Bestemming Oman: ontdek Muscat en het ruige achterland

OmanBestemming Oman: ontdek Muscat en het ruige achterland

Een lange kustlijn, uitgestrekte woestijnen en ruige bergketens: het Sultanaat Oman biedt een diversiteit aan landschappen om te ontdekken per auto, bus, of zelfs in een helikopter. Avontuurlijk ingesteld en zin in een vakantie weg van de gebaande paden? Overweeg dan eens een bezoek aan hoofdstad Muscat en omgeving.

Muscat

In het langgerekte Muscat langs de kust komen heden en verleden samen. Oud Muscat – omgeven door dikke muren en vroeger verboden voor buitenlanders – herbergt allerlei musea, twee forten en het Sultanpaleis Al Alam. De 3 kilometer lange kustweg naar naburige Muttrah is het perfecte decor voor prachtige 18e-eeuwse herenhuizen. Het moderne stadsdeel van Muscat bestaat uit witte laagbouw en is verdeeld in districten, elk met een andere functie. En Muscat is – naast de vele bezienswaardigheden – het vertrekpunt voor excursies naar de valleien en forten in het achterland.

De Sultan-Qaboos Moskee - RonReizen
  • De Sultan-Qaboos Moskee

Religieus Muscat: Sultan-Qaboos moskee

De moderne Sultan-Qaboos moskee werd volledig gefinancierd uit persoonlijke middelen van wijlen Sultan Qaboos en in 2001 geopend. De moskee is open voor zowel moslims als niet-moslims. Ga zeker kijken, want grootte en interieur zijn indrukwekkend. De buitenkant bestaat uit drie hoofdbeuken, vijf minaretten, verschillende abdijhoven en drie gewelfde doorgangen. De gebedsruimte voor mannen is monumentaal met marmeren muren en pilaren, glas-in-lood en tegels in Perzische stijl. Een kroonluchter van Swarovski-kristal van veertien meter en een gewicht van acht ton hangt vijftig meter boven de grond en verlicht de ruimte met duizend lichtpunten. En je loopt over het 21 ton zware, met de hand genaaide Perzische tapijt, dat op één na het grootste ter wereld is.

Royal Opera House
  • Royal Opera House

Cultureel Muscat: Royal Opera House Muscat

Sultan Qaboos was liefhebber van klassieke muziek en gaf in 2001 de opdracht tot de bouw van een operagebouw. Het monumentale Opera House Muscat, ligt in de wijk Qurm, een stuk richting het oosten vanaf de moskee, maar midden in het hart van de stad. Het Opera House biedt elk seizoen een selectie van de mooiste werken uit het klassieke internationale en oriëntaalse repertoire. Zeker een avondje goed toeven. Klik hier voor het actuele programma.

De souk in Muttrah - RonReizen
  • De souk in Muttrah

Economisch Muscat: De oude haven van Muttrah

Muscat is trots op zijn rol als politieke hoofdstad, maar het echte economische hart van Oman is Muttrah, een klein halfuurtje rijden ten oosten van het centrum van Muscat. Een bezoek waard zijn de boulevard met oude herenhuizen uit de 18de eeuw, de kleine vissershaven en de meest uitgebreide souk (markt) van het Arabisch Schiereiland. Je vindt er traditionele kleding, handwerk en antieke sieraden, bedoeïenen-tapijten, maar ook workshops om te leren hoe een khanjar – een traditionele uit hoorn gesneden dolk – wordt gemaakt.

Tip!

  • Via Al Sharqiya Aviation kun je een helikoptervlucht boven Muscat boeken. Je vliegt dan van Quantab naar de uitgestrekte bergkam van Muttrah via Bandar Al Khayran. Een unieke manier om de stad vanuit de lucht te ontdekken. Er zijn individuele en gedeelde vluchten van 15 minuten beschikbaar. Meer info?

Wadi Shab - RonReizen
  • Wadi Shab

Muscats ruige achterland

Vanuit Muscat zijn er een aantal mooie dagtochten te maken. Naar het prachtige Wadi Shab zit je nog geen uur in de auto en ook rondom Muscat zijn een aantal forten en kastelen te bezoeken. En let tijdens je wandeling goed op, want in veel bergpassen zijn oude wachttorens te zien.

Zwemmen in Wadi Shab

Je kunt Oman niet verlaten zonder naar minstens één ‘wadi’ geweest te zijn, een vallei met zoet water waarin je meestal kunt zwemmen, vaak omgeven door bomen en planten. Wadi Shab wordt gezien als de mooiste van Oman. Je kunt er een prachtige wandeling langs poelen, rotsen en kliffen maken. Neem vooral ook een duik en zwem naar de waterval en verborgen grot.

De geitenmarkt in Nizwa - RonReizen
  • De geitenmarkt in Nizwa

Nizwa: traditioneel Oman

Iets verder dan Wadi Shab, maar nog geen twee uur rijden van Muscat ligt Nizwa, in een grote oase, op de kruising van karavaanroute, die van noord naar zuid lopen. Nizwa is de grootste stad in de bergachtige regio, met traditionele Omaanse gebouwen. Het grote fort – inmiddels een museum – is één van de highlights van de stad. En ook de souk en de veemarkt, die iedere vrijdagochtend plaatsvindt, zijn een must-see.

Jabal Shams - RonReizen
  • Jabal Shams

Wandelen langs Jabal Shams en de Al Hoota grot

Op veertig minuten rijden vanaf Nizwa ligt de Al Hoota-grot, aan de voet van de Jabal (Arabisch voor berg) Shams. Jabal Shams is met 3075 meter het hoogste punt van het land en ligt in een van de meest adembenemende natuurgebieden van Oman. Je kunt hier verschillende wandelpaden volgen. De Al Hoota grot is vijf kilometer lang en wordt doorkruist door een ondergrondse rivier. Net een ondergrondse kloof: stalactieten, stalagmieten, kalkrotsen en kristallen bedekken plafond en bodem, en er zijn een aantal zeldzame soorten insecten en schaaldieren te zien.

Het fort van Bahla - RonReizen
  • Het fort van Bahla

Werelderfgoed in Bahla

Een dagje over? Bahla is een aanrader. De stad staat bekend om zijn aardewerk en heeft ook een enorm fort dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In de omgeving is ook het kasteel van Jabrin een bezoek waard. Het is gebouwd in 1670 tijdens de welvarendste periode van de Yarubid-dynastie en huisvest binnen de muren een weelderig paleis.

Meer over