Alpe d'Huez

NederlandTien tips voor een zorgeloze wintersportvakantie

De wintersport staat weer voor deur. Maar hoe bereid je nu de skivakantie het beste voor? Het is toch elk jaar weer een hoop gedoe voordat je kunt genieten van de sneeuw, de pistes en niet te vergeten de après-ski. Met deze tien tips weet je zeker dat je niets gaat missen en straks zorgeloos op wintersport kunt.

1. Wees er snel bij!

Boek tijdig je accommodatie, vooral als je met het gezin afhankelijk bent van schoolvakanties is vroeg boeken voor dat ene chalet aan de piste noodzakelijk. 

Chalet
  • Boek tijdig voor dat fijne chalet aan de piste.

2. Ga voor wit

Kies een sneeuwzekere bestemming en vertrouw niet teveel op kunstsneeuwinstallaties. Die zorgen wel voor mooie pistes, maar je wil toch een winterwonderland met sneeuw in het dorp.

3. Even de beentjes trainen

Denk niet 'ik sport al genoeg', want spierpijn tijdens je skivakantie ligt op de loer. Doe speciale sneeuwfit-oefeningen in de sportschool of volg een cursus Sneeuwfit bij de Nederlandse Ski Vereniging.

4. Techniek bijschaven

Er zijn meer dan vijftig skischolen in Nederland. Met echte sneeuw, kunststof matten of een indoorrolbaan. Volg daar een opfriscursus en verbeter je techniek. Bovendien train je meteen je spieren.

Indoorbaan
  • Er zijn indoorbanen zat in ons land om je goed voor te bereiden.

5. Spullen checken

Laat je tijdig informeren in een van de wintersport speciaalzaken of je skispullen nog up to date zijn. Even de kanten slijpen en een nieuwe waslaag doet wonderen. Ook je bindingen moeten elektronisch gecontroleerd worden.

Materiaal check
  • Laat je materiaal even goed checken voor je op pad gaat.

6. Kies de juiste jas

Je gewone winterjas is echt niet geschikt voor een weekje wintersport. Water- en winddichte jassen en broeken zijn noodzakelijk. Draag ook altijd thermisch ondergoed. Het drie lagen systeem is het meest ideaal. Vraag er naar bij de wintersport speciaalzaak. 

7. Bescherm je ogen

In de bergen ben je op grote hoogte en is de straling aan schadelijke UV hoger dan je gewend bent. Ook de weerkaatsing van het licht op de sneeuw versterkt de straling. Dus kies voor een goede skibril met verwisselbare lenzen en voor op het terras een hippe sportzonnebril.

skibril
  • Kies de juiste skibril en hou die UV-straling weg bij je ogen.

8. Handen droog!

Bespaar nooit op handschoenen. Warme handen geven een comfortabel gevoel. Zorg dat ze goed passen, waterdicht of waterafstotend zijn en kies wanten wanneer je een koukleum bent

Rons tipRons tip
Vooral deze tip sprak me aan. Ooit was ik in Fins Lapland en de temperaturen daalden tot rond de min 30. Tijdens onze sneeuwschoenwandeling maakten we een tussenstop, een vuurtje en braadden wat worstjes. Ik had niet in de gaten dat ik zweette van de inspanning tot dan toe en eenmaal weer buiten bevroren m'n handen in de thermo-handschoenen in no time! Nog nooit van m'n leven zo snel het bos uitgerend om huilend bij een verwarming mijn handen weer tot leven te wekken. Zorg er dus altijd voor dat je - ook in minder extreme omstandigheden dan hiervoor beschreven - warmt bent! 

9. Bespaar je de gipsvlucht

Je hoopt er natuurlijk niet op, maar voor het geval dat het toch mis gaat is een goede reisverzekering met winterdekking echt nodig. Check vooraf de voorwaarden of deze ook passen bij jou manier van wintersport.

Gips
  • Heb je wel de juiste reisverzekering?

10. Veilig onderweg

Winterbanden zijn in Duitsland en de Alpenlanden verplicht tijdens winterse omstandigheden. Monteer ze dus tijdig en geef je auto een winterbeurt voor vertrek. Zo ga je veilig op reis. 

Alpe d'Huez
  • De tips goed tot je genomen? Fijne vakantie!
Meer over