Krokusvakantie: ski's en schoenen kopen of huren?

NederlandKrokusvakantie: ski's en schoenen kopen of huren?

Het is een veel gestelde vraag. Koop ik eigen ski’s of ga ik huren. Met de almaar stijgende huurprijzen is het zeker de moeite waard om eens rond te kijken. Onze ski-expert Bert Romani rekent het voor ons uit.

Over skischoenen wordt de vraag 'huren of kopen?' eigenlijk niet zo vaak gesteld. Zodra je een paar keer bent geweest, kun je het best eigen skischoenen aanschaffen. Je hebt dan een schoen die bij je voet past en afgestemd is op je ski-ervaring. Huurschoenen zitten nooit helemaal perfect, omdat er verschillende voeten in moeten passen. 

Skischoenen
  • De keuze aan skischoenen is reuze...

Eigen ski's kopen

Eigen ski’s kun je perfect afstemmen op je skitechniek en individuele wensen. Bovendien is het leuk om zelf ski’s te hebben. Met het huidige aanbod is het tenslotte voor een ieder mogelijk een goed passende ski te krijgen, die je ook nog mooi vindt. Daarnaast is een eigen ski al snel rendabel, zeker wanneer je twee keer per jaar op wintersport gaat of af en toe ook op een sneeuwbaan in Nederland skiet. 

Winkel
  • Elk seizoen is er een groot aanbod aan nieuwe ski's.

Ski's huren is best fijn

Toch zijn in de loop der tijd steeds meer wintersporters overgegaan van eigen ski’s naar huurski’s. En ze huren dan ook veelal ter plekke. De moderne huurstations bieden keus genoeg en de kwaliteit is vaak erg goed. Bovendien heb je geen gesleep meer met je eigen materiaal met een skibox op het dak, geen onderhoudskosten meer en je hoeft ze niet het hele jaar ergens op te slaan. Lekker makkelijk dus en je boekt de huurski vaak snel online. 

Ski's
  • Het aanbod is enorm...

Kwaliteit ski's steeds beter

Maar we zien een omslag in deze trend. Ongeveer tien jaar geleden is de kwaliteit van de huurski sterk gestegen. Er werden ultra-moderne verhuurcentra uit de grond gestampt, ieder seizoen gevuld met de nieuwste ski’s. Tegen aantrekkelijke prijzen en vroegboekkortingen ontstond een levendige ski-verhuurmarkt. Vele Nederlanders vervingen niet hun oude carveski, maar stapten over op de huurski. 

Keuze
  • Welke wordt het?

Huren ski-materiaal steeds duurder

Op zich niets mis mee, want het heeft zijn voordelen. Echter: we zien de prijzen van de huurski’s ieder jaar een beetje stijgen. En dan gaat de Nederlander, koopman die hij is, weer eens rekenen. Bedragen tussen de 150 en 200 euro in het hoogseizoen voor een topski zijn toch fors. Zeker als je voor 350 tot 600 euro zo’n topski kunt kopen! Dan verdien je hem toch al snel in twee, drie keer skiën terug. En kies je een comfortski, dan is kopen al helemaal snel terugverdiend.

Winkel
  • Goeie informatie bij de aanschaf is prettig.

Reken maar uit!

Een klein rekenvoorbeeldje: een Atomic iCloud 9 kost in de winkel met een beetje goed shoppen rond de € 329,- inclusief binding (outdoorXL). Onderhoud per week skiën kost voor slijpen en waxen een tientje. Veel meer hoeft er aan onderhoud bijna niet te gebeuren, want door het gebruik van kunstsneeuw raak je zelden tot nooit meer een steen. 

Schrijf de set af in vijf jaar. Dan betaal je per jaar bij één week wintersport (329+50) : 5 = €86. Bij twee keer per jaar op wintersport is dat nog maar € 38 per vakantie. 

Een rondje langs de huurcentra van Skiset levert een gemiddelde huurprijs van een Atomic iCloud of vergelijkbaar model op van  €130,-. Na drie weken huren heb je de ski dus betaald! Een verhuurcentrum verhuurt deze ski waarschijnlijk wel tien weken per jaar! Het loont dus om in plaats van een ski te verkopen in een skigebied, ski’s te verhuren! 

Het is aan jou of je je laat verleiden…

Huren of kopen: test het eerst

Kies je voor eigen ski’s kijk dan eens bij een van de skitesten van de Nederlandse Ski Vereniging en selecteer jouw favoriete model. Schaf deze aan bij een van de wintersportspeciaalzaken in Nederland. Dan ben je gegarandeerd van een goed en gedegen advies. Je kunt ook eerst zelf ski’s testen. Er zijn twee momenten waar je gebruik kunt maken van een Nederlands testcentrum: tijdens de opening van het seizoen begin november in Sölden of tijdens de Dutchweek in Val Thorens in de mei-vakantie.

Testen
  • Doe mee aan de testkweken om de perfecte ski voor jezelf uit te zoeken.
Meer over