bereikbaar met de Silvretta kabelbaan) wacht ons een copieuze lunch van niemand minder dan topchef Benjamin Parth, de beste kok van Tirol. 

Alpenhaus

Een strijkje speelt, champagne wordt ontkurkt, Tiroler Knodel mit pfefferlingen wordt geserveerd: het recept van Benjamins oma (never change a winning team). De hele zomer worden deze gerechten door Benjamin Parth in het Alpenhaus geserveerd.

Deelnemende hutten & chefs Kulinarischer Jacobsweg (9 juli – 17 september 2022):

• Almstüberl, Kappl

Martin Sieberer, Hotel Trofana Royal, Ischgl

• Friedrichshafener Hütte, Ischgl

#YoungChefsPaznaun

• Heidelberger Hut, Ischgl

Patrick Raass, Schlosshotel, Ischgl

• Alpenhaus, Ischgl

Benjamin Parth, Stüva & Space 73, Hotel Yscla Ischgl

• Ascherhütte, See

Andreas Spitzer, Fliana Gourmet – Hotel Fliana, Ischgl

• Jamtalhutte, Galtur

#YoungChefsPaznaun

• Faulbrunnalm, Galtur

Hermann Huber, Huber Hotel Almhof, Galtur

Ziplinen in Ischgl

Na de lunch word ik steeds stiller. Ik heb me opgegeven voor de Sky Fly en nu zit ik eraan vast. Niks relaxen. Nee, eerst uren wandelen naar het station om vervolgens kilometerslang aan een iele katrol met 84 kilometer per uur hoog boven de bomen naar beneden te vliegen. Lange haren moeten vastgebonden worden, anders zou je wel eens kaal beneden kunnen komen doordat je wapperende manen in de katrol verstrikt raken. Het is een geweldige ervaring, maar als je last hebt van hoogtevrees, zou ik toch maar naar beneden lopen. Mijn gegil echoot waarschijnlijk nog na in de oren van de zipline-mannen.

Ischglse Milka-koeien

Terug bij het hotel hoor ik de koeienbellen rinkelen over de groene alpenhellingen. Over de spitsen van de bergen hangt een gouden gloed. Ik snuif de gezonde berglucht op, terwijl ik op het terras van Goldener Adler een foto op Instagram post van een groepje ‘Milka-koeien’. Een oplettend heerschap herinnert mij eraan dat ‘Milka’ koeien Zwitsers zijn. Ach, voor een Amsterdammer zijn alle koeien Milka-koeien. Toch?

Het laatste avondmaal

Op hoge hakken begeef ik me naar het terras van hotel Yscla, restaurant Stuva, waar Benjamin Parth als chefkok de sterren van de hemel kookt. Als food- en wine-addict ken ik deze innovatieve food-artist al jaren. Ik ben zeer vereerd als ik tussen de vijf gangen door, Benjamins kookboek Angeber Kuche cadeau krijg. Met de ondergaande zon en het witte damast is het genieten van de verfijnde gerechten met bijpassende wijnen (vooral de kreeft en het dessert met framboos zijn onovertroffen). Ondanks de talrijke heerlijke gerechten en de glazen Burgenland-wijn, zijn de kilo’s door de bergen op en af te lopen en te fietsen, ervan afgevlogen. Nog een reden om de zomer te vieren in het Paznauntal.

Handig

 • • De zeven wandelroutes en hutten vind je hier.

  • Hotel Goldener Adler, waar ik verbleef vind je hier.

  Sky Fly. Gegarandeerd dat de adrenaline twee kilometer lang, terwijl je met een snelheid van 84 km per uur naar het dorp vliegt, door je aderen giert. 

  • Vliegen of auto? Ischgl ligt op 900 kilometer van Utrecht. Je vliegt in ruim een uur naar Innsbruck en met een taxibusje ben je in vijf kwartier in Ischgl. De internationale trein naar Innsbruck is ook altijd nog een optie.

  • Voor het huren van e-bikes ga je naar Bikeschule Galtur: Voor het huren van de e-bikes is ook een Silvretta Basic Card nodig. Ook als je gaat wandelen is zo’n pas handig. Je kunt er in het hele dal liften mee pakken. De kaart kost €49,-.

  • De Silvretta Basic Card komt goed van pas. Je kunt er in het hele dal liften mee pakken. De kaart kost €49,-.

Meer over