La Graciosa

SpanjeLa Graciosa: het achtste Canarische eiland

La Graciosa, ofwel ‘de bevallige’, is het geheime Canarische eiland op maar 7 kilometer van Lanzarote. Het eiland is 29 vierkante kilometer groot en telt slechts 750 inwoners. Ooit hoorde het eiland bij Lanzarote, maar het is zelfstandig en daarmee het achtste Canarische eiland.

La Graciosa wordt sinds 1880 bewoond. In 1986 werd het eiland uitgeroepen tot beschermd natuurpark en marinereservaat en werd daarmee een magneet voor toeristen. De bewoners zagen het eigen karakter van het eiland veranderen, maar als onderdeel van Lanzarote konden ze alleen maar toekijken. En zo ontstond het idee om van La Graciosa een officieel eiland te maken.

La Graciosa: piepklein Canarisch eiland

De campagne om ‘eiland status’ te verkrijgen begon als een gek idee van één activist, Miguel Ángel Páez: "Ik ben begonnen met een online petitie en heb de lokale bewoners overgehaald om mee te doen aan dit gekke idee." Dus wat begon in 2013 als een soort lokale grap, werd later besproken in de wandelgangen van de overheid in Madrid. De petitie werd ook buiten de eilandsgrenzen bekend en er werden uiteindelijk 11.000 handtekeningen verzameld. Eind 2018 kregen de Gracianos wat ze wilden, ze werden een echt Canarisch eiland.


Lees ook:

Canarische Eilanden: fietsen op La Palma deel 1 Vulkanenroute

La Graciosa
  • Eind 2018 werd la Graciosa een echt Canarisch eiland.

De 7 kilometer tussen Lanzarote en La Graciosa

Luis Romero, derde generatie van de familie die in de jaren zestig voor het eerst de bootroute startte tussen La Graciosa en Lanzarote, prepareert een kleine maar krachtige zeilboot die de ruige 7 kilometer lange reis zal maken. "Wanneer de golven groter worden dan 6 meter, kunnen we niet uitvaren", zegt hij. Dit gebeurt echter zelden. De Romeros hebben tussen Lanzarote en La Graciosa gevaren sinds hun grootvader Jorge de post en enkele passagiers in een kleine zeilboot heeft vervoerd. In 1970 was dat de enige manier om er te komen.


Lees ook:

Zo fotogeniek is La Palma

De kust van La Graciosa
  • De vaartocht van Lanzarote naar La Graciosa telt 7 kilometer.

Dromen van een duurzaam natuurlijk paradijs

De bewoners van La Graciosa dromen van een duurzaam en natuurlijk paradijs. Ondertussen biedt het eiland voor de bezoeker een ruig en fascinerend landschap van afgelegen stranden omringd door zwart vulkanisch gesteente, zandduinen, wandelingen langs de kust en de eindeloze allure van de Atlantische Oceaan. Dit alles moet te voet, per fiets of in een taxi-jeep worden verkend, omdat La Graciosa geen centimeter asfalt heeft.

Ruig en fascinerend landschap
  • Het eiland biedt een ruig en fascinerend landschap.
Meer over