wildkamperen-oman-muscat-ronreizen

OmanDe beste plekken voor wildkamperen in Oman

In Oman kun je onder de open hemel en tussen ruige landschappen intens genieten van de natuur en een schitterende sterrenhemel zodra de avond valt. Maar hoe werkt wildkamperen in Oman? Waar moet je rekening mee houden? En waar zijn de mooiste kampeerplekken? We zetten het voor je op een rijtje.

Het sultanaat van Oman staat bekend om zijn gastvrijheid, zonnig weer en lage bevolkingsdichtheid. Tel daarbij op dat Oman één van de veiligste landen ter wereld is en zo ontstaan de juiste voorwaarden voor een avontuurlijke kampeervakantie in het zuidoosten van het Arabische schiereiland. 

Waarom kamperen in Oman?

Outdoor-liefhebbers hoeven zich in Oman nauwelijks zorgen te maken over regen, kou of zelfs gevaarlijke dieren. In plaats daarvan verdrijft een frisse bries de hitte van de dag, terwijl afwisselende landschappen zich van hun beste kant laten zien in het avondlicht of bij zonsopgang. 

oman-muscat-grand-mosque-toerist-ronreizen
 • Grand Mosque Muscat

Kamperen in Oman is gratis

Natuurliefhebbers kunnen bijna overal in het land gratis kamperen op een plek naar keuze. Beperkingen gelden alleen voor natuurgebieden zoals Ras al Jinz, privéterreinen en het gouvernement Muscat, waar sinds eind vorig jaar een kampeervergunning moet worden aangevraagd (vraag hier een kampeervergunning aan). Bovendien moet een respectvolle afstand worden bewaard tot dorpen en andere bewoonde gebieden. Verder zijn er geen beperkingen voor een kampeeravontuur in Oman.  

sterrenstelsel-wildkamperen-tent-nacht-ronreizen

  De beste kampeerplekken 

  Van kamperen tussen fjordlandschappen en eenzame zandwoestijnen tot op een rotspunt in het hooggebergte of tussen turkooisblauwe poelen in een wadi. Het fascinerende Sultanaat kan bijzonder goed “off road” worden verkend met een gehuurde terreinwagen met daktent of zelfs in een camper. Een greep uit de mooiste kampeerplekken: 

  Kamperen langs droomstranden 

  Als je graag direct aan het strand overnacht, vind je prachtige overnachtingsmogelijkheden tussen de zwarte rotsen aan het Ras Madrakah Beach bij Duqm. Liefhebbers van zandstranden kamperen ten westen van Khasab in Musandam of Al Fazayah Beach ten zuiden van Salalah in Dhofar. Op korte afstand van de hoofdstad ligt Al Sifah Beach met goudkleurig zand en een duin als beschutting tegen de wind. 

  kamperen-droomstrand-oman-ronreizen

   Wakker worden op grote hoogte 

   Op het plateau van Jabal Shams, de hoogste berg van Oman op 3.075 meter hoogte, kun je overnachten aan de rand van een kloof die bijna 1.000 meter diep is. Op de camping van Jabal Akhdar op het Saiq plateau, gelegen op zo’n 2.300 meter hoogte, geniet je van een 360 graden uitzicht. In de maand april lonkt hier zelfs de rozenbloesem. Wie de voorkeur geeft aan een off-the-beaten locatie brengt een bezoek aan het traditionele bergdorp Wakan. Omgeven door terrastuinen en vooral populair bij wandelaars. Houd er rekening mee dat het 's nachts erg koud kan worden in het hooggebergte. 

   uitzicht-hoogte-oman-saiq-ronreizen
   • Saiq plateau

   Slapen in beeldschone woestijnen 

   Op ongeveer drie uur rijden van de hoofdstad ligt de zandwoestijn Sharqiya Sands. Uitzonderlijk om te kamperen hier zijn de Sugar Dunes bij Al Khaluf, waar de woestijn direct overgaat in de zee. Rub al-Khali, met zijn tot 300 meter hoge duinen ten noordwesten van Salalah, belooft kampvuurromantiek in een uitgestrekt woestijngebied. 

   al-khaluf-oman-duinen-ronreizen
   • Sugar Dunes

   Meer bijzondere kampeerplekken 

   Een wandeling door de zoutpannen bij het eiland Masirah brengt vogelliefhebbers naar Barr al Hikman, waar een lagune het witte zandstrand omringt. Hier zijn flamingo's, lepelaars en grote zilverreigers te zien. Op het eiland Masirah, waar het soms ook kan stormen, wachten eindeloze stranden op kampeerliefhebbers. Dankzij de aanwezige wind is dit eiland ook één van de beste kitespots van het land. 

   Lees ook:

   Bestemming Oman: ontdek Muscat en het ruige achterland

   wildkamperen-oman-strand-ronreizen

    Wildkamperen 

    Aangezien er in Oman nauwelijks permanente campings met douches en toiletten of elektriciteitscentrales zijn, is het motto: wildkamperen. Veel supermarkten zijn gevestigd in grotere winkelcentra, waar schone toiletten en soms zelfs douches beschikbaar zijn. Deze kunnen dan weer gebruikt worden voor de hygiëne tijdens het kamperen. Daarnaast is het ook een goed idee om af en toe in een accommodatie te verblijven. Informatie over campings, supermarkten, zoetwaterstations, tankstations etc. wordt verstrekt door diverse apps, zoals bijvoorbeeld iOverlander. 

    kustlijn-muscat-oman-muttrah-ronreizen
    • Muttrah

    Autohuur in Oman 

    Een voertuig met vierwielaandrijving is geen must, maar wel een aanrader zodat ook afgelegen locaties bereikt kunnen worden. Bij het huren van een voertuig met daktent zijn een koelbox, kookgerei, douche op zonne-energie, watertank, slaapzakken, tafel en stoelen en vele andere voorzieningen meestal inbegrepen. Geïnteresseerden kunnen dergelijke voertuigen bijvoorbeeld boeken bij de plaatselijke aanbieder Nomad Tours voor 55 OMR (ongeveer 134 EUR) per week. 

    Meer luxe op je kampeervakantie

    Wie liever met meer comfort reist, kan bijvoorbeeld bij de aanbieder Oman Motor Homes een volledig uitgeruste camper inclusief generatoren huren vanaf 80 OMR (ongeveer 195 EUR) per dag. Reizigers die liever verblijven in een accommodatie, maar toch een tentervaring niet willen missen, vinden in Sharqiya Sands diverse luxe tentenkampen die geschikt zijn voor een woestijnavontuur. 

    daktent-kamperen-oman-ronreizen
     Meer over