Wakatobi

Indonesië10 x het nieuwe Bali

Toerisme vormt een van de hoofdinkomsten van Indonesië. De Indonesische overheid wil het aantal toeristen vergroten tot 20 miljoen in 2020. Om er echter voor te zorgen dat niet iedereen enkel Bali als reisbestemming kiest, lanceerde Wonderful Indonesia, het verkeersbureau van Indonesië, samen met de overheid 10 alternatieven voor het populaire eiland.

Het nieuwe Bali: Labuan Bajo (Flores)

Labuan Bajo is een klein vissersdorp op de westelijke punt van Flores. Gaat er niet direct een belletje rinkelen? Wat als ik zeg dat deze bestemming bekendheid geniet als uitvalsbasis voor het nationaal park Komodo. Precies, de plek op aarde om de grootste hagedis ter wereld, de komodovaraan, te bewonderen. Ondanks dat het toerisme in dit deel van Indonesië nog in de kinderschoenen staat, tref je er voldoende (luxe) hotels. Het vliegveld (Komodo Airport) is vanuit Bali en Jakarta prima te bereiken. 

Labuan Bajo
 • Op zoek naar het Nieuwe Bali: kijk eens bij Labuan Bajo...
Komodo Varaan
 • De Komodo Varaan is de grootste levende hagedis op aarde...

Het nieuwe Bali: Morotai (Noord-Molukken)

Het eiland Morotai ligt in het uiterste noorden van de Molukken en wordt tot op heden voornamelijk door avontuurlijke reizigers en backpackers bezocht. Wie op zoek is naar traditionele dorpen, bijzondere vogels en vlinders, overblijfselen van de grote Slag bij Morotai in de Tweede Wereldoorlog, regenwouden, ongerepte stranden en fantastische duik- en snorkelplekken kiest voor Morotai.

Morotai.
 • Voor de kust van Morotai werd na WOII van alles gedumpt, van vliegtuigen tot jeeps. Nu is het een pracht duikspot.

Het nieuwe Bali: Mandalika (Lombok)

Lombok tref je ten oosten van het populaire Bali. Meer een meer vakantiegangers weten Bali te combineren met een paar dagen Lombok. Een van de belangrijkste redenen zijn de Gili-eilanden voor de kust van Lombok. Daarnaast lonkt Senggigi aan de westkust en vulkaan Rinjani. Met de komst van de nieuwe luchthaven neemt de populariteit van Kuta (op Lombok, niet de bekende plaats op Bali) zienderogen toe.

Mandalika
 • Mandalika ontwikkelt zich in rap tempo tot nieuwe toeristenspot.

Het nieuwe Bali: Wakatobi (ZO-Sulawesi)

In Zuid-Sulawesi ligt de eilandengroep en nationaal parkWakatobi. De vier grootste eilanden van de archipel: Wangi-wangi, Kaledupa, Tomia en Binongko. Wakatobi staat bekend om het adembenemend mooie onderwaterleven. Talloze soorten koraal maken deze wateren tot een van de beste plekken in de wereld om te duiken. Een stap richting toename in populariteit is het Wakatobi Wave-festival, een evenement gevuld met traditionele dans, muziek, kunst en eten.


Wakatobi
 • Het koraal rond de eilanden van Wakatobi nodigt uit tot urenlang snorkelen.

Het nieuwe Bali: Bromovulkaan (Oost-Java)

Misschien verbaast het je, maar ook de Bromovulkaan (en het gehele nationaal park Bromo-Tengger-Semeru) is aangewezen als alternatief voor Bali. Beklim de vulkanen Semeru en Bromo en geniet van het weidse uitzicht. Vanaf de Penanjakan vulkaan wordt je eveneens getrakteerd op spectaculaire vergezichten.

Bromo vulkaan
 • De Bromo- en de andere vulkanen zijn aangewezen als het nieuwe Bali en zeg nou zelf: wat een plaatje!

Het nieuwe Bali: Borobudur (Centraal-Java)

De boeddhistische Borobudur-tempel heeft aan aandacht geen gebrek. Het is echter jammer dat zoveel reizigers enkel het heiligdom bezoeken en direct doorreizen naar de volgende bestemming. Het UNESCO wereld-erfgoed is goed bereikbaar en derhalve prima te combineren met de steden Jogjakarta, Solo en Semarang. Sla de hindoeïstische Prambanan-tempel in de regio zeker niet over, net als de Merapivulkaan. De stranden langs de zuidkust zijn ideaal om alle opgedane indrukken relaxt te verwerken. 

Borobodur
 • Ja, de Borobodur is een druk bezochte tempel, maar er is meer in dit gebied!

Het nieuwe Bali: Duizend Eilanden (Jakarta)

De naam Duizend Eilanden (Pulau Seribu) is eigenlijk een beetje misleidend. In werkelijkheid bestaat de archipel uit 110 kleine eilanden in de Baai van Jakarta. Sommigen zijn reeds uitgerust met resorts, anderen zijn ingericht als historisch. Een deel is er zijn er zelf een aantal onbewoond. Vanuit Jakarta zijn een aantal van deze eilandjes prima bereikbaar en in de toekomst zal de bereikbaarheid verder verbeterd worden. Zoals het er nu naar uitziet zijn in de nabije toekomst de eilanden Melinjo, Saktu, Opak Besar, Lancang Kecil, Tandan Timur, Bira Besar, Kongsi en Kapas klaar om de functie van het nieuwe Bali op zich te nemen. 

Sepa eiland
 • Sepa is een van de 110 kleine eilandjes in de Baai van Jakarta.

Het nieuwe Bali: Tanjung Kelayang (Billiton)

Het nieuwe Bali luistert ook naar de naam Tanjung Kelayang. Een gebied aan de noordkust van het eiland Billiton (Belitung). Aan de stranden zal het niet liggen, die zijn oogstrelend mooi. Ook de locatie is prima, praktisch gelegen tussen Jakarta en Singapore. Op dit moment bezoek nog maar slechts een handvol toeristen het gebied, in 2020 zullen dat er aanzienlijk meer worden, wanneer de bestemming het overvolle Bali gaat ontlasten.

Tanjung Kelayong
 • Om van te genieten: zonsondergang op Tanjung Kelayong.

Het nieuwe Bali: Tobameer (Noord-Sumatra)

Het Tobameer vervulde eerder als eens de rol van topattractie in Indonesië en als het aan de overheid ligt, trekt het meer opnieuw zijn populaire jas aan. Het dorp Tuktuk op het eiland Samosir, kende in de jaren 80 en 90 van afgelopen eeuw reeds een keur aan hotels en restaurantjes. De economische en politieke crisis brak aan en het Tobomeer had moeite met opkrabbelen. Zonde! Het kratermeer en het omringende gebergte zijn in een woord indrukwekkend. De infrastructuur wordt verbeterd zodat al het fraais net zo gemakkelijk bereikbaar wordt als het populaire Bali.

Toba meer
 • Aan het kratermeer Toba vind je nog veel traditionele elementen zoals deze Batak-huizen.

Het nieuwe Bali: Tanjung Lesung (Banten)

Afsluiter in deze lijst is Tanjung Lesung, een schiereiland aan de westkust van Java. Van de verschillende badplaatsen geniet de plaats Anyer de meeste bekendheid. Geniet er niet enkel van het strand, nationaal park Ujung Kulon is niet voor niets UNESCO Werelderfgoed, en zeker een bezoek waard. Omdat Tanjung Lesung slechts 175 kilometer van Jakarta vandaan ligt is het eiland prima te combineren met de hoofdstad.


Tanjung Lesung
 • Adembenemend en klaar voor de toerist: Tanjung Lesung.
Meer over