6 winterse stedentrips in Europa

6 winterse stedentrips in Europa

Een winterse stedentrip is minder populair dan een citytrip in de zomer. Waarom eigenlijk? In de winter krijgen de charmes van steden een extra dimensie. Versiering en verlichting voor de kortere, koude feestdagen geven de stad een knusse sfeer. Deze steden zijn juist in de winter leuk om te bezoeken.

1. Florence, Italië

In de renaissancestad Florence liggen must-sees op loopafstand van elkaar. Ideaal dus om bezienswaardigheden te combineren. Piazza del Duomo is in de zomer een drukstbezocht plein, maar in de winter heb je veel meer rust en ruimte om op het plein de Duomo (dom) di Florence te bezoeken. Te fris om buiten het prachtwerk te aanschouwen? Beklim bijvoorbeeld de koepel van de dom, want na 463 traptreden heb je het hoogstwaarschijnlijk warm. Eenmaal boven heb je een winters uitzicht over de stad.

Musea

Florence heeft naast de pleinen en prachtige basilieken, paleizen en kerken ook binnenshuis veel te bieden. Lekker warm. In het interactieve Leonardo da Vinci museum bewonder je het werk van Leonardo da Vinci. Daarnaast zie je hier een reproductie van de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal. Michelangelo's David is te bewonderen in het Galleria dell’Accedemia samen met andere werken van bijvoorbeeld, Botticelli. Zijn musea niet aan je besteed, dan trek jij je jas weer aan en vind je een replica van de wereldberoemde David op Piazza della Signoria.

Winterse maaltijden

Als de winter voor de deur staat, passen restaurants hun menukaart aan. Zo zul je Ribollita juist tegenkomen op de kaart: een stevige Toscaanse soep met bonen en kool. Sluit je diner af op traditionele wijze met Cantucci e Vin Santo. Een dessertwijn geserveerd met amandelkoekjes. 

Tip

 • Ben je een echte cultuur – en geschiedenisliefhebber? Schaf dan de Florence Pass aan. Hiermee ben je voordeliger uit als je meerdere bezienswaardigheden bezoekt.

De Duomo di Florence is in de winter bedekt met een laagje sneeuw - RonReizen
 • De Duomo di Florence is in de winter bedekt met een laagje sneeuw

2. Praag, Tsjechië

Trek je warme kleding maar uit je kast en ga naar Praag! De temperaturen zijn overdag rond de twee graden en er is een kans dat De Gouden Stad onder een laagje sneeuw aantreft. In de wintermaanden zijn de dagen kort, want de zon gaat rond vier uur 's middags onder. Maar dan begint de pret juist. Overal lampjes in bomen en straten gaan aan en ontstaat er een romantische sfeer in de stad. Loop naar en over de Karelsbrug en zie dertig standbeelden van heiligen. Vanaf de brug heb je uitzicht over de Moldau en de stad. En het mooie is: in de zomer kom je hier honderden toeristen tegen. Nu bekijk je de beelden in rust. Vergeet ook de brug niet vanaf een afstandje te bekijken. Hij staat met zestien bogen stevig in de Moldau en dat levert een mooi plaatje op.

Optie: de tram

 • Als je geen genoeg kan krijgen van de sneeuw, wandel naar de Letná: een park gelegen op een heuvel, waardoor je overdag de witte daken ziet en 's avonds allerlei verlichting. Of kies voor de warmere optie! Tram 22 brengt je langs de meeste bezienswaardigheden. Sluit bijvoorbeeld je avond af in een restaurant of cafétje met een Tsjechische Pilsner. Als je hier geen fan van bent, is er ook svarak: warme wijn.

 • Lees ook:
 • Citytrip: 48 uur in Praag
Tijdens een winterse avond kun je in alle rust over de Karelsbrug wandelen - RonReizen
 • Tijdens een winterse avond kun je in alle rust over de Karelsbrug wandelen

3. Stockholm, Zweden

Stockholm bestaat uit veertien eilandjes die zijn verbonden met 57 bruggen en vormen zich zo als het 'Venetië van het noorden’. De dag zijn kort, maar laat dat je niet tegenhouden. Planning is key! Tijdens daglicht wandel je door de Gamla Stan, de oude stad, waar je de 17e eeuwse architectuur ziet. De oorspronkelijk houten huizen staan nauw op elkaar en zijn hier en daar ingezakt. Kijk je ogen uit en struin op je gemak door de straten met de gekleurde huizen, mét hopelijk een laagje sneeuw. Als je zin hebt om op te warmen, ga dan voor een fika. Een kopje koffie of thee met daarbij een overheerlijke Kanelbulle, zijn de ingrediënten voor een typische Zweedse koffiepauze.

Stadhuis van Stockholm

Als het in de middag begint te schemeren bezoek je de highlights ín de gebouwen. Zo valt er binnen en buiten veel te zien in het stadshuis van Stockholm. Op de 106 meter hoge toren zijn drie gouden kronen en verder kun je niet ‘uitgekeken’ raken door de acht miljoen gebruikte bakstenen. Sluit je aan bij een rondleiding in het stadshuis en bewonder een van Noord-Europa's grootste orgels bestaande uit 10.000 pijpen en 138 registers.

Schaatstochtje

Wissel de wandelingen en de museabezoekjes af met een schaatstochtje midden in de stad of op het natuurijs rondom Stockholm. Stap het ijs op bij Kungsträdgårdenen schaats onder honderden lichtjes, die je activiteit nog gezelliger maakt.

Midden in de stad van Stockholm kun je schaatsen - RonReizen
 • Midden in de stad van Stockholm kun je schaatsen

4. Londen, Engeland

De kerststad! Windowshoppen is al een uitje op zich, want winkeliers pakken jaarlijks uit met versieringen en koopjes. Shoppen doe je bijvoorbeeld in warenhuis Harrods, Bond Street of Oxford Street. Naast het winkelen kun je ook een van de vele kerstmarkten bezoeken. Tot en met 2 januari 2023 kun je een bezoek brengen aan Winter Wonderland in Hyde Park. Van circusoptredens en kermisattracties tot het maken van een ijssculptuur; er is voor elk wat wils. Naast de attracties in Winter Wonderland is de London Eye laat op de avond ook een bijzonder uitje om London vanaf een hoogte te zien.

Gratis musea

Naast geld spenderen, kun je gratis een bezoekje brengen aan verschillende musea. Zie in The National Gallery werken van Vincent van Gogh en ga met het gezin naar het Science Museum. Voor beide musea moet je van tevoren gratis kaartjes pre-orderen.

Lees ook:

Oud en Nieuw vieren in Londen: hier moet je zijn

Tip

 • Kun je geen genoeg krijgen van de kerstverlichting? Dan bestaan er zelfs Christmas light Tours. Stap in de bus, zit achterover en laat je van alles vertellen over de verlichting en bezienswaardigheden. Kies het laatste tijdslot, want dan zie je de verlichting het best. 

Londen pakt jaarlijks groots uit met bijzondere verlichting - RonReizen
 • Londen pakt jaarlijks groots uit met bijzondere verlichting

5. Reykjavik, IJsland

Hoe winters wil je het hebben? Zowel de stad als de omgeving is een bezoek waard. Beklim het hoogste kerkgebouw van IJsland. Vanaf hier heb je uitzicht over de gekleurde daken van Reykjavik.

Straatverwarming

Laugavegur is wel een heel bijzondere straat in Reykjavik. Je hoeft niet op te letten of je uitglijdt, want de gehele straat is verwarmd. Dit is de hoofdstraat van Reykjavik waar je kunt winkelen, maar ook een café kunt binnenstappen om op te warmen.

Spa-dag

Het noorderlicht is wel iets om af te strepen op je bucketlist en die is (hopelijk) te bewonderen vlakbij Reykjavik. Bij de Sky Lagoon kun je een duik nemen in het verkoelende water of genieten van een sauna. Blijf je tot later op de dag? Je hebt een grote kans om in je badkleding het noorderlicht te bewonderen. Sky Lagoon is makkelijk te bereiken vanaf Reykjavik met het openbaar vervoer door een combiticket te kopen. 

Tip

 • Als je geen roadtrip door IJsland maakt, maar wel de omgeving wil zien, vlieg dan zo'n negen minuten over IJsland met een spectaculaire 5D vlucht. De gehele ervaring duurt 35 minuten bij FlyOver Iceland.

Hallgrímskirkja kathedraal in Reykjavik - RonReizen
 • Hallgrímskirkja kathedraal in Reykjavik

6. Düsseldorf, Duitsland

Stap in je auto en tweeën halfuur later kun je al een warm drankje drinken op een gezellige kerstmarkt in Düsseldorf. Daarnaast is Düsseldorf nog niet zo toeristisch in vergelijking met de grotere steden, zoals Keulen en Oberhausen. Die Weihnachtsmarkt is er tot en met 30 december. De geschikte plek om je laatste kerstinkopen te doen of om er een weekendje op uit te gaan tijdens de kerstvakantie met het gezin. Düsseldorf heeft verschillende themamarkten op loopafstand van elkaar. Handgemaakte kerstdecoratie koop je op de Handwerker-Markt en Schadow-Markt en een heerlijke glühwein drink je op de Altstadt-Markt. Naast kraampjes met eten, drinken en souvenirs zijn er ook activiteiten, zoals een draaimolen.

Rheinuferpromenade

Uit eten kun je uitstekend aan de anderhalf kilometer lange Rheinuferpromenade. Sommige terrassen zijn in de winter overdekt. Ideaal om op te warmen, terwijl je uitkijkt op de Rijn. Drink bijvoorbeeld Altbier: een specialiteit van Düsseldorf. 

Tip

 • Voorzie je auto van winterbanden en schaf een milieusticker aan. Vergeet dit niet te regelen, want het is verplicht in Düsseldorf. 

Lebkuchen zijn een van de vele lekkernijen die je op de kerstmarkt vindt -RonReizen
 • Lebkuchen zijn een van de vele lekkernijen die je op de kerstmarkt vindt
Meer over