De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al is reizen op dit moment niet mogelijk, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op voor de toekomst!
Tazacorte

SpanjeCanarische Eilanden: fietsen op La Palma deel 3 de Bananenroute

Het voorjaar lonkt. Maar nog steeds kan het best fris zijn en met veel regen en wind is een fietstochtje nog niet zo aangenaam. Op het Canarische eiland La Palma is het nu juist heerlijk fietsweer. 
In dit derde en laatste deel van onze serie over fietsen op La Palma neemt onze fiets-expert Bert Sitters ons mee op de Bananenroute. De bananenplantages zijn nog een overblijfsel uit lang vervlogen tijden, toen zeilschepen die lange tochten maakten zich hier bevoorraadden met groente en fruit.
Kaart bananenroute
  • A: Punta de Juan Graje; B: Casa Massieu, Calle Miguel de Unamuno, Tazacorte; C: Carretera la Costa, Tazacorte; D: Camino Cabrejas, Tazacorte; E: Camino los Palomares, Los Llanos; F: Argual; G: Tazacorte

Santa Cruz mag dan de hoofdstad zijn van La Palma, maar Los Llanos de Aridane heeft de meeste inwoners. Ook deze stad heeft een historische kern rond de Plaza de España met veel koloniale architectuur. De stad was van oudsher belangrijk als agrarisch centrum. Voordat de zeilschepen de lange overtocht waagden, werden ze op La Palma bevoorraad met verse groente en fruit. 

Los Llanos de Aridane
  • Los Llanos de Aridane is de kleurrijke stad met de meeste inwoners.

Plastic op de Bananenroute

Een zee van bananenplantages omringt onze afdaling naar de westkust. Diverse plantages zijn bedekt met plastic omhulsels om zoveel mogelijk zonnewarmte vast te houden. Een merkwaardig gezicht al die lappen plastic beneden ons.

Bananenplantages
  • Bananenplantages te over op La Palma.

Bananen met een voller aroma

Het gaat niet zo goed met de bananenboeren. La Palma produceert jaarlijks 434 miljoen kilo bananen, maar de concurrentie is moordend. Ooit at heel het vasteland van Spanje bananen van de Canarische Eilanden, maar inmiddels is het marktaandeel gezakt naar onder de 50 procent. Het is zwaar opboksten tegen de drie grote bananen-multinationals, die samen 80% van de wereldmarkt in handen hebben. Hun vruchten komen voornamelijk van de megaplantages in de bananenrepublieken in Midden-Amerika. 
"Onze bananen zijn veel smaakvoller", legt teler Juan Hernandez-Consalves ons uit: "Zij zijn zongerijpt in tegenstelling tot de bananen uit Midden-Amerika, die groen geoogst en verscheept worden. Echt, de zon zorgt voor een voller aroma."

Er is ook een leuke Vulkanen-route. Lees er hier alles over. Wil je de Tabaksroute fietsen, klik dan hier

Dromerig fietsen op La Palma

De bedrijfjes zijn inderdaad klein en de weggetjes zijn smal. Het is dromerig fietsen door deze kneuterige combinatie. Het slechte wegdek nemen we op de koop toe. Ineens een waarschuwing van fietsgenootje Jessica: "Kijk uit voor moeder kip die met haar kroost aan de wandel is!" 

Bananenmuseum

We genieten op een terrasje aan de voet van de witte kerk San Migeul Arcángel in Tazacorte, bijna vanzelfsprekend vormgegeven in koloniale stijl. In een weelderige tuin is het Museo del Plátano: het bananenmuseum.

Tazacorte
  • Het sfeervolle centrum van Tazacorte.

Super verse vis op La Palma

Met al die bananenwijsheid in de fietstas dalen we verder af naar El Puerto. Een rijtje huizen tegen een rotswand met een heerlijke boulevard langs een zwart lavastrand. Strandbedjes zijn te huur. Een ideale bestemming voor een korte fietstocht in combinatie met strandgenoegens en een rij eettentjes met de rijkdom der zee. De mariscos (gemengde zeevruchten) zijn zo vers, dat we onze vingers er bijna bij opeten.

E-bike huren

  • Isla Verde in Los Cancajos (dichtbij de luchthaven) verhuurt e-bikes. Ze verhuren ook stationcars. Handig om de fietsen te vervoeren naar het hotel en de startpunten. Tip: maak vooraf een reservering. Emotion Cycling in Los Llanos de Aridana verhuurt eveneens e-bikes. Zij verzorgen ook tochten en kunnen accommodatie voor je boeken.

Info

  • Voor veel meer fietscontent met kaartjes van allerlei  routes, klik hier.  


    Kijk voor meer info over La Palma zelf op de site van de VVV.


    Transavia vliegt op La Palma. De vliegtijd is ruim 4 uur. Transavia neemt e-bikes mee, maar de accu mag niet meer dan 300Wh zijn. De accu moet van de fiets af en in de handbagage. Een passagier mag maximaal twee accu's meenemen. Kijk voor alle voorwaarden en tarieven op de website van de prijsvechter.

Meer over