10x de mooiste plekken waar je in het wild kunt zwemmen in Italië

Italië10x de mooiste plekken waar je in het wild kunt zwemmen in Italië

Natuurlijke zwembaden, zo worden ze ook wel genoemd, de plekken waar je een verfrissende duik kunt nemen zonder dat daar een druppel chloor aan te pas komt. Wij verzamelden de tien mooiste wateren om in het wild te zwemmen in Italië.

1. Foppiano (Emilia-Romagna)

De Alta Valle del Taro staat bekend om haar geweldige uitizchten over helder water, stromend tussen kastanje- en andere loofbomen. Het is een zeer aangename plek om even bij te komen. Het water is diep genoeg om in te duiken en de kiezels comfortabel genoeg om je handdoek op uit te rollen. Eenmaal opgeladen kun je goed cultuur snuiven in de omgeving – aan de helling van de nabijgelegen Apennijnen vind je veel historische dorpen.

Foppiano - RonReizen
  • Foppiano

2. Canaloni (Toscane)

Tussen Siena en Grosseto ligt het gebied Canaloni, oftewel ‘grote kanalen’, dat je bereikt via een mooie wandelroute door de bossen. Neem voral de tijd om hier in de Farma te springen, een jonge rivier die tussen vulkanische rotsen stroomt. Ook de fauna is bijzonder in het gebied. Je vindt er onder meer vossen, wezels, marters, wilde katten, dassen en stekelvarkens.

Canaloni - RonReizen
  • Canaloni

3. Secchiano (De Marken)

Ongeveer tachtig kilometer ten oosten van Ancona kun je wandelen langs een verbazingwekkende steile canyon, omgeven door prachtige rotsen en groene bossen. Loop stroomopwaarts om meerdere natuurbaden te passeren. Een verfrissende duik in het heldergroene water is beslist een aanrader in deze kloof!

Secchiano - RonReizen
  • Secchiano

4. Cerdevol (Friuli-Venezia Giulia)

Deze witte kloof is op spectaculaire wijze uitgeslepen door het water. De rivier is ongelofelijk helder en heeft een prachtige kleur. Er is een rustig ‘zwembad’ met een grote rots om op te zonnebaden en voor de kleintjes heeft de natuur zelfs een kikkerbadje gecreeerd, waar je ze met een gerust hart in kunt laten spelen.

Cerdevol - RonReizen
  • Cerdevol

5. Cavagrande del Cassibile (Sicilië)

In het zuidwesten van Sicilië stroomt dwars door het natuurpark Riserva Naturale Cavagrande del Cassibile de rivier Cassibile. Hier vind je de natuurlijke baden van Avola. Het water is er chiarissima: superhelder, en heerlijk fris. Rondom de rivier zie je prachtig groene beplanting met kleurrijke bloemen. Let wel: de weg naar deze plek vereist enige conditie en stevige schoenen zijn een must. Niet geschikt voor zonaanbidders die onder vakantie ‘lekker niets doen’ verstaan.

Cavagrande - RonReizen
  • Cavagrande

6. Cartiera Papale en L’Acqua Salmanica (De Marken)

De Torrente Castellano, een beek nabij Ascoli Piceno, ligt verborgen tussen geweldige vegetatie en omvat kleine badjes die gescheiden worden door kletterende watervallen. Mis vooral niet de Cartiera Papale (papiermolen van de paus) en L’Acqua Salmacina, waar je de mooiste wateren vindt.

Papale - RonReizen
  • Papale

De complete lijst

  • Benieuwd naar nummers 7 t/m 10 in onder andere Toscane en Lombardij? Bekijk deze op De Smaak van Italië.

    Voor meer inspiratie over Italië bekijk je onze verhalen

Meer over