Thermes de brides-les-bains

FrankrijkRelaxen in de Savoie

Een vakantie in de Savoie, en met name in Brides-les-Bains, is een gezonde vakantie. Veel sportieve activiteiten, helend water en gezond eten zorgen voor een fit lichaam. Maar af en toe moet er ook gerelaxt worden. Dat kan hier toevallig ook!

Na de fysieke inspanningen (e-biken, wielrennen en hiken) van mijn actieve vakantie in de Savoie heeft mijn lichaam wel een beetje wellness verdiend. Ik dompel me onder in het warme water van de nieuwe, in maart 2018 geopende, Espace Aquatique. In deze ruime, chique ogende ruimte kun je je lichaam en geest verwennen met alles wat maar met water te maken heeft: bubbelbaden, regendouches, massagestralen. Het warme grijs van tegels complementeren het heldere blauwe water. Het straalt rust uit.


Relaxen in Grand Spa Thermal

Rustig trek ik eerst een paar baantjes. En als ik even later ontspannen in het bubbelbad lig, geef ik me over aan het moment van rust en ontspanning. Mijn gedachten dwalen af naar het hobbelige MTB-parcours van gisteren. Ik geniet weer even na terwijl mijn spieren zich ontspannen. Mijn spieren verdienen een beetje extra aandacht, dus ik besluit de massagestralen eens te proberen. Auw! Dit is niet te doen, zo krachtig. Het doet zeer! Laat maar, ik neem wel een regendouche. Het water valt hier met lange stralen uit het hoge plafond op je hoofd. Kippevel! Lekker!

Tijd om verder te ontspannen in het kruidenstoombad. Als ik de deuren open komt er een warme geurige stoomwolk uit tevoorschijn. Ruik ik de alpen of associeer ik het met de avond ervoor? Na vijftien minuten ben ik klaargestoomd voor een ijsdouche. Mijn lijf trilt, schudt en hapt naar lucht. Tien seconden, langer lukt echt niet. Maar ik heb mijn best gedaan!

Grand Spa Thermal
  • Relaxen in Grand Spa Thermal in Brides-les-Bains

Génépi

In restaurant Altis Val Vert in Brides-les-Bains wordt een Génépi geserveerd. Een traditioneel en regionaal licht-kruidig likeurtje, licht zoet ook. Alleen hier in de Savoie te verkrijgen en gebrouwen van een plantje hoog uit de alpen. Dit restaurant brouwt zijn eigen variant. Het bolletje ijs - ook van Génépi - is ook lekker. Een fris, kruidig en lichtzoet dessert.

Génépi in restaurant Altis Val Vert
  • Génépi, een traditioneel en regionaal licht-kruidig likeurtje, is alleen in de Savoie te krijgen.

Bier La Bridoise

La Fabrik is een klein restaurantje tegenover ons hotel. De gewelven doen vermoeden dat dit vroeger een wijnopslagplaats is geweest. Zeker weten doe ik dat niet, maar dat mag de pret niet drukken. Het geeft sfeer en vergroot de intimiteit. Het is hier gewoon gezellig. Er wordt veel gegroet en gezoend, dus ik denk dat de locals hier graag komen.

La Fabrik
  • La Fabrik is ook geliefd bij de locals.

Een spa-biertje

We beginnen aan de bar en bestellen een biertje. Maar niet zomaar één. Bier La Bridoise. Dit frisse witbiertje is gisteren geïntroduceerd tijdens het food festival Equilibre. Wij zijn één van de eersten die mogen proeven. Het bier is gebrouwen van het water uit de bron van het Parc Thermal. Het is een lekker fris, licht biertje dat dankzij het alcoholpercentage van 3,5 procent makkelijk weg drinkt. Volgens de makers is het ‘een bier dat de geest van de Belle Epoque cultiveert, met weinig alcohol en ideaal voor spa’s’.

Kunstwerkjes aan tafel

Even later, aan tafel, bestel ik een carpaccio St Jacques als voorgerecht. Prachtig geserveerd op een groot zwart bord, waarop het zachte, zoete, licht zilte witte vlees mooi contrasteert. Geserveerd met een rode pesto en stukjes meloen is dit een feest voor het oog en een streling voor de tong. En de Bridoise smaakt er prima bij.

Kunstwerkje in La Fabrik
  • Bij La Fabrik serveert de ober een kunstwerkje op tafel.

Het ene na het andere bord dat ik voorbij zie komen en op de andere tafels om me heen terechtkomen is een plaatje! Er wordt hier duidelijk veel zorg besteed aan de presentatie. Het lijken allemaal wel kleine kleurrijke kunstwerkjes. Zo ook mijn eigen filet du boeuf. Perfect, medium gebakken, geserveerd en begeleid door een saus van Morilles (sponsachtig paddenstoeltje) en geglaceerde verse groenten.


Tekst en foto's: Wilfred van Wieren

Meer over