De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Brides-les-Bains in de Savoie

FrankrijkBrides-les-Bains in de Savoie

In het kleine Franse plaatsje Brides-les-Bains is het eerste wat opvalt het geluid van razend, kolkend water dat uit de bergen naar beneden stort. Twee stromen komen samen in het Parc Thermal. Tezamen vervolgen ze hun weg richting Moutiers.

Toeristen klagen dat ze niet kunnen slapen door het kletterende lawaai van het watergeweld. Mij bekruipt de kritische gedachte dat deze mensen het contact met de natuur zijn verloren. Zonde. Voordat ik ga slapen, zet ik de balkondeuren van mijn ruime hotelkamer wagenwijd open. Het geruis van de watermassa wil ik juist horen. De koele alpenlucht die zachtjes mijn hotelkamer binnen waait, wil ik juist voelen. En van het geluid van vogels die hun tonen de wereld influiten, wil ik juist genieten. Alsof ik in de openlucht lig, val ik in slaap.

Helend water in Brides-les-Bains

6.30 uur. Ik word wakker van het gefluit van de vogels, de alpenlucht en het ruisen van het water. Dat is nog eens ontwaken! Ik spring mijn bed uit. In het centrum van Brides-les-Bains, het dorp heeft rond de 550 inwoners, is er in de vroege ochtend al veel bedrijvigheid. Een grote groep mensen is op weg naar Parc Thermal, een plastic tasje in de hand.

Parc Thermal
  • Bronwater tappen in Parc Thermal.

Even verderop in het park spuwen twee kranen een continue stroom water uit. Het blijkt thermaal water, afkomstig uit een onderaardse bron. Uit de tasjes komen lege pet-flessen tevoorschijn die met het ‘helende’ water worden gevuld. Het is een rustig en vredig schouwspel. Beelden van Lourdes poppen op in mijn hoofd. 

Aan de overkant is een loket. Hier ontvangen de mensen, op vertoon van een pasje, een bekertje met water uit een andere bron (op 45 meter diepte). De mensen volgen in het Thermaal Centrum, gelegen aan het park, op doktersadvies een kuur van één tot drie weken. De staat betaalt. Op het pasje staat hoeveel water zij van hun behandelend arts mogen innemen. Ik vraag of ik een klein beetje mag proberen, krijg een bekertje aangereikt en neem een slok. Jakkes! Dat smaakt ijzerachtig en ziltig, ik ontwaar een vleugje zwavel. Niet mijn ding. 

Gezond leven in Brides

Het voordeel van vroeg uit de veren gaan, is dat ik nog een ontbijt tegoed heb. In het hotel - Grand Hotel des Thermes - wacht een rijk gevuld ontbijtbuffet in de prachtige grote zaal met metershoog plafond met lichte houten balken. De zaal oogt warm en chique door de natuurtinten. De strakke meubels maken het tegelijkertijd weer hip. Een mooie mix van hedendaags en klassiek.Fruit, noten, zaden, allerlei graansoorten, diverse broodjes en vele zuivelproducten vullen de meterslange tafels. Genoeg keus voor een gezonde start. Benieuwd naar de sportieve mogelijkheden in en nabij Brides-les-Bains? Lees hier mijn verhalen over e-biken en wielrennen in de omgeving.

Gezond eten kan hier overal

Dit hotel is gemerkt met het Label Diétique. Net als vele andere hotels en restaurants in Brides-les-Bains hebben ze zich laten adviseren door de diëtisten van het Thermaal Centrum. Mensen die hier kuren, maar ook toeristen zijn zo verzekerd van gezond eten. Je ziet het ook op de menukaarten. Op sommige staat de hoeveelheid calorieën vermeld per gang. Ik zie bij het ontbijtbuffet zelfs een weegschaal staan...

Tekst en foto's: Wilfred van Wieren

Meer over