kerstmarkten in Europa

KroatiëEcht leuke kerstmarkten

Jaaaa, het is weer kerstmarktentijd. In ons land begint het fenomeen aan steeds meer populariteit te winnen, maar elders in Europa vind je de mooiste. Natuurlijk zijn er de overbekende, in Aken, Keulen, Düsseldorf, Brussel, Luik of Antwerpen. Maar wij kijken net even wat verder dan onze kerstneus lang is.
Zagreb tijdens de kerstperiode

  Zagreb

  We beginnen met Kroatië. Want Zagreb is al drie jaar op rij uitgeroepen tot de beste kerstmarkt van Europa. Waarom? Handwerk van topkwaliteit, dus geen prullaria. Een feestelijke en vooral vriendelijke sfeer en allerlei (muzikale) activiteiten om blij van te worden. De kleurrijke markt met volop eten en drinken vindt dit jaar van 2 december tot 6 januari plaats.

  Colmar hoog in lijstjes met bijzondere kerstmarkt

   Colmar

   Oke, dan gaan we maar direct door met de nummer twee uit de lijst. In Frankrijk ligt Colmar en in de smalle straatjes van dit eeuwenoude stadje ligt een lint van maar liefst vijf kerstmarkten. En dat al achttien jaar lang. Het is er vriendelijk, veilig en alles is gericht op gastronomie, wijn, traditie en cultuur (van 23 november tot 30 december).

   Wenen

   Nou vooruit, voor de romantici onder ons, kan het natuurlijk niet missen dat Wenen in de top drie van meest populaire kerstmarkten in Europa voorkomt. Eigenlijk verandert de hele stad bijna in een grote kerstmarkt. Er zijn verschillende themamarkten en een van de meest bezochte is de Magic of Advent waarbij het stadhuis in een volledig winters sprookje wordt omgetoverd compleet met mooi versierde kerstbomen, leuke kerstige hebbedingetjes en veel hartverwarmende drankjes. Bezoek het van 17 november tot 24 december! 

   Rothenburg ob der Tauber kerstmarkt. Weer eens wat anders dan Berlijn.

    Rothenburg ob der Tauber

    Een geheime tip is de kerstmarkt in het Duitse Rothenburg ob der Tauber. Zoals een verslaggever ooit schreef: ‘Het lijkt alsof Onze Lieve Heer dit stadje met zijn pleintjes, bogen, torens en meanderende straatjes als decor voor de kerstviering heeft bedacht.’ Want alles is nog oud, van buiten dan, want binnen is alles nieuw. Dus krijg je een sfeer voorgeschoteld die, zeker als er ook nog sneeuw valt, nergens ter wereld wordt overtroffen. De kerstmarkt zelf is klein, er mogen niet meer dan zestig stalletjes staan. En iedereen is verplicht iets bijzonders te verkopen. Dus geen prullen, maar bijvoorbeeld een koopman die gereedschap van chocolade maakt. De verlichting is sfeervol, want ledlicht is verboden en de uithangborden moeten een sfeer van weleer uitstralen. En dat op slechts vijf uur rijden van ons land! Gaat dat zien van 30 november tot 23 december.

    Tallinn Estland kerstmarkt

     Tallinn

     Ook zo bijzonder is de markt van Tallinn in Estland. Authentiek en prachtig zijn de woorden die deze markt het beste omschrijven. Waarvan de legende gaat dat de kerstman zelf de eerste editie ooit zou hebben geopend… De grote versierde kerstboom staat op het centrale plein in het oude deel van de stad met daar omheen allerlei mooi verlichte standjes waar produkten, eten en drinken wordt verkocht (van 24 november tot 6 januari).

     Zwitserland Basel kerstmarkt

      Basel

      In Basel vind je de meest favoriete markt van Zwitserland. Het oude deel van de stad zelf past perfect in het kerstplaatje, het lijkt ervoor gemaakt. De markt vindt op twee mooie stadspleinen plaats en de bezoekers wordt de weg gewezen door meer dan honderd mooi verlichte kerstbomen in de straten, waarbij de winkels en de gevels mooi verlicht zijn. Van 22 november tot 23 december.

      Hongarije Boedaperst kerstmarkt

       Boedapest

       Oke, nog eentje dan. Wat te denken van het Adventsfeest bij de Basiliek in Boedapest. Het staat in de Europese top vijf en dat is niet voor niets. Ieder jaar wordt er hard aan gewerkt om het tot een van de mooiste kerstmarkten van Europa te maken. In het mooie stadscentrum van deze bijzondere Hongaarse stad vind je op deze markt nu eens niet allerlei traditionele produkten, maar juist moderne handgemaakte kunst, word je verrast door flash mobs en een driedimensionale lichtshow op de gevel van de Sint-Stefanusbasiliek (van 27 november tot 2 januari).

       Meer over