Awarradam

SurinameDe Surinaamse jungle in

Meer dan 80 procent van Suriname is tropisch regenwoud. Dikke kans dus dat je op vakantie naar Suriname de jungle in gaat. Bijvoorbeeld naar Kabalebo en Awarradam. Zoals ik. Dikke kans én dikke vette tip!

De binnenlanden van Suriname, die worden bewoond door de oorspronkelijke bewoners, de indianen, zijn vrijwel alleen bereikbaar door de lucht en over het water. Ook de Marrons, afstammelingen van weggelopen slaven die hun wrede meesters ontvluchten om een bestaan op te bouwen in het dichte regenwoud, zetten er hun eeuwenoude tradities en gebruiken voort. Met een binnenlandse vlucht vertrekken we vanaf vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo voor een adembenemende reis over de jungle. Hier besef ik pas hoe immens groot Suriname is en hoe piepklein het bewoonde gebied. Ondoordringbare jungle, het is het enige wat ik een uur lang zie. Dwars door het oerwoud meandert een indrukwekkende rivier, de enige andere toegangsweg.

Onze gids Nootje
  • We hebben genoten met onze onze gids Nootje.

Jungletocht Kabalebo

In Kabalebo landt ons vliegtuig tussen de bomen op een smalle grasbaan die zelfs voor de piloot pas op het laatste nippertje te zien is. Pal naast de landingsbaan staat Nature Resort Kabalebo, een luxe resort waar we gastvrij worden ontvangen en meteen de jungle in worden gesleept. Gewapend met een machete baant onze gids zich een weg door de dichte begroeiing. Dat de jungle leeft, blijkt uit het feit dat we regelmatig onze route moeten wijzigen omdat een omgevallen boom onze weg belemmert. Even later blijkt een boom die als brug fungeerde niet meer beloopbaar. De gids geeft intussen haar ogen en oren goed de kost, wijst steeds bijzondere planten aan en vraagt onze aandacht voor verschillende dieren. We komen op plekken waar de zon nooit zal komen. Angstig wordt het nooit, daarvoor is dit land veel te vriendelijk. En te mooi.

Tip: kajakken in Kabalebo

Je kunt de jungle ook vanaf de rivier bekijken. Bij Kabalebo word je in een korjaal stroomopwaarts gevaren en daarna zak je zelf de rivier af in een kajak. Doen! De korjaal gaat weer terug en je wordt aan je lot overgelaten op de rivier. Na zo’n tweeënhalf uur peddelen (lees: terugdrijven) ben je weer bij het resort. Laat je rustig meevoeren over de rivier en vergeet de tijd.

Kanoën in Kabalebo
  • De rivier brengt je zo weer terug naar je hotel.
Rons tipRons tip

Op m'n wandelingen door de jungle in Suriname leerde ik dat het een enorme natuurlijke apotheek is. De bast van de kamferboom (Injipipa) met z'n manshoge wortels levert o.a. wondverband op en met de knoflookliaan houd je de muggen weg. De Betadine-boom (de zoete bonenboom)  is een natuurlijk hechtmedicijn en de Wandji (rubberboom) zorgt voor lijm en kauwgom. De Kinineboom (Bergibita) is goed tegen malaria), terwijl de inheemsen van de gedroogde bladeren van de Bospapaja voor de mannen een thee maken die de nieren reinigt en goed is tegen hoge bloeddruk. Hoezo dure medicijnen? 

Nog dieper: Awarradam

Dieper de binnenlanden in ligt Awarradam Jungle Lodge, een klein eiland met houten huisjes met uitzicht op de Gran Rio-rivier. Het ligt op een half uur varen van de laatste dorpjes, daar ben je de bewoonde wereld echt voorbij. Hier kun je een paar dagen rustig in een hangmat liggen, maar je kunt ook een bezoek brengen aan de traditionele dorpen waar het jungleleven nog echt wordt geleefd. Neem wel geld mee, want zodra ze je zien, verschijnt bij elk huisje spontaan een soort marktkraam met zelfgemaakte spullen. Awarradam is dé plek om aan het haastige leven te ontsnappen.

Meer over