VS Seattle tips Harme Kraak RonReizen.nl

Verenigde StatenStedentrip: 9 x doen in Seattle!

Maak een boottocht door Elliott Bay, schuif aan voor een koffieproeverij bij Starbucks, vlieg een rondje per watervliegtuig over de stad en ga mee op culinaire wandeling over de markt. Zó leuk is Seattle! De stad in 9 tips!

1. Slapen bij Hotel 1000

Hotel 1000 zit op een centrale locatie in Seattle. Het is de grootste stad van Washington State, de staat die grenst aan Oregon. Voor Amerikaanse begrippen is Hotel 1000 een ‘small boutique hotel’. Het telt ‘slechts’ 120 kamers. En wat voor kamers! Mijn suite op de 14e verdieping – de topfloor – heeft een Kingsize bed, een comfortabele zithoek en een badkamer met ligbad. Room for a Pony and a Mercedes-Benz. Ook het ontbijt bij Hotel 1000 is uitstekend. Ik begin de dag met Griekse yoghurt met vers rood fruit in de All Water Seafood & Oyster Bar, het restaurant van Hotel 1000. Je kunt er tevens lunchen en dineren: From Ocean to Table! Nieuwste aanwinst is de cocktailbar die deze zomer de deuren opent. 

hotel1000seattle.com

VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl hotel
 • Een hotelkamer met veel ruimte...
VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl bar
 • De All Water Bar.
VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl ontbijt
 • Dat is nog eens een ontbijtbowl.

2. Boottocht langs de kust

Sleepless in Seattle? Geenszins! Heerlijk geslapen in Hotel 1000, dat vlak bij de haven zit. In feite strekt heel Seattle zich uit langs de baai, Elliott Bay. De haven ligt momenteel ietwat op de schop, maar het wordt er alleen maar mooier en groener op. Goed plan is een boottocht met Argosy Cruises. Tijdens deze Harbour Tour heb je bij helder weer perfect zicht op de skyline. De gids aan boord vertelt leuke weetjes. Zo maakte warenhuis Nordstrom – in 1901 opgericht in Seattle! – tijdens de toenmalige Goldrush schoenen voor de mijnwerkers. De boot vaart ook door het industriegebied waar enorme containerschepen liggen. Seattle is een bedrijvige stad. Boeing komt ervandaan en… Starbucks heeft z’n roots hier! 

argosycruises.com

VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl boot
 • Maak een boottochtje door de haven.

3. Koffieproeverij bij Starbucks Reserve

Starbucks Reserve is Starbucks’ paradepaardje. Er zijn er zes van op de wereld. De bonen zijn er van topklasse en worden ter plekke geroosterd. Als je nog geen Starbucks-fan bent, word je het hier! Dat geldt in elk geval voor mij. Ik schuif aan voor een proeverij bij de Experience Bar in het prachtige pand aan Pike Street. Barista Brandon maakt allereerst een ‘Americano con crema’ met schuim en sinaasappelsiroop. Erbij amandelcroissant uit de inpandige bakkerij. Yum! De tasting is als een wijnproeverij en gaat gepaard met ruiken, slurpen, proeven. Er volgen meer koffies, van bonen uit Ecuador én Ethiopië, de geboorteplaats van koffie. Brandon: “Vanuit dit land heeft koffie zich over de wereld verspreid.”

starbucksreserve.com

VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl starbucks
 • Starbucks Reserve Paviljoen.
VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl Brandon
 • Barista Brandon.
VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl bonen
 • Bonen roosteren bij Starbucks.
VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl bakkerij
 • De bakkerij van Starbucks.

4. Rondvlucht met een watervliegtuig

Was de koffieproeverij al boven verwachting, ook het volgende uitje overtreft mijn verwachtingen. Ik ga een rondvlucht maken met een watervliegtuigje van Kenmore Air. Een ticket voor zo’n Scenic Flight kost je iets meer dan 100 dollar, maar dan heb je ook wat. Het is de prijs dubbel en dwars waard. Daarbij heb ik ook nog het geluk dat ik voorin mag zitten naast de piloot met nog beter zicht. Het vliegtuigje biedt plek aan zo’n tien passagiers. Off we go! We stijgen op vanaf Union Lake en in een mum van tijd hangen we boven de stad. We vliegen boven villawijken in het groen, waterplassen en natuurlijk de toren Space Needle! Meer weten over de vliegtuigjes van Kenmore Air? Check hun informatieve website.

kenmoreair.com

VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl watervliegtuig
 • Leuk om te doen: rondvlucht met een watervliegtuig.

5. Naar de top van de Space Needle

Wat de Eiffeltoren is voor Parijs wilde de Space Needle zijn voor Seattle en dat is gelukt, want deze ranke toren is al decennia een topattractie. Stap bij Pine Street op de Monorail. Dit treintje brengt je in een mum van tijd naar het museumpark Seattle Center, waar de Space Needle staat. De lift in deze 185 meter hoge toren zoeft in 45 seconden naar de top. De liftbedieners maken er een sport van zoveel mogelijk fun facts te vertellen op weg naar boven. Vanaf het Observation Deck kijk je mijlen en mijlen ver, zelf de besneeuwde top van Mount Rainier is te zien. Reserveer liefst van tevoren je ticket. Tip: een CityPASS Seattle, die je online kunt aanschaffen, geeft je voordelig toegang tot een aantal attracties naar keuze.

seattlemonorail.com, spaceneedle.com, citypass.com

VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl space needle
 • De Space Needle.
VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl uitzicht
 • Vanaf het Space Needles-deck heb je een waanzinnig uitzicht over Seattle en in dit geval Mount Rainier.
Rons tipRons tip

Museum of Pop Culture (MoPOP): Dit museum in het park Seattle Center zit in een organisch gebouw in explosieve kleuren, ontworpen door Frank Gehry. Queen, Nirvana, Jimi Hendrix, Prince, ze komen allemaal voorbij. 

Ghost Alley: In deze steeg bevindt zich naast de entree van het Market Theatre een onbedoeld kunstproject: de Gum Wall. Onsmakelijk of niet, bezoekers plakken hier al sinds 1993 hun gebruikte kauwgom op de muur… 

VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl MoPop
 • MoPop.

6. Glaskunst van Dale Chihuly

Niet ver van de Space Needle, in hetzelfde park, bezoek ik kunstmuseum Chihuly Garden & Glass. De metershoge glazen bloemen bij de entree zijn een blikvanger en trekken volop aandacht. Binnen zie je nog veel meer kleurig glaswerk van de vermaarde kunstenaar Dale Chihuly uit Tacoma, Washington. Wat hij maakt, is uniek en adembenemend. Bij het museum zit tevens een tuin waarin glaskunst is verwerkt. Tot in de avond is het museum te bezoeken. In het donker is het extra speciaal met lichteffecten. Na je bezoek is het overigens heerlijk genieten van cocktails en hapjes bij The Bar at Chihuly! Tip: niet ver van Hotel 1000 zit galerie Vetri die eveneens glasobjecten van Dale Chihuly voor het voetlicht brengt. 

chihulygardenandglass.com, vetriglass.com

VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl glas
 • Glaskunst bij Chihuly.
VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl Chihuly
  VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl Galerie
  • Galerie Vetri.

  7. Kunst kijken bij SAM 

  Een van de leukste musea in Seattle vind ik SAM, dat staat voor Seattle Art Museum. Het bevindt zich hartje centrum tussen First en Second Avenue. Voor de ingang staat het reusachtige beeld Hammering Man. Het is een kinetisch standbeeld, bewegende kunst dus. Dit ruim 14 meter hoge beeld van roestvrij staal van kunstenaar Jonathan Borofsky is een eerbetoon aan álle arbeiders, mannen en vrouwen. Ik kan eindeloos kijken naar deze man die onafgebroken met een hamer slaat. Alleen ’s nacht tussen 1 en 5 stopt hij én op Labor Day. In het museum zelf is onder meer een collectie American art te zien, inclusief kunst van Native Americans, en daarnaast kunst uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

  seattleartmuseum.org

  VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl SAM
  • Seattle Art Museum.

  8. Culinaire tour bij Pike Place Market

  De foodtour start bij de lokale winkel Simple Seattle. De gids vandaag is Silas, een amusant verteller. Hij neemt ons mee naar Pike Place Market, in 1907 gestart als boerenmarkt en uitgegroeid tot de enorme Public Market die het nu is. Al meteen proeven we Award-Winning chowder. Goeie binnenkomer zeg! Anderen staan er lang voor in de rij bij dit simpele kraampje, wij van de culi-tour krijgen voorrang. Er volgen meer adresjes: Indi Chocolates bijvoorbeeld, een atelier met chocola from bean to bar. Heel verrassend ook is The Lands of Origin, een traiteur met Afrikaanse/Caribische keuken en die is vrij zeldzaam in Seattle. We smullen er van een vleespasteitje, Jamaican patty. Kortom, deze foodtour is een aanrader!

  eatseattletours.com

  VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl Silas
  • Chowders met Silas.
  VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl chocolade
  • Indi Chocolates.

  9. Uit eten in Seattle

  Keuze te over! De eerste avond wil ik vooral genieten van mijn suite en houd ik het simpel. Dus haal ik een noedelgerecht bij Asian Streat Food Hall. Overigens is er met het al genoemde All Water Seafood & Oyster Bar in Hotel 1000 ook niets mis! Een gezellig en upscale adres in Seattle’s Central Business District is Purple Café & Wine Bar. Verder kan ik de eigentijdse Italiaan Cinque Terre aan Westlake Avenue zeer aanbevelen. De Montepulciano-wijn smaakte er goddelijk, net als het kaasplankje en het warme brood met olijfolie. Mijn topfavoriet is toch wel AQUA by El Gaucho bij Pier 70. Fine dining bij uitstek. Zalige zalm! Verover hier een tafeltje op het terras aan het water en geniet van de zonsondergang.

  aseanstreat.com, allwaterseattle.com, purplecafe.com, cinqueterreseattle.com, aquabyelgaucho.com

  VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl asian street
  • Asian Street.
  VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl bar
  • Dineren bij Chihuly bar.
  VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl Aqua
  • Aqua zit aan de pier en is de favoriet van Harmke.

  Info

  • VS Seattle tips Harmke Kraak RonReizen.nl

   Hoe kom je er?

   Vanaf Schiphol zijn er dagelijks rechtstreekse vluchten naar Seattle. Een goed en betaalbaar alternatief is via Reykjavik met Icelandair. Dan breek je de reis op in twee kortere vluchten, die prima op elkaar aansluiten. Zelf heb ik hier positieve ervaringen mee. Bovendien mag je van Icelandair tot wel 7 dagen een Stopover maken in IJsland zelf, zónder bijbetaling voor je ticket. Dat is een mooie kans. 

   icelandair.com/nl-nl

   Meer algemene informatie over Seattle? Ga dan naar  visitseattle.org

  Meer over